Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż klimatyzacji na kominie systemowym

Recommended Posts

Dawno mnie tu nie było, ale przyszła kryska... :)

Mam w domu taki oto komin systemowy Bolesławca:

image;s=644x461

Zewnętrzny postak z żużlobetonu (u mnie jest ten pierwszy, z górnej części zdjęcia, z podwójną komorą wentylacyjną), ścianki niezbyt grube, w dodatku mam dziwne przekonanie, że moi specjaliści montując mi ten komin nie wzmacniali konstrukcji prętami tylko normalnie to murowali pustak do pustaka (niestety nie było mnie przy tym etapie budowy) Całość w części wystającej ponad dach oklejona 2cm styropianem, 2x siatką i na to okładzina ze sztucznego kamienia.

Zewnętrzna część klimatyzatora waży około 30kg, do tego trzeba wziąć poprawkę na wichury, czyli realne obciążenie - pewnie ze dwa razy tyle. Czy realne jest przymocowanie takiego klimatyzatora do tego komina? Zdrowy rozsądek podpowiada, że nie bardzo, ale miejsce montażu pasuje mi ogromnie i nie bardzo mam alternatywę, więc może?...

Tyko boję się, że to wizualnie komin spaskudzi, on jest zrobiony "na ładnie":

-NpsiT_796LXV0xs8pgjPBNen1_AP1H_mW-zxa-NHGGtbgEe5ApY-98lJNZtGgbUY00bTVnW0GEaDrZN7rUsNFHXdE7BVxEIQe1drFy9nap6oQU7XDqM0DPXtGX5Ut4i18RTzxBlgr54VMcekMdvygT6jZ2qvwsTldc6dnXYzKmexOKeQkXLgUZ3shtTsWaQDYwtPlN6eq0JmC-kuh_LNY5TzO9piuLGO7RmzqJgGwsREgktyFBJWxSyvBYb0diW_umSvF4Hq5Pzc0zCnJGFYxZF5IDW0GH8cF8F98Ns5_s96wZkBlCcZ111PAEqbIdzeAAd64SiEWE1g6p05wCVbiJbzB3-RLuMY5yralpAqad6J_6BLG_XauSO6PYQCbOV3fxPUBfOyWOcPRxgrN11G9C8uCQgVBndYNp45zg3iqCjgPaGkLO6oWgikuwAqpe2T8vckW7CN8clcPFixZ22iSox0TrjX5b0Vlvv-u9UXp1Lh0ZuAj0EejGASd9ZcR9R_rb9QQYxLECQK8lIBbWWISNqZexFR3qegofP0tGFs0PC85lkqjBavv-81E5gKs3bXE4lg_7zKyE52ExR87sPffrfxYD1NA5xPJ0EOpVm25pM-rYW3VMQLBzMdsi5Pqq3ljFBWgb_aV2eC_jRNPDOmCrb1bz-tCk=w1026-h769-no

W sumie zastanawiam się, gdyby zrobić obejmę malowaną w kolorze zbliżonym do kolorystyki komina, nie rzucałoby sie to tak w oczy.

A co z montażem klimatyzacji bezpośrednio na połaci dachu? Oczywiście nie do dachówki, ale może wchodzą w grę jakieś "łapy" wchodzące pod dachówkę? No kurcze... z pewnością nie jestem pierwszą osobą chcącą zainstalować klimatyzator na dachu krytym dachówką, muszą być jakieś sposoby!

Dziurawienie to zły pomysł.

Obciążanie niepewnej konstrukcji to zły pomysł.

Umieszczanie klimy w tak trudnodostępnym miejscu to zły pomysł. Nawet nie zauważysz, jak wnętrze się oblodzi. A serwisant może zaskoczyć ceną albo w ogóle odmówić wdrapywania się na dach.

Umieszczanie klimy w tak trudnodostępnym miejscu to zły pomysł. Nawet nie zauważysz, jak wnętrze się oblodzi. A serwisant może zaskoczyć ceną albo w ogóle odmówić wdrapywania się na dach.

O widzisz, o tym nie pomyślałem :) W sumie, miałbym na jednostke centralną fajne, ocienione miejsce w dyskretnym miejscu na ścianie, tylko poprowadzenie stamtąd instalacji jest delikatnie mówiąc skomplikowane, wymagałoby demontażu w tym miejscu podbitki i przeciskania się czymś sztywnym "po krokwi", by wyjść na strych. Nie brzmi jak zadanie nie do wykonania, ale w porównaniu z instalacją na kominie, gdzie instalacji byłoby dwa metry rury do przeciągnięcia przez kanał wentylacyjny (w tej drugiej wersji wyjdzie z kilkanaście metrów, z porąbanym przebiegiem) wydawało mi się opcją niewartą zachodu. Niemniej, argument, że to jeszcze trzeba potem serwisować przemawia mocno za.

Misterny plan w3.14zdu jak mawiał klasyk :D (znam z autopsji, choć czasami podstępem udaje się przepchnąć niektóre pomysły bez weta)

Ale wracając do tematu:

1. Przy obecnej tendencji do wichur mogłoby być średnio.

2. Wizualnie dom ucierpiałby, a nie po to tyle przy nim walczyłeś.