Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z cegły rozbiórkowej

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do budowy części ogrodzenia a dokładnie 3 murków o szer 2m i h 1.55. zaplanowałem że murki będą miały 38cm (stopa już jest wylana na 37cm),cegła układana na około i od środka zalana betonem. Chciałem zapytać co sądzicie o takim wykonaniu i czy zwykła zaprawa cementowo wapienna będzie ok. Mam zamiar całość zakonserwować jakimś impregnatem

Jeśli cegła to przedwojenny klinkier, to murek postoi długo. Jeśli to zwykła cegła rozbiórkowa wyprodukowana po 1950 roku to szkoda fatygi.

Cegła z domu z 1921 jak przecinalem to iskry leciały. Kupiłem cement portlandzki IR 42.5 oraz wapno. Chciałem zapytać jakie proporcje najlepsza na zaprawę ? Potem będzie jeszcze fuga z trasem

Zaprawa to ma chyba drugorzędne znaczenie, tymbardziej że bedziesz fugował innym metrialem. Zadbaj lepiej o porządny fundament poniżej strefy przemarzania bo to jest przyczyną rozpadu podobnych ogrodzen w 90% przypadków.

Fundament zbrojony 10 wylewany na głębokość 120cm teren gliniasty wystaje jakies 7cm więc chyba ok?

Fundament zbrojony 10 wylewany na głębokość 120cm teren gliniasty wystaje jakies 7cm więc chyba ok?

O ile cegły nie będą miały z nim żadnego kontaktu poza prętami to ok... bo większość ludzi muruje ogrodzenia bezpośrednio na fundamencie bez żadnej izolacji... (po to są pręty aby "nie spadło"). Ale jak to nie jest uczciwa cegła klinkierowa (iskry nie mają tu znaczenia) to pora rozglądać się powoli za nową koncepcją słupków...

Pomijając fakt, że zgodnie ze sztuką w środku betonowy rdzeń też powinien być odizolowany od cegieł dookoła... ale tak to już chyba nikt nie robi :)