Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy wentylacji grawitacyjnej i tym ociepleniu szacowałbym na co najwyżej 60kWh/m2/r *85m2=5,1MWh *0,21zl/kWh=1071zł.

Taryfa G12as i przy grzaniu płyta fundamentową bez problemu 100% w taniej strefie.

Jakby grzana była tylko wylewka (IMO marnotrastwo) trzeba by przyjąć ze 20% w drogiej strefie i wychodzi 1185,44zł.

To jest też wadą, bo musisz grzać w znacznej części prądem w drogiej strefie. I szybko zaczynasz marznąć w przypadku awarii zasilania.

Przy płycie nawet przy G12as (gdzie nie ma dziennego okienka taniej strefy) jesteś w stanie grzać przy płycie grzewczej w 100% albo niewiele mniej po 21gr. Przy G12 w PGE wychodzi poniżej 33gr/kWh. Przy grzaniu konwektorami w PGE trzeba by liczyć jakieś 45-50gr/kWh. Czyli przy 5100kWh konwektory to 2300zł roczny koszt, a przy kablach w płycie (albo w wylewce nie izolowanej od płyty) pesymistyczna wersja to 1700zł (G12) a i szansa na 1071zł/rok (G12as).

fajnie policzone, bo w końcu wiem czego się spodziewać po samych konwektorach vs. kable

wychodzi, że jakbym miał to co proponuje (nie narzuca) deweloper, czyli konwektory i przepływowy podgrzewacz wody to wychodzi:

twoje wyliczenie ogrzewania dla ok 82m2 to ok 2300 rok (+20% jakbym miał 100m2)

podgrzewanie wody ok 105zł x12 to 1260 rok

zużycie prądu na sprzęty ok 150x12 to 1800 rok

w sumie wychodzi ok 460 zł miesiąc sam prąd, tak mniej więcej oczywiście szacunkowo

https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724206

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

grzejniki elektryczne jak najbardziej, ale nie bierz chronopassa

podrzucisz jakie modele grzejników masz?? takie jak w bloku ze sterowaniem ręcznym (coś jak danfoss)

a jak masz z ogrzewaniem wody użytkowej (prysznic,umywalka)??

można to zrobić samemu za może 10k i to z dobrym rekuperatorem

na YT jeden pan sobie sam montował i podał:

Centrala- 2500 zł.

Materiały ( rury, skrzynki itp i itd.) -2500

Razem 5000 zł. przy własnej pracy.

To nie zapewni nawet minimalnego wymaganego prawem

to jakby to przeszło odbiór domu?

Edytowane przez coolerclub
https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724212

Te 20k za rekuperację to chyba w firmie rekuperatory.pl :)

Ja za wentylację z reku do parterówki z użytkowym poddaszem zapłaciłem 14k. Nie było łatwo poprowadzić kanały.

W parterówce bez użytkowego poddasza to jest na tyle banalnie proste że można to zrobić samemu za może 10k i to z dobrym rekuperatorem.

Jeszcze jak ocieplony jest dach a nie strop to już nie wiem po co płacić komuś za tą instalację.

miałem 2 oferty :

1. 16k, rekuperator firmy zender, gość który mi dom budował powiedział, że to jak za darmo, bo on ma oferty zaczynające się od 25k i jeszcze z łaską przychodzą.

2. 23k,

ale obaj zajęci i wykonanie na "niewiadomokiedy". teraz w 2019r. na rynku budowlanym jest taki szał że trudno jakiegokolwiek fachowca w jakiejkolwiek branży znaleźć. a żeby zrobić samemu trzeba mieć : wiedzę i czas. nie mam ani jednego ani drugiego :)

https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724249

podrzucisz jakie modele grzejników masz?? takie jak w bloku ze sterowaniem ręcznym (coś jak danfoss)

a jak masz z ogrzewaniem wody użytkowej (prysznic,umywalka)??

