Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadowienie ław fundamentowych

pioter620

Recommended Posts

Witam

Chciał bym się poradzić ludzi obeznanych w temacie , jestem obecnie na etapie adaptacji projektu i mam wątpliwości co do głębokości posadowienia ław fundamentowych .Zgodnie z projektem spód ławy fundamentowej ( 30 cm ) jest na głębokości -1,32 , + 10 cm chudziak . Zero budynku ustalone mam na 75,12 a działka obecnie jest na 74,40, jeśli dobrze liczę to góra ławy będzie tylko 30 cm pod obecnym gruntem czy to aby nie za płytko ? droga dojazdowa jest na wysokości 74,87 , miałem w planie nawieźć ziemi w koło domu ale tu wychodzi ok 50 cm do nawiezienia .Może ktoś może pomóc to zweryfikować ??

Witam

zgodnie z projektem spód ławy fundamentowej ( 30 cm ) jest na głębokości -1,32 , + 10 cm chudziak . Zero budynku ustalone mam na 75,12 a działka obecnie jest na 74,40, jeśli dobrze liczę to góra ławy będzie tylko 30 cm pod obecnym gruntem czy to aby nie za płytko ? droga dojazdowa jest na wysokości 74,87 , miałem w planie nawieźć ziemi w koło domu ale tu wychodzi ok 50 cm do nawiezienia .

Wszystko masz na przekroju poprzecznym w projekcie.

Strefa przemarzania 80 cm wielkopolska

Rozumiem że wszystko jest na przekroju ale jest to trochę dla mnie dziwę. Zero mam ustalone na 75,12 a obecny poziom działki to 74.40 czyli zgodnie z projektem od zera do spodu ławy jest 130 cm , czyli od obecnego poziomu gruntu 58 cm głębiej jest spód ławy 123456.jpg

Edytowane przez pioter620

Docelowy poziom terenu masz 32 cm poniżej poziomu zero (docelowej posadzki). Ławy masz posadowione na -132, czyli metr poniżej poziomu terenu. Zresztą masz to najbardziej po lewo zwymiarowane.

To, co trochę dziwnie wygląda, to bardzo cienka wylewka - 22cm na okładzinę, wylewkę i styropian to trochę mało.

Edytowane przez Kaizen

i o to mi chodziło bo trochę było to dla mnie niejasne . Co do posadzki to już jest zmiana bo chudziak będzie niżej

Na chudziaka dajesz hydroizolację poziomą - ta jest najważniejsza. Jak jest dobrze zrobiona, to poniżej może być zepsuta i będziesz miał sucho. Tylko woda nie może się "wlać" nad hydroizolacje. Wg przekroju masz tę hydroizolacje tylko 10cm powyżej poziomu terenu. To już jest bardzo mało - zwłaszcza, że wypadałoby dać opaskę odwodnieniową czy inaczej ukształtować teren, żeby odprowadzić wodę od domu.

Więc już masz duże ryzyko, że woda "wleje" się na hydroizolację.

U mnie góra chudziaka jest 22cm powyżej poziomu terenu.

• 5 years później...
Zasadniczo jest to seria pytań potwierdzających, że dana osoba jest tym, za kogo się podaje, lub że zna konkretną osobę ze względu na X, Y i Z. Również podczas dopuszczania dowodów, dla celów autentyczności, wypada „położyć podwaliny pod ”, pytając świadka, skąd wie, co to za eksponat. Ukończyłem wykład o dowodach na temat Barbri. Wydaje się, że większość pytań mówi, że odpowiedni fundament został już położony https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez kinopmi