Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jak i czym obudować wannę prostokątną, żeby uniknąć wiercenia w płytkach ? Cała łazienka jest już obłożona kafelkami, chciałbym żeby obudowę dało zdemontować bez jakichkolwiek uszkodzeń płytek i żeby te płytki móc kiedyś wyczyścić. Chodzi głównie o to, żeby była opcja przejścia na kabinę zamiast wanny, i żeby odsłonięte płytki mogły zostać te, które są.

Profil do GK przyklejony pianką ? wyczyszczę ją kiedyś z płytek ?

Bloczki BK na podstawce z jakiejś folii ?

Proszę o patenty na tę obudowę :)

https://forum.murator.pl/topic/247789-obudowa-wanny-prostok%C4%85tnej-bez-niszczenia-p%C5%82ytek/

Dedykowanej akrylowej raczej nie chcę, jest droga, chcieliśmy też obudować wannę płytkami. Styropianowa nie występuje, przynajmniej ja nie znalazłem. Poza tym za wanną jest jeszcze 8 cm luzu przy krótkiej krawędzi. Trzeba tam zrobić półeczkę.
Dokładnie tak mam zrobione. Nośnik styropianowy (uniwersalny składa się z elementów na potrzebny wymiar, do kupienia w każdym hipermarkecie budowlanym około 250 zł) przyklejony do płytek podłogowych pianką niskopreżną. Miedzy obudową a ścianą było 5 cm luzu, wsunąłem tam płytę styropianu, od zewnątrz zaciągnąłem klejem na siatce i na to płytki. Od góry też płytka, tylko poszukałem takiej na 80 cm długiej żeby ciachnąć jeden kawałek. Krawędź wanny przyklejona do płytek ściennych na silikon, bez wiercenia i wieszaków. Proste i działa. Nic nie pęka, nie odspaja się, nie przecieka. Trzeba zadbać o dokładne odpylenie i odtłuszczenie płytek i brzegu wanny, no i kupić dobry silikon.
Ja taka zabudowę robię ze styroduru bez problemu można wysunąć obudowę jeśli ma być bez podciencia na nogi to proscizna ale jeśli z podcieciem to napewno nie wyjdzie taniej jak akrylowa trochę roboty przy tym jest.

20190205_131037.jpg

20190208_173845.jpg

Plan jest taki, żeby przykleić do podłogi profil 3 cm ścienny klejem mamut. Drugi taki profil przykręcić do krawędzi wanny. Wanna będzie ustawiona na nóżkach, a w brakujące 7-8 cm płyta styropianu. w profile włożymy styrodur 3 cm, trochę go podrapiemy i zatopimy siatkę. na styropian również siatka. Później na to płytki.

Czy podkładać coś pod wannę czy ustawienie na samych nóżkach wystarczy ?

Czy klej mamut da się jakoś usunąć z płytek czy szukać czegoś słabszego ?

Jak ogólnie zapatrujecie się na taki pomysł ?