Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam kotwy chemicznej o długim czasie wiązania

Recommended Posts

Witam

Zna ktoś jakąś kotwę chemiczną z jak najdłuższym czasem wiązania ?

Aktualnie mam Fischer FIS 300, ale przy aktualnych temperaturach (po 30 stopni), to ona wiąże w mniej niż 2 minuty. Nie mam szans zamocować kołków, bo praktycznie w mieszalniku już mi twardnieje masa:(

Fantom

ps. Ewentualnie jakieś kołki rozporowe do szpilek fi16 (otwory mam wywiercone fi20)

Dobra

Przeszukałem trochę internet i wiem już co nieco.

Muszę po prostu kupić kotwę epoksydową a nie winylowo-estrową (ani nie poliestrową).

Te epoksydowe są droższe, ale dłużej wiążą (i są wytrzymalsze)

pozdrawiam

Fantom

dzięki,

powiem szczerze, że ta wiedza przyda mi się w najbliższych tygodniach

No szkoda, że ja wcześniej nie wiedziałem, że to tak szybko wiąże ;)

Jest też wersja fischera z VS w nazwie - ale przy tych temperaturach to podają 4 min wiązania - to wszystko to mało do małych prac. Trzeba pamiętać, że to już wiąże w mieszaczu. Więc jak mamy kilka otworów do zrobienia to ciężko zdążyć - raczej nierealne. Bo zanim nałożymy masy do kilku otworów, to w pierwszym juz będzie kamień :D

Teraz szukam jakiejś kotwy epoksydowej, ale aby była w jednej tubie a nie w dwóch - bo do tych podwójnych trzeba dokupić specjalny pistolet -droga i mało używany będzie.

Fantom.

• 3 years później...

Można - ale jaki to ma sens ?

Co do tematu, to skończyło się tak, że kupiłem wyciskacz podwójny i taką kotwę co jest w dwóch tubach obok siebie. Pięknie wyciskałem i miałem kilkanaście minut na pracę, zanim związało.

A na koniec sprzedałem wyciskacz ;)

Nie pamiętam, którą dokłądnie kupiłem, ale firmy Trutek. Chyba tą https://trutek.com.pl/shop/kotwy-chemiczne/kotwy-chemiczne-do-betonu/kotwa-chemiczna-epoksydowa-2/