mam grzejniki firmy Atlantic, w pokojach F119 i jeden galapagos (zakupiony na allegro za "pół" ceny), w jednej łazience mam tatou bains 1,5kW (chyba już nie produkują), a w drugiej farelkę za 30 zł bo mi się żaden grzejnik łazienkowy nie mieści. jakbym wiedział, że farelka tak fajnie mi zagrzeje to bym zaoszczędził 700 zł na grzejniku łazienkowym :)

probowałem sterowania z chronopass ale jak już pisałem : nie potrafiłem tego obsłużyć i ostatecznie wolę sobie przejść po pokojach i włączyć ręcznie grzejniki, mam parterówkę więc to żaden wysiłek.

natomiast strych mam ocieplony i mam na nim 2 używane grzejniki atlantica (starsze modele) które zakupiłem za parę gorszy na olx - grzeją świetnie.

mam 5 źródeł poboru wody : 2 x umywalka w łazienkach, 2 x prysznic i umywalka w kuchni. prysznice i jedną umywalkę obsługuje pogrzewacz kospela 24kW, a 2 pozostałe umywalki mają małe podgrzewacze również z kospela. mi takie rozwiązanie odpowiada. roczny koszt prądu to 2500 zł, woda z kanalizacją 1500 zł. przy czym zeszły sezon grzałem głównie kominkiem.

https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724256

strych mam ocieplony i mam na nim 2 używane grzejniki atlantica

dlaczego masz na strychu grzejniki? jaka jest ich funkcja? bo nie słyszałem ;)

]łazienkach, 2 x prysznic

masz dwie łazienki z dwoma prysznicami? wow :) dużo zużywacie wody miesięcznie? na ile osób?

roczny koszt prądu to 2500 zł

przy czym zeszły sezon grzałem głównie kominkiem

czyli koszt prądu 2500 to ogrzewanie wody bieżącej i sprzęt rtv?

ciekawe ile by trzeba dodać do tych 2500 za samo ogrzewanie grzejnikami w sezonie grzewczym, bo tylko wtedy grzejniki ciągną prąd.

a pamiętasz ile koszt kominka i nawiewem z montażem? czym grzejesz w kominku i jaki szacunkowy koszt?

Edytowane przez coolerclub
https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724555

dlaczego masz na strychu grzejniki? jaka jest ich funkcja? bo nie słyszałem ;)

masz dwie łazienki z dwoma prysznicami? wow :) dużo zużywacie wody miesięcznie? na ile osób?

czyli koszt prądu 2500 to ogrzewanie wody bieżącej i sprzęt rtv?

ciekawe ile by trzeba dodać do tych 2500 za samo ogrzewanie grzejnikami w sezonie grzewczym, bo tylko wtedy grzejniki ciągną prąd.

a pamiętasz ile koszt kominka i nawiewem z montażem? czym grzejesz w kominku i jaki szacunkowy koszt?

mam strych ocieplony + płyty gk, na podłodze panele - jakby się uprzeć można tam mieszkać. ale mamy tam graciarnię, grzejniki po to żeby go szybko ogrzać w razie dłuższego przebywania.

dwie łazienki bo mamy dwie córki, teraz to maluchy ale jak dorosną to wiadomo, że byłby tłok w jednej. z tym, że łazienki naprawdę są mikro, jedna ma 8m2 ale jest w niej pralka i suszarka, druga ma 3,5m2 i ciężko się tam obrócić ;-) zużycie wody to ok. 7m3/msc, rocznie z kanalizacją to koszt ok. 1500 zł.

grzejnikami grzałem cały okres rozliczeniowy luty - kwiecień 2019 r. - pogoda bardziej jesienna była ale wymagająca grzania, za te 2 miesiące koszt ogrzewania szacuję na 200 - 250 zł.

teraz też grzeję grzejnikami bo za ciepło na dworze na kominek. grzejniki ustawiam na termostacie (22 stopnie) po przyjściu z pracy i wyłączam (teraz) ok. 19, oczywiście one nie grzeją cały czas.

kominek z rurami to ok. 14k.

w okresie od 19.10.2018 do 19.2.2019 r. zużyłem 3m3 suchego drewna i ok. 500kg brykietu. później przerzuciłem się na grzejniki bo nie miałem więcej suchego drewna.

