Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja piwnicy a fugi

dedert

Recommended Posts

Witam. Niebawem chciałem zacząć izolacje ścian piwnicy wykonanych z bloczka betonowego. Na początku myślałem o masie na bazie wody np. Izohan tak jak mam w projekcie, ale nie bardzo mnie ona przekonuje bo smarowałem tym fundamenty i nie wydaje mi się to trwałe. Do tej pory po ponad miesiącu zostały mi brudne rękawiczki, z których mogę rozwałkować kawałki tej masy.

Wiem że naprawdę porządna izolacja jest bardzo droga ale kierownik mój powiedział z kompromisem pomiędzy cena a wytrzymałością będzie izolacja ścian papą. Rozumiem że to jest taka sama papa jaka dawałem na fundamenty np 5mm grubości? Podobała mi się wytrzymałość papy Izobud i myślę nad jej zastosowaniem. Majstry maja przyjechać poprawiać fugi ścian przed izolacją. Ale czy jeśli dam pape to fugi są tak bardzo istotne? Mam na myśli wszelkie szczeliny. Czy fugi maja być tylko płaskie bez żadnych wypustek żeby papa się równo ułożyła?

Rozumiem też że pod pape termozgrzewalna nie daje żadnego smarowidła, gruntu jak ten Izohan? On pod wpływem ognia się zapewne odparzy, dobrze myślę?

Wyrapować czyli otynkować tylko czy aby taki tynk będzie trzymał po latach i nie zacznie pęcznieć w ziemi gdzie może być na pewno większa wilgoć? Surowy bloczek chyba pewniejszy?

Taki tynk to wykonuje się głównie z zaprawy cementowej wapna tyle tylko żeby było lekko plastyczne. Po wyschnięciu izolujesz i nie ma prawa wilgoć do tego dotrzeć.

Dokladnie, jak przedmówca napisał. Nic tam nie ma prawa pęcznieć bo tam ma być sucho. Jak byś miał mokro i brak izolacji termicznej to by się pewnie sypało, ale wtedy to już nie byłoby twoim największym zmartwieniem raczej

No właśnie a tego po kilkudziesięciu latach mogę nie być pewien tym bardziej że wokół piwnicy glina, która długo trzyma wilgoć.

Co do masy na izolację to znajomy mi podpowiedział że skoro dałem na ławy papę termozgrzewalną to na ściany muszę wykorzystać coś co szczelnie się z tą papą połączy na zakładkę czyli raczej lepiej coś o podobnym składzie. A masa wodna typu Izohan może mieć wątpliwą przyczepność do papy tak mi się wydaje (widziałem zresztą jak to się trzyma betonu). Ponadto to musi być też coś co jest neutralne dla ocieplenia/styropianu. Czy papa nie reaguje na styropian w żaden sposób?

Kierownik powiedział że jak chcę mieć 100% pewności to poleca Schomburg ale to jest piekielnie drogie. Mówi że tego nic nie ruszy

Edytowane przez dedert

Ja bym odpuścił papę na konto jakiegoś mazidla z wtopiona siatką, mazidlo nie na wodzie. Jest malo prawdopodobne żeby ci te papę zgrzali dokładnie.

Z tego co mi wiadomo dokładność zgrzewania powinna być przede wszystkim w miejscach łączenia na zakładce i przy fundamencie. Jeśli tu będzie zgrzane to woda nie będzie miała prawa się dostać. Przyleganie do ściany jest w celu żeby papa nie odpadła przy nakładaniu. Raczej nie możliwe jest żeby papa idealnie skleiła się ze ścianą tak jak masa. Pytanie tylko czy papa nie będzie gryzła się że styropianem? Chyba że już robią papy nie agresywne

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie czy teren jest podmokly. Z reguły nie jest. Kiedyś prawie wszyscy mieli piwnice a wilgoć w nich nie jest powszechna pomimo braku jakiejkolwiek izolacji.

Jak masz teren podmokly to w grę wchodzi solidna izolacja przeciw wodna. Najlepiej z masy kmb. Tworzy skorupe bez łączenia.

• 2 weeks później...

Faseta oczywiście będzie tylko nie wiem czy z suchego betonu czy z jakiejś przeznaczonej do tego masy. A czy w innych narożnikach również? Mam wykusz.

U mnie teren gliniasty, z kilku miejsc sączyła się lekko woda (ok 60L na dobę) Po zalaniu krawężników z betonu w tych miejscach woda przestała się zbierać lub podchodzi kapilarnie w glinę. W każdym bądź razie błota nie ma.

W najbliższych hurtowniach raczej nie spotkam mas KMB. Do dyspozycji mam:

Izolbet A

Siplast

Botament Botazit bm 92

Teraz odnośnie fug. Majster mój nie "rapuje"ścian, więc będę musiał uzupełnić fugi. Wyglądają one tak. Czym takie coś wypełnić? Zaprawa cienkowarstwowa, klej do płytek? Zaprawa cementowa raczej nie będzie się trzymać w tak cienkich szczelinach.

cc125b46f58cacedgen.jpg

aabfa1cf1b186845gen.jpg

facd466e26a90fffgen.jpg

79dd78647392d527gen.jpg