Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompę wybrać?

cielok18

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym poradzić się was w sprawie*ostatecznego wyboru pompy ciepła. Drogą dedukcji zostały tylko dwie. Według was która z nich jest lepszym wyborem:

1.*BUDERUS WLW196i-8AR E / IVT AIR X 409 [monoblok] - 30 000zł* (zasobnik na ciepłą*wodę 190L - wbudowany)*- montaż firma GHS z Rudy Śląskiej

2.*SAUNIER DUVAL split HA10-5OS [split] - 29 500zł (zasobnik na ciepłą*wodę*300L - osobny)

Która według was będzie lepszym wyborem

I czy ktoś z was miał już doświadczenia z firmą GHS z Rudy śląskiej

Dom:

We wszystkich pomieszczeniach*ogrzewanie podłogowe

powierzchnia użytkowa 160m2

ocieplenie budynku styropian 20cm

okna 3 szybowe

ocieplenie dachu wełna 30cm wełna knauffa - 0,033

*Z góry dziękuję za pomoc :)

Dzień dobry

Chciałbym poradzić się was w sprawie*ostatecznego wyboru pompy ciepła. Drogą dedukcji zostały tylko dwie. Według was która z nich jest lepszym wyborem:

1.*BUDERUS WLW196i-8AR E / IVT AIR X 409 [monoblok] - 30 000zł* (zasobnik na ciepłą*wodę 190L - wbudowany)*- montaż firma GHS z Rudy Śląskiej

2.*SAUNIER DUVAL split HA10-5OS [split] - 29 500zł (zasobnik na ciepłą*wodę*300L - osobny)

Która według was będzie lepszym wyborem

I czy ktoś z was miał już doświadczenia z firmą GHS z Rudy śląskiej

Dom:

We wszystkich pomieszczeniach*ogrzewanie podłogowe

powierzchnia użytkowa 160m2

ocieplenie budynku styropian 20cm

okna 3 szybowe

ocieplenie dachu wełna 30cm wełna knauffa - 0,033

*Z góry dziękuję za pomoc :)

zobacz w świecie rzeczywistym, u kogoś , jedną i druga pompę

na zywo

porównaj warunki gwarancji, serwis, opinie

zobacz wygląd sterownika, co ci lepiej pasuje

nie mam ani jednej ani drugiej, mam gruntową, nie doradzę

ale każdemu mówię, zanim kupisz obejrzyj u kogoś innego działającą. posłuchaj, dotknij, pogadaj

a co do ghs. ja od nich mam, chwale sobie i polecam

zobacz w świecie rzeczywistym, u kogoś , jedną i druga pompę

na zywo

porównaj warunki gwarancji, serwis, opinie

zobacz wygląd sterownika, co ci lepiej pasuje

nie mam ani jednej ani drugiej, mam gruntową, nie doradzę

ale każdemu mówię, zanim kupisz obejrzyj u kogoś innego działającą. posłuchaj, dotknij, pogadaj

a co do ghs. ja od nich mam, chwale sobie i polecam

Właśnie nie mam gdzie podejrzeć jak one działają. Chodź z miłą chęcią bym to zrobił.

A jak wygląda serwis pomp w GHS???

A jaka pompę gruntową posiadasz????

Słabo, mała pojemność zasobnika, tradycyjne przez wężownicę (jeśli dobrze widzę) ładowanie CWU, do tego musisz w podłogówkę wlać coś co nie zamarznie jak przy - 20 C przez dłuższy czas nie będzie prądu. I to coś, przy ewentualnej awarii i zmieszaniu z CWU, nie powinno Was zatruć.

GHS ma też fajne inne produkty, może warto się im przyjrzeć?

No jeśli tak jest, to tym gorzej dla Buderusa, że ktoś musiał za nich o tym pomyśleć.;)

Pomysł wydaje się być dobry, szczególnie w sytuacji, gdy ktoś ma pod ręką kumatego hydraulika, który nie musi być od razu instalatorem PC. I mieć uprawnienia. No cóż, jeśli rozbiory wody nie będą stale jakieś olbrzymie typu wanna za wanną przy np. -15C, to opcja wydaje się godna rozważenia.

W końcu i grzałek nie ma się co bać. :)

Myślicie że to 190L starczy na rodzinę 4-5 osób

Mam wbudowany zbiornik 190L i w domu na stałe korzysta z CWU 7 osób, a czasami 8. Daje radę. W ciągu 1,5 roku użytkowania tylko raz zbrakło ciepłej wody. Preferencje domowników różne i różne pory rozbioru- 5 dorosłych prysznic, 2 dzieci wanna. Testowałem różne ustawienia i wyszło na to, że woda musi być grzana cały dzień do 48* z histerezą 8*, natomiast 3x na dobę podbijam do 56*- rano o 5:00, w tanim okienku w dzień 14-15, oraz wieczorem 19-21, a w lato 20-22:30. Średnie dzienne zużycie to 4,5kWh w lato i 6 kWh w zimę. Średni miesięczny koszt przygotowania CWU to 75 pln.

mam w stopce...

wystarczy zerknąć...

Używając Pompy PC SmartHeat Bravour 008i jakie koszty wychodzą za ogrzewanie domu i wody na miesiąc średnio???

Gdyż zdecydowaliśmy się na firmę GHS tylko zastanawiamy się jeszcze miedzy dwoma pompami:

- powietrze - woda - BUDERUS WLW196i-8AR E / IVT AIR X 409 [monoblok]

- gruntowa - PC SmartHeat Bravour 008i

co myślicie na ten temat

Myślicie że to 190L starczy na rodzinę 4-5 osób

No oczywiście, że wystarczy.

Rodzi się jednak pytanie o racjonalność gospodarowania ciepłem na rzecz CWU.

Ot:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?239461-Czas-na-Gryf-w-wolnych-chwilach&p=7762328&viewfull=1#post7762328

Mały, bardzo fajnie zbudowany i ocieplony domek. Myślę, że przy odwiertach, tak ocieplonym domu, podłogówce COP na ogrzewanie zdecydowanie przekracza 4,4. Temp. powrotu glikolu pewnie większa niż 0 st. C, a temp. podłogówki niższa niż 35 st. C (dla normy 14511) .

A tu proszę, PC lodówka z małym zasobnikiem i COP 3,28 za całość. Jaki może być COP dla grzania tak małego zasobnika ? Może zbyt wysoka temp. grzania? A może zbyt często? A może idą w ruch grzałki? A może wszystko razem?

Wyciągnij sobie wnioski sam.