Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła NIBE™ F1245 PC

Munder

Recommended Posts

Witam !

DO mojego domu chcę zainstalować gruntową pompę ciepła. Instalator zaproponował mi ten rodzaj pompy NIBE™ F1245 PC

Nie znam się na niczym, więc proszę Was o radę....

Całość (montaż+odwierty+i cały sprzęt) wyliczył mi na 60000 PLN (już po odliczeniu 5000 dotacji)

Czy w/g Was to rozsądna cena i czy w ogóle ta marka jest dobra i bezawaryjna(lub mało awaryjna)...

Co sądzicie o tej pompie...? ?

Pozdrawiam

Całość (montaż+odwierty+i cały sprzęt) wyliczył mi na 60000 PLN (już po odliczeniu 5000 dotacji)

Razem z podłogówką?

Ile rocznie potrzebujesz kWh na CO i CWU? Bo coś mi się zdaje, że jak porównasz z prądem, to nawet jak PC dokona żywota za 20 lat nie generując po drodze żadnych kosztów serwisowych, to i tak się nie opłaci.

Witam !

DO mojego domu chcę zainstalować gruntową pompę ciepła. Instalator zaproponował mi ten rodzaj pompy NIBE™ F1245 PC

Nie znam się na niczym, więc proszę Was o radę....

Czy w/g Was to rozsądna cena i czy w ogóle ta marka jest dobra i bezawaryjna(lub mało awaryjna)...

Co sądzicie o tej pompie...? ?

Pozdrawiam

Ja dwa lata temu prawie zmieściłem się w tych kosztach ale przy metrażu 3x większym od twojego (oczywiście bez podłogówki). Więc albo podajesz ten koszt razem z podłogówką, albo przez dwa lata tak to podrożało, albo oferta jest delikatnie mówiąc, "lekko" naciągana.

Witam !

Dzięki z odzew.....

Koszt 60.000, wziął się z tego, że katalogowa cena pompy(brutto) to 49.815 + odwierty (ponoć na 60 m, bo oficialnie tylko na 30m) 12.000 + cały osprzęt+ podłogówka.

Można spradzić na stronie https://www.nibe.pl/wiedza/cenniki-i-katalogi/

Całość po odliczeniu dotacji 5.000 wyszła 61.450, ale powiedział, że zrobi to za 60.000.

Wspominał, że serwisy(coroczne) są płatne, ale on, zrobi, pierwsze dwa za darmo a potem pokaże jak czyścić filtr i będzie również za darmo....

Co do zużycia kWh, to nie wiem, bo całe życie mieszkam w bloku z CO ze spółdzielni....

W obecnie wybudowanym(jeszcze nie zamieszkałym) domu mam wstawiony piec gazowy i pierwotnie wszystko miało być na gaz(woda i ogrzewanie - kaloryfery)...kuchnia na prąd......

Pozdrawiam

Witam !

Dzięki za odzew....

Pokazałeś mi link do pompy 1145 PC a ja mówiłem o pompie 1245 PC. Nie wiem jaka jest różnica w tych dwóch modelach ale cena katalogowa tej 1145 PC jest rzeczywiście niższa (popatrz na stronie https://www.nibe.pl/wiedza/cenniki-i-katalogi/ ) .Poza tym ja podałem cenę brutto, która jest wyższa od netto i wynosi 36.500, czyli nieznacznie wyżej niż Twój przykład.

Poniżej masz linka do innej strony ale też z ceną brutto:

https://multi-eko.pl/pompy-ciepla/1790-pompa-ciepla-nibe-f1255-pc-6-kw-gruntowa-dwufunkcyjna.html

Z głębokością odwiertu, masz rację. Sam widziałem na forach, że ludzie wiercą po 120 i więcej metrów. Mnie facet powiedział że oficjalnie powinno być 30 a on wierci na 60 m. Zabrzmiało to jak by ktoś zabraniał mu prawem wiercić głębszych dziur i powiem, że mnie tu wkręcił. Pomyślałem sobie fajny facet, ma w dupie przepisy i robi dobrze dla klienta, a tu na forach okazuje się, że te 60 m to lipa.....Nie wiem co zrobię, póki co facet jest na wakacjach, więc rozmowa z nim, na ten temat jeszcze przez tydzień jest niemożliwa.....

W moim NIEZAMIESZKAŁYM domu są kaloryfery. OP( rozumiem, że to ogrzewanie podłogowe) będę dopiero robił wraz z pompą ciepła, więc jeśli chcesz mnie zapytać ile to mnie kosztuje, to nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć...

Pozdrawiam

odwierty (ponoć na 60 m, bo oficialnie tylko na 30m)

60m to żadna lipa, działa tak samo jak 100m. Trzeba tylko odpowiednią ilość odwiertów wykonać.

Bywa że 30-metrowe odwierty dają lepsze parametry niż setki.

Liczba mnoga w postach kolegi Munder nie pozostawia złudzeń, że nie chodzi o jeden odwiert o głębokości 60m....

I w tym zakresie wypowiedział się wihajster, podkreślając konieczność wykonania ich odpowiedniej ilości.

Witam ! !

Mają być dwa odwierty, ale słuchając Was i czytając więcej na ten temat chyba go nie zatrudnię (rzeczywiście jest drogi, a przynajmniej droższy od innych)

W tym samym czasie rozmawiałem z dwoma instalatorami, każdy mówi coś innego, powoli zaczynam mieć już mętlik w głowie...

Jeden mówi, że gruntowa na 120m2 to wyrzucony pieniądz i lepiej się sprawdza powietrzna. Drugi chce mi montować rekuperację na budynki już istniejące i mówi, że to jest lepszy sposób na schłodzenie domu niż zimna podłoga, bo w tym drugim przypadku powstaje rosa i podłoga z drewna może tego nie wytrzymać...

Jeden powietrzną wycenia na 30.000 (NIBE) a drugi niemiecką ( vaillant )na 50.000... zaczynam wariować.....a myślałem, że to łatwo pójdzie

Pozdrawiam

Jak odwierty do gruntówki to IMO przy domu 120 m2 poroniony pomysł. Poroniony z finansowego punktu widzenia, rzecz jasna, bo działać będzie wyśmienicie.

Do tego oglądanie się za markowymi "lodówkami" (PC z zasobnikiem) i efekt 60.000 zł. gotowy.

W obecnej dobie rozwinięcia technologii powietrznych PC, do takiego budynku, można spokojnie DOBRAĆ (a to łatwe nie jest) powietrzną PC. Masz mnóstwo wątków o tym, poczytaj.

Chłodzenie można realizować na różne sposoby. Z reguły powietrzne PC mają już w standardzie możliwość chłodzenia. Można zatem, zamiast tych kaloryferów, które - jak rozumiem - już masz, założyć klimakonwektory. Trochę drogie, ale cóż...nie ma idealnych rozwiązań. Z cała pewnością z tych 60.000 PLN zostanie Ci i na powietrzną PC i na kilka konwektorów i pewnie na rekuperację.

Czytaj, opłaca się. :rolleyes:

No to może jeszcze raz.

Tak, dwa odwierty 30m dają w sumie 60m. :)

Kolega Munder napisał o konieczności wykonania odwiertów (liczba mnoga, czyli nie mniej niż 2) "ponoć na 60 m" (coby nie uzyskiwać pozwolenia to rzekomo na 30m), a zatem, jakby nie zaklinać rzeczywistości chodzi o co najmniej 2 odwierty każdy po 60 m. I to zostało potwierdzone w poście nr 16.

Zatem stos, nie brnij w ślepy zaułek, bo nie warto.

Główną zaletą gruntowej PC jest to że wszystkie elementy elektroniki i mechaniki tej pompy znajdują się w domu i nie są narażone na warunki atmosferyczne.

Dla mnie osobiście kluczowa sprawa, dlatego zdecydowałem się w nowym domu na gruntówkę.

Popytaj wlaścieli powietrznych pomp jak wygląda zimą lodowisko pod częścia zewnętrzną ich pompy. Ich sąsiedzi też będą mieli coś do powiedzenia na temat hałasu.

Przesadzasz, mam taką PC powietrze-powietrze i nie ma dramatu, kwestia preferencji, ustawienia jednostki zewn., odległość od okien, sąsiadów etc.