Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu 200m od słupów elektrycznych

Recommended Posts

Witajcie,

Chce kupic dzialke pod budowę domu.

Generalnie wszystko mi pasuje poza potencjalnie dwoma kwestiami. Działka nie jest w Polsce.

1. Odległość od slupow pradowych.

Są takie słupy (nie wiem jaki prad tam płynie), nie wyglądaja mocarnie.

Wedlug google maps skraj dzialki od slupow dzieli 215m. Inne domy są znacznie bliżej.

https://drive.google.com/file/d/1-Qu4V9MF-R05UO1vpSv1XH9tmZqFsE9a/view?usp=drivesdk

2. Po drugiej stronie ulicy (jakies 10m od skraju dzialki) jest taki "domek" z prądem.

https://drive.google.com/file/d/1-ME9Dxzd3xA1lf7q4ZYqboQzNNS9_6RE/view?usp=drivesdk

Jak sie podejdzie na metr to słychać takie buczenie pradowe.

Czy to wedlug was dyskredytuje działkę?

Nie chodzi mi oczywiście o walory estetyczne tylko o zdrowie. Zeby byla jasność nie jestem flatearthem, syna szczepilem na wszystko i w chemtrailsy nie wierzę :)

Pozdrawiam

Topek

Słupy linii chyba 200 kV, 200m od domu to mało groźne, według połowy populacji. Według 10% populacji to śmierć jak w banku. Efekty specjalne w pakiecie za free (podczas burzy) , przed burzą charakterystyczne skwierczenie, przez niektórych zwane popierdywaniem linii vel izolatorów (wyładowania ulotowe). Buczący 50Hz domek to transformator 20 lub 10 kV na 410/230V. 10 m od domu to mało atrakcyjna odległość, ściególnie gdy obiekt stanie w ogniu to elewację osmaloną elewację masz jak w banku. Ach 10 od granicy działki, to 15m od domu, to cie nie zabije. W blokach ludzie mieszkają na piętrze 3m nad transformatorem na parterze i żyją. Edytowane przez Bertha

Czy to wedlug was dyskredytuje działkę?

Nie chodzi mi oczywiście o walory estetyczne tylko o zdrowie. Zeby byla jasność nie jestem flatearthem, syna szczepilem na wszystko i w chemtrailsy nie wierzę :)

Jeśli chodzi o oficjalną naukę to dopuszcza, że niektóre PRZESŁANKI sugerują, że BYĆ MOŻĘ składowa magnetyczna pola elektromagnetycznego prądu przemiennego MOŻE sprzyjać zwiększonemu występowaniu białaczki u dzieci (a jeśli już dotyczy to wysokich częstotliwości)... ale bezpośredniego dowodu nie udało się nauce uzyskać.

Jeśli chodzi o oficjalną naukę to dopuszcza, że niektóre PRZESŁANKI sugerują, że BYĆ MOŻĘ składowa magnetyczna pola elektromagnetycznego prądu przemiennego MOŻE sprzyjać zwiększonemu występowaniu białaczki u dzieci (a jeśli już dotyczy to wysokich częstotliwości)... ale bezpośredniego dowodu nie udało się nauce uzyskać.

Ale ta uwaga jest odnośnie kabli wysokiego napięcia czy tego domku z transfirmatorem?

To raczej dotyczy silnych pól e.m. oraz wyższych częstotliwości typu komórki (od 800MHz), stacje radarowe (powyżej GHz). Nie słyszałem o wymieraniu dzieciaków pracowników energetyki, a takich mieszkających przy stacjach trafo (np. GPZ-ty w miastach) było co nieco.

Równie dobrze może to być 400kV

https://www.elektroinstalacje.info/articles.php?article_id=13

Kwestia rozmiarów , lub sprawdzenia tabliczek na słupie.

Mam w pobliżu(około 1km) linię 400kV na słupach blisko 55m . Jeszcze nie widziałem , by w czasie burzy w taki pierdyknęło .

Jednak kiedyś będąc w pracy jak przyj...o w odgromy na GPZ odłegły od budynku firmy o jakieś 20m to myślałem , że samolot spadł .

Ta budka chyba nie obsługuje bezpośrednio tej linii , tylko jakąś niższą. Na 200 i 400kV są takie stacje

https://stacja-bydgoszcz-zachod.pl/