freedom18 14.06.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Witajcie.Za jakiś czas planuję się zacząć budować. Jestem na etapie poszukiwania działki i mam do was kilka pytań.Z tego co patrzyłem na stronie gminy nie ma w mojej wiosce MPZP. W sąsiednich jest ale u mnie nie.Chcę kupić działkę około 25 arów na domek letniskowy, dom i staw.Znalazłem już kilka fajnych działek na geoportal i mam zamiar przejść się po ludziach i popytać czy sprzedają. Wyglądało by to tak że kupię działkę zrobię mostek, część na początek ogrodzę i postawie domek letniskowy 35m2 (bez pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie) żeby mieć gdzie mieszkać, po jakimś czasie około 1 roku chciałbym zacząć budowę domu i stawu za domem. I jak to teraz rozgryźć ? Zebym dostał decyzje o warunkach zabudowy, domu jednorodzinnego i stawu muszę złożyć wniosek w którym potrzeba plan zagospodarowania a go nie ma ?jak i domek letniskowy. to jak bez ? Nawet nie wiem czy jest sens składać wniosek bo nie wiem czy to działka rolna ;/ i trzeba było ją najpierw odrolnić i bulić przez 10 lat. Też nie chcę kupić działki na której dostanę teraz zezwolenie na budowę domku letniskowego a za rok jak złoże wniosek o warunki zabudowy domu i stawu dostanę odmowę. Oriętuję sie też ktoś jakie warunki trzeba spełnić żeby dostać decyzje o warunkach zabudowy ? Z góry dzięki Pozdrawiam Edytowane 14 Czerwca 2019 przez freedom18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 14.06.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Budować się możesz także tam, gdzie nie ma planu zagospodarowania.Wystarczy, że dostaniesz decyzję o warunkach zabudowy.Jeśli sąsiednie działki są zabudowane, to jest duża szansa, że na twojej też to będzie możliwe (zasada dobrego sąsiedztwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freedom18 14.06.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 a Dzięki. taka działka bez planu to jest działką rolną czy budowlaną? Pytam bo te budowlane dużo droższe a może bym gdzieś znalazł taką jako rolna za 15/20 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 a Dzięki. taka działka bez planu to jest działką rolną czy budowlaną? Aktualny status sprawdzisz w ewidencji gruntów. Ale w praktyce to ważne, co jest w MPZP/WZ, bo nikt nie zmienia klasyfikacji przed zbudowaniem domu. Więc będzie najprawdopodobniej rolna (gorzej, jak leśna - a może być taką nawet, jak nie wygląda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freedom18 14.06.2019 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Mogę to sprawdzić jakoś internetowo te działki? czy są rolne?Tzn jeśli dajmy że nie ma MPZP a w ewidencji gruntów jest uznana jako rolna a ja składając wniosek o WZ będę spełniał wszystkie warunki to dostanę decyzje ? Czy jakieś opłaty dodatkowe za to będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 15.06.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) W gminie możesz potwierdzić czy nie ma planu, i od razu się dowiedzieć o szanse na pozytywne WZ. To możesz zrobić nie będąc właścicielem. I te informacje są istotne. W starostwie możesz się dowiedzieć jak działka jest opisana w ewidencji. Do tego będzie potrzebne pełnomocnictwo od właściciela. Urzędy pobierają niewielkie opłaty za wydanie wypisów. To jest częsta sytuacja: działka użytkowana rolnie, brak planu, zabudowa możlwa na podstawie wz. Edytowane 15 Czerwca 2019 przez key1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 15.06.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) (zduplikowany post) Edytowane 15 Czerwca 2019 przez key1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts