szakal1990 10.06.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Witam, mam problem bo kominek w moim domu zaczął śmierdzieć jak stara wędzarnia. Ostatnio używany zimą, posprzątany z popiołów i do tej pory było w porządku. Od kilku dni śmierdzi z niewiadomych przyczyn. Jak mogę to uleczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.06.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Spróbuj przepalić. A może "coś" wpadło przez komin i zmienia stan skupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.06.2019 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Tak to jest robiac sobie kiełbaski lub pizze w kominku;). A tak na poważnie sprawdź komin. Ja od marca mam nie posprzątany bo mi się zwyczajnie nie chce i nic nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.06.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Witam, mam problem bo kominek w moim domu zaczął śmierdzieć jak stara wędzarnia. Ostatnio używany zimą, posprzątany z popiołów i do tej pory było w porządku. Od kilku dni śmierdzi z niewiadomych przyczyn. Jak mogę to uleczyć ? Może się mylę, ale przy odpowiednich ciśnieniach atmosferycznych kominek zaciąga powietrze do pomieszczenia i stąd te zapachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Może się mylę, ale przy odpowiednich ciśnieniach atmosferycznych kominek zaciąga powietrze do pomieszczenia i stąd te zapachy. Masz racje. Mieszkalem kiedyś w domu z WG i kominkiem z płaszczem wodnym. Komora spalania byla pokryta kreozotem i niestety latem, w upalne eni, zaciągnąło zapachem wędzonki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 16.06.2019 03:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 U mnie też lekko czuć wędzonką w te upały, ale w piwnicy, w pomieszczeniu gdzie jest wyczystka. W salonie nic, drzwiczki paleniska szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 U mnie też lekko czuć wędzonką w te upały, ale w piwnicy, w pomieszczeniu gdzie jest wyczystka. W salonie nic, drzwiczki paleniska szczelne. Bo wyczystka jest najnizej, a w piwnicy najchłodniej i tam wpada "cofka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.08.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 A wyczystka nie powinna być szczelna? Jeżeli są rożne to jakie drzwiczki będą szczelne?Jak komora szczelna i wyczystka szczelna to chyba cofka nie ma prawa istnieć, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 A wyczystka nie powinna być szczelna? Jeżeli są rożne to jakie drzwiczki będą szczelne? Jak komora szczelna i wyczystka szczelna to chyba cofka nie ma prawa istnieć, zgadza się? Wyczystka powinna być szczelna. Komora też. Ale czy w praktyce jest idealnie szczelna? Czasami celowo producenci kominków zostawiają nieszczelności przy szybie, żeby dłużej była czysta. Czasami sznur się wyrabia. Czasami są nieszczelności przy szybrze czy przepustnicy. Często odprowadzenie skroplin nie jest szczelnie podpięte do kanalizacji. Nieszczelności nie muszą być duże, żeby intensywne zapachy były odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.08.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Wyczystka powinna być szczelna. W sumie dopiero będę kupował, wiec muszę zwrócić uwagę. Te nieszczelności to częściej konstrukcja samych drzwiczek czy ich montażu/osadzenia? Często odprowadzenie skroplin nie jest szczelnie podpięte do kanalizacji. Skropliny z komina przy kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Skropliny z komina przy kominku? Nie pisałem o skroplinach, tylko o odskraplaczu. Jest w większości jak nie we wszystkich systemach kominowych - zostawienie go bez hermetycznego podpięcia do kanalizacji umożliwia zasysanie powietrza przez komin do wnętrza domu. Niezależnie od tego, czy skropliny się pojawiają (a mogą, jak ktoś dusi ogień i/lub pali mokrym drewnem), czy chodzi o odprowadzanie deszczówki (w sumie z dwie setki wody mi się uzbierały w czystym kominie, zanim na dno opadło tyle sadzy, że wchłaniała deszczówke) - powietrze tą droga może być zasysane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.08.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Nie pisałem o skroplinach, tylko o odskraplaczu. Jest w większości jak nie we wszystkich systemach kominowych - zostawienie go bez hermetycznego podpięcia do kanalizacji umożliwia zasysanie powietrza przez komin do wnętrza domu. Ale szczelne drzwiczki wyczystki załatwią sprawę. Tak, wiem zawsze będzie coś i szczelności pełnej nie będzie no i klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Ale szczelne drzwiczki wyczystki załatwią sprawę. Odskraplacz jest pod wyczystką i jej drzwiczki niczego nie zmieniają. Przykład w instrukcji Schiedla (około 5 minuty) Zreszta w tym miejscu zazwyczaj masz kratkę wentylującą przestrzeń między ceramiką, a pustakiem. Wyczystka ma mieć szczelne zamkniecie ceramiki - nie koniecznie przestrzeni między ceramiką a pustakiem. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.08.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 W sumie dopiero będę kupował, wiec muszę zwrócić uwagę. Te nieszczelności to częściej konstrukcja samych drzwiczek czy ich montażu/osadzenia? Skropliny z komina przy kominku?Odkraplacza do kominka się nie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.08.2019 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Nie mam odkraplacza. Wolałem się upewnić co i jak.W końcu w innym wątku już udowodniliśmy, że moi spece od budowy komina pierwszej jakości nie byli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 15.08.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Za niedlugo bedzie chlodno to mocno przepalisz i powinno pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts