Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klima do garażu 105m2

Recommended Posts

Czyli chłodnię w garażu zamierzasz mieć?

Nie wiesz o czym piszesz + 21*C to tam niezła piździawka będzie!

A tak serio, to wjazd od garażu będzie często otwierany? To chyba najważniejsze.

Jeżeli chcesz mieć komfortowe warunki do pracy, to przy takim ociepleniu i tej kubaturze, myślę, że 7-8 kW wystarczy. Pamiętaj jednak, że przy każdym otwarciu bramy garażowej, za każdym razem, chłodzenie będzie startować praktycznie na max., także nawet 12kW nie pomoże...

Ja jestem jednak za nieprzewymiarowaniem, bo to nie ma sensu, także 8kW - taka moja porada. Temp. 25 stopni suchego powietrza będzie OPTYMALNA do pracy. Nie spocisz się, a co najważniejsze, nie przeziębisz.

Edytowane przez Misterhajt

W bloku ocieplonym 12cm białego EPS sprzedawca namówił mnie na klimę inwerterową Panasonica 3,5kW znamionowej mocy chłodniczej (0,9-3,9kW wg danych technicznych) na jakieś 35m2 przestrzeni. To jest zdecydowanie za dużo, bo nawet w największe upały pompa musiała się wyłączać. Z tym, że okna były od wschodu pod sporym okapem (z 1,2m) i było mało zysków słonecznych.

Więc do utrzymania temperatury przy lepiej nawet ocieplonym garażu liczyłbym góra 30W/m2, czyli 3,2kW mocy maksymalnej (nie nominalnej). Trochę bym dołożył, jak trzeba będzie szybko schładzać rozgrzaną przestrzeń - czyli z 4,5 mocy maksymalnej maks.

Ale przy 105m2 pojawia się problem z rozprowadzeniem ciepła/chłodu - więc przy takich wymiarach garażu brałbym dwie najsłabsze klimy, żeby w miarę równomiernie chłodzić/ogrzewać garaż. Albo rozważyłbym jedną kanałową. W garażu rozprowadzenie kanałów może być proste i tanie.

Edytowane przez Kaizen