Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenia PGE

art_composites

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba już za stary jestem. A streszczenie ? :)

Tak na prawdę mam jedno pytanie czy g12w jest korzystniejsza od g11 przy założeniu ze masz panele ale raczej nie pokryją ci zapotrzebowania..

Panele w G12w pokryją w całości droższą strefę i część taniej więc do zapłaty tylko tańsza która jest prawie dwa razy tańsza od G11.

Jeszcze bardziej droższą pokrywa G12 która jest dodatkowo tańsza od G12w.

Ja miałem w marcu wymieniony i za pierwsze półrocze nic nie dostałem, dopiero w styczniu za pierwsze i drugie półrocze. Możliwe więc, że wysyłają dopiero po zakończeniu pełnego okresu rozliczeniowego.

Wygląda na to, że masz rację. Zadzwoniłem do PGE i miła Pani powiedziała, że nie mają dla mnie faktury. :cool:

• Like 1

• 4 months później...
  • 5 months później...

Witam.

Kilka tygodni temu PGE zmienilo mi licznik na dwukierunkowy, dzisiaj dostalam papiery o zmianie sposobu rozliczania.

Rozliczenie i platnosc w okresach 6-miesiecznych. Czyli zamiast faktur co 2 miesiace dostane tylko 2, na koniec czerwca i grudnia?

Czy platnosc bedzie tez tylko 2 razy do roku czy bede placic jakies zaliczki na poczet faktury?

Niestety pomimo wielu prob i czekania na polaczenie godzine nie udalo mi sie dzisiaj dodzwonic do PGE, dlatego pytam na forum :)

Dzieki, balam sie, ze zmiana sposobu rozliczania moze oznaczac zaliczki, prognozowania albo inne glupoty ;)

PGE po zmianie licznika na dwukierunkowy z urzędu daje 6-cio miesięczny okres rozliczeniowy dla mikroinstalacji, jak chcesz inaczej to możesz zminieć i jest na to kilka dni od otrzymania nowego aneksu do umowy kompleksowej.

Okres 6-cio misięczny jest ok, nie ma się co obawiać, będzie Pani zadowolona.

Panele w G12w pokryją w całości droższą strefę i część taniej więc do zapłaty tylko tańsza która jest prawie dwa razy tańsza od G11.

Jeszcze bardziej droższą pokrywa G12 która jest dodatkowo tańsza od G12w.

Dla zużycia energii w drogiej taryfie od 65% do 71% zużycia dobowego też jest to opłacalne?

• 3 weeks później...
Realnie wg ostatnich cen http://www.gkpge.pl kwotowo u mnie wygląda to bardzo "równo"...Także G11 jest lepsza, bo nie muszę się trzymać godzin.

To nie są właściwe stawki. Żeby można cos porównać to trzeba zsumować koszt energii , dystrybucji i dodać VAT . U mnie właściwe stawki za poprzedni rok to T1 - 73gr. T2 - 34gr a w taryfie G11 było gdzieś około 65 gr.

Jaka jest równość między 34 a 65 gr. jest to prawie dwa razy drożej. Przy PV dopłata jest w tańszej bo produkcja jest w droższej.

Forumowicze. W dniu dzisiejszym PGE wymienilo mi licznik na dwukierunkowy. Z tego co doczytałem moge juz włączyć falownik i korzystać z prądu, ale nie mam jeszcze umowy. Pytanie brzmi: czy mogę już korzystać z prądu? Co bedzie działo się z nadwyżką? Czy będę mógł ja odebrać jezeli nie mam jeszcze umowy? Ile czasu koge czekać na umowę i skąd licznik bedzie wiedział, że taka umowa juz jest?

Dziekuje i pozdrawiam wszystkich