Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śmierdzi z kominka - mimo nie używania od pół roku

szakal1990

Recommended Posts

Witam, mam problem bo kominek w moim domu zaczął śmierdzieć jak stara wędzarnia. Ostatnio używany zimą, posprzątany z popiołów i do tej pory było w porządku. Od kilku dni śmierdzi z niewiadomych przyczyn. Jak mogę to uleczyć ?

Może się mylę, ale przy odpowiednich ciśnieniach atmosferycznych kominek zaciąga powietrze do pomieszczenia i stąd te zapachy.

Może się mylę, ale przy odpowiednich ciśnieniach atmosferycznych kominek zaciąga powietrze do pomieszczenia i stąd te zapachy.

Masz racje. Mieszkalem kiedyś w domu z WG i kominkiem z płaszczem wodnym. Komora spalania byla pokryta kreozotem i niestety latem, w upalne eni, zaciągnąło zapachem wędzonki...

• 1 month później...
A wyczystka nie powinna być szczelna? Jeżeli są rożne to jakie drzwiczki będą szczelne?

Jak komora szczelna i wyczystka szczelna to chyba cofka nie ma prawa istnieć, zgadza się?

Wyczystka powinna być szczelna. Komora też. Ale czy w praktyce jest idealnie szczelna? Czasami celowo producenci kominków zostawiają nieszczelności przy szybie, żeby dłużej była czysta. Czasami sznur się wyrabia. Czasami są nieszczelności przy szybrze czy przepustnicy. Często odprowadzenie skroplin nie jest szczelnie podpięte do kanalizacji. Nieszczelności nie muszą być duże, żeby intensywne zapachy były odczuwalne.

Wyczystka powinna być szczelna.

W sumie dopiero będę kupował, wiec muszę zwrócić uwagę.

Te nieszczelności to częściej konstrukcja samych drzwiczek czy ich montażu/osadzenia?

Często odprowadzenie skroplin nie jest szczelnie podpięte do kanalizacji.

Skropliny z komina przy kominku?

Nie pisałem o skroplinach, tylko o odskraplaczu. Jest w większości jak nie we wszystkich systemach kominowych - zostawienie go bez hermetycznego podpięcia do kanalizacji umożliwia zasysanie powietrza przez komin do wnętrza domu. Niezależnie od tego, czy skropliny się pojawiają (a mogą, jak ktoś dusi ogień i/lub pali mokrym drewnem), czy chodzi o odprowadzanie deszczówki (w sumie z dwie setki wody mi się uzbierały w czystym kominie, zanim na dno opadło tyle sadzy, że wchłaniała deszczówke) - powietrze tą droga może być zasysane.

Nie pisałem o skroplinach, tylko o odskraplaczu.

Jest w większości jak nie we wszystkich systemach kominowych - zostawienie go bez hermetycznego podpięcia do kanalizacji umożliwia zasysanie powietrza przez komin do wnętrza domu.

Ale szczelne drzwiczki wyczystki załatwią sprawę.

Tak, wiem zawsze będzie coś i szczelności pełnej nie będzie no i klops.

Ale szczelne drzwiczki wyczystki załatwią sprawę.

Odskraplacz jest pod wyczystką i jej drzwiczki niczego nie zmieniają.

Przykład w instrukcji Schiedla (około 5 minuty)

Zreszta w tym miejscu zazwyczaj masz kratkę wentylującą przestrzeń między ceramiką, a pustakiem. Wyczystka ma mieć szczelne zamkniecie ceramiki - nie koniecznie przestrzeni między ceramiką a pustakiem.

Edytowane przez Kaizen

W sumie dopiero będę kupował, wiec muszę zwrócić uwagę.

Te nieszczelności to częściej konstrukcja samych drzwiczek czy ich montażu/osadzenia?

Odkraplacza do kominka się nie robi... :)

• 2 weeks później...