Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka elektryczna w granicach działki

Recommended Posts

Witam, Proszę o poradę w takiej sytuacji. Ze 4 lata temu sąsiadka mojej działki robiła przyłącze elektryczne. Bez mojej wiedzy, z Energa też informacji nie dostałem - podwykonawca Energi zabudował skrzynkę. Ja po 2 latach wezwałem geodetę, żeby mi działkę wymierzył i zabetonował słupki. Jak się okazało wg pomiarów geodety to skrzynka stoi około 50 -70cm od granicy dzialki na jej obszarze... Energa odpisuje, że "linia kablowa i złącze kablowo-pomiarowe zostało zabudowane zgodnie z projektem technicznym, tj. poza granicami działki .... W załączniku przesyłamy mapę geodezyjną z inwentaryzacji powykonawczej w terenie która została złożona w Starostwie."

Dwóch geodetów różnie wyznaczyło granice działki?!

Co w takiej sytuacji robić?

Na marginesie ciekawe że Energa nie uzyskala zgody na postawienie skrzynki na prywatnym terenie.

No chyba że jeden z tych geodetow geodetą nie był.

Dzisiaj położenie punktów na gruncie geodeta wyznacza z dokładnością do centymetra.

Prawdopodobnie jak stawiali skrzynkę, to myśleli, że stawiali ją dobrze - na działce sąsiada. A z powodu błędnego wyznaczenia granicy albo złego odczytania mapy postawili nie tak jak trzeba.

Pytanie tez jak wyglądała sama realizacja podłączenia. U mnie robił to jakiś podwykonawca Tauronu i niby był projekt i wszystko ustalone, a mało brakło byłaby skucha. Wykonawca przyjechał i miał już stawiać skrzynkę koło płotu. Tylko, ze płot nie stoi w granicy działki tylko dwa metry dalej. Jakbym akurat nie podjechał i nie pokazał im palika to miałbym skrzynkę w środku pasa drogowego. W projekt prawdopodobnie niespecjalnie zajrzeli....

Wszelkie prace geodezyjne podlegają zgłoszeniu, od 2014 również pomiary realizacyjne czyli wytyczenia. Idziesz do starostwa (Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej) na mapie pokazujesz swoja działke, śasiadki i drogę z przodu. Podajesz przybliżoną datę (rok , ew. miesiąc), masz trzy numery działek i po tych numerach w rejestrze prac (KERG lub OD.6640........) można znaleźć kto wykonał pomiar (wytyczenie szafki to też pomiar). I wiesz kogo brać do galopu. Jeśli nie było zgłoszone to jaja sa lepsze, a tzw. geodete znajdziesz pytając wykonawców przyłącza. Znajdziesz, to dajesz mu dwa tygodnie na wyprostowanie tematu. Jeśli będzie fikał, to idziesz do geodety powiatowego, on ci powie co dalej.

Wszelkie prace geodezyjne podlegają zgłoszeniu, od 2014 również pomiary realizacyjne czyli wytyczenia. Idziesz do starostwa (Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej) na mapie pokazujesz swoja działke, śasiadki i drogę z przodu. Podajesz przybliżoną datę (rok , ew. miesiąc), masz trzy numery działek i po tych numerach w rejestrze prac (KERG lub OD.6640........) można znaleźć kto wykonał pomiar (wytyczenie szafki to też pomiar). I wiesz kogo brać do galopu. Jeśli nie było zgłoszone to jaja sa lepsze, a tzw. geodete znajdziesz pytając wykonawców przyłącza. Znajdziesz, to dajesz mu dwa tygodnie na wyprostowanie tematu. Jeśli będzie fikał, to idziesz do geodety powiatowego, on ci powie co dalej.

Człowieku ile w każdym twoim poście jest jadu... Masz poważne problemy wg mnie, proponował bym baranka w ścianę :p

A co do autora postu, to na miękko bierz takie tematy i pamiętaj, że sąsiedzka pomoc jest czasami niezastąpiona. Tak jak pisze Stos, tu nie ma się co kłócić. Takie problemy to nie problemy!

Z Energi odpisuje, że mój geodeta który wytyczał granice działki powinien uwzględnić dokument inwentaryzacji powykonawczej ze starostwa i wyjaśnić rozbieżności. Dzwonię do mojego geodety, a on że to są dwie różne sprawy: własność a uzbrojenie działek...

Ile kosztuje takie przesunięcie skrzynki na wlasna rękę. Można to zrobić samemu czy firmę trzeba wzywać?

Człowieku ile w każdym twoim poście jest jadu... Masz poważne problemy wg mnie, proponował bym baranka w ścianę :p

Według ciebie jad, a to po prostu ZAWODOWA ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Pracę masz wykonac tak, aby nikt po tobie nie musiał sprzątać. Mogłem w jednym zdaniu napisać co zrobić w takiej sytuacji bez chodzenia po urzędach a wykonawca miałby pozamiatane na kilka lat. Uważam jednak że należy rozwiazać problem, zamiast szczuć na taką czy inną profesję. Pojmujesz takie niuanse?

Napisał darjoz:

Z Energi odpisuje, że mój geodeta który wytyczał granice działki powinien uwzględnić dokument inwentaryzacji powykonawczej ze starostwa i wyjaśnić rozbieżności. Dzwonię do mojego geodety, a on że to są dwie różne sprawy: własność a uzbrojenie działek...

Sprawy są różne (pieniądze także, nikt za darmo nie zrobi), lecz wyjaśnić powinien geodeta, bo przecież nie krawiec chociaż też umie brać miarę.

Ile kosztuje takie przesunięcie skrzynki na wlasna rękę. Można to zrobić samemu czy firmę trzeba wzywać?

Skrzynke może przesunąć tylko właściciel sieci, w tym wypadku energetycznej. Robiąc samemu narażasz życie swoje i innych, o paragrafach przemilczę.

Czy Energa odpowiedzała Ci, kto im pozwolił postawić skrzynkę na cudzym gruncie?

Nawet nie próbuj dotykać tej skrzynki.

Ona nie jest Twoją własnością.

Wg mapki ujętej w inwentaryzacji powykonawczej przesłanej do starostwa oni postawili wg ich geodety poza cudzym czyli moim gruntem na tzw pasie przydrogowym.

Moim zdaniem powinienem iść do geodety, który stoi nad innymi geodetami :) czyli do powiatowego?

Na mapce po inwentaryzacji powykonawczej mam nazwisko geodety ktory wykonal wymiarowanie.

Spróbuj skontaktować się z geodeta i poproś go o wyjaśnienie sytuacji. Mogę się założyć że nawet nie był na miejscu i wszystko przyklepal wirtualnie, zapewne współpracuje z wykonawcą na którego głowie leżała cała "papieorlogia". Jak się kapnie co się odwalilo to powinien temat załatwić. Jak będzie chciał sprawę olać to w ekstremalnym przypadku masz prawo (wersja hardkor) do złożenia zawiadomienia o popelnieniu przestępstwa (np. poświadczenie nieprawdy).

Ściągnij go najlepiej na miejsce nie mówiąc o co chodzi (pod pretekstem wytycznia czegoś).

Jak temat oleje to myślimy dalej co z tym zrobić. Wg mnie pokombinuje żeby wykonawca po cichu poprawił źle postawiona skrzynkę i wszyscy zapomnijcie o temacie.