lubię palić w kominku, lubię przy nim siedzieć i gapić się w szybę, dzieci też o dziwo to hipnotyzuje ale drugi raz bym w szkieleciaku kominka nie postawił. głównie ze względów finansowych (14k) i dość prawdopodobnego zakazu palenia węglem/drewnem w najbliższych latach w moim mieście.

grzejniki elektryczne dają dużo przyjemniejsze ciepło, jest nad nimi większa kontrola (bo kominka nie wyłączysz w 5 minut). dla mnie koszt drewna = 0 bo mam drewno za darmo, tylko połupać i zawieźć do drewutni ale jak będzie zakaz palenia drewnem/węglem to zostanę z tym drewnem, kominkiem i drewutnią jak Himmilsbach z angielskim :)

https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724688

w sumie sezon grzewczy to trwa od października do końca kwietnia (ok 7 miesięcy) a reszta to grzejniki nie chodzą.

jestem ciekaw ile prądu by zeszło na ogrzewanie (tych 90 paru m2) po pracy, do wieczora.

a powiedz, jak nagrzejesz po pracy do 19stej do tych 22C, to rano ile stopni masz w domu? jaka sie utrzymuje do powrotu z pracy?

a pamiętasz jak to w sezonie wygląda?

https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7724839

• 2 weeks później...
w sumie sezon grzewczy to trwa od października do końca kwietnia (ok 7 miesięcy) a reszta to grzejniki nie chodzą.

jestem ciekaw ile prądu by zeszło na ogrzewanie (tych 90 paru m2) po pracy, do wieczora.

a powiedz, jak nagrzejesz po pracy do 19stej do tych 22C, to rano ile stopni masz w domu? jaka sie utrzymuje do powrotu z pracy?

a pamiętasz jak to w sezonie wygląda?

póki co to ja tylko dogrzewam, a właściwie ostatnie kilka dni nawet nie dogrzewam bo słońce robi to za mnie.

w sezonie grzewczym ostatni wsad do kominka robię ok. 24, wyłączam turbinę i mam powiedzmy 23-24 stopnie. Jeżeli rano jest na zewnątrz -5 to mam ok. 19-20 stopni, czyli spada sporo, ale jak już gdzieś pisałem : mam fatalnie osadzone okna i drzwi zewnętrzne więc pewnie sobie tamtędy ucieka. ja się tym specjalnie nie martwię : jak kiedyś zostawiłem grzejniki na całą noc i rano miałem 23 stopnie to ledwo wszyscy wstaliśmy, ja dodatkowo z ogromnym bólem głowy, chłód w nocy podczas spania jest zdrowszy.

ważna dla Ciebie rzecz : kup sobie suszarkę do prania, oprócz suszenia wydziela ona dużo ciepła którym ogrzejesz sobie łazienkę (o ile tam ją masz) przy okazji :)

https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7728816

• 4 weeks później...
Witam. Od jakiegoś czasu jestem fanem ogrzewania elektrycznego. 3 i pół roku temu zrezygnowałem z gazu. Zamontowałem urządzenie grzewcze własnego pomysłu, składające się z bufora 750l, grzałek 12kW, sterowniczka mikroprocesorowego i pompy ciepła powietrznej 11kW produkcji chińskiej (od 2,5 lat pracuje PC). Mam dom, bliźniaka o powierzchni około 150m2. Nie używam innych źródeł energii, tylko taryfa prądu Tauron G13 (3 strefowa). Koszty roczne zużycia energii na CO, CWU, gotowanie, oświetlenie itd: od 04.2017 do 04.2018 - 6100zł (rok bez pompy ciepła, tylko grzałki), 04-2018 do 04.2019 - 4200zł, 04.2018 do 04.2019 - 4000zł. Pompa kosztowała około 10000zł (powinna się zamortyzować po 5 latach), urządzenie około 4000zł. Gdy miałem gaz to suma rachunków była dużo wyższa tak około 6 - 7 tys.
https://forum.murator.pl/topic/247775-ogrzewanie-kanadyjczyka-tylko-elektryczne/page/3/#findComment-7737356