Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOC PRZYŁĄCZENIOWA DOMU PARTEROWEGO 94m2

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie mocy przyłączeniowej domu bez garażu, 3 pokoje, salon + kuchnia, a mianowicie ZE zaproponował mi 12.5 kW.

W domu oprócz podstawowych urządzeń gospodarstwa domowego będzie kocioł na eko groszek + na lato używany będzie do podgrzania wody bojler z grzałką.

Kuchnia gazowa + piekarnik elektryczny.

Czy proponowane 12.5 kW w zupełności wystarczy?

Mam we wstępnej umowie takie dane:

-maksymalny prąd zwarciowy 26 kA

-układ sieci, sieć 0.4 kV pracuję w układzie TN-C

-napięcie znamionowe sieci 0,4 kV

-moc zwarciowa na szynach 15 kW

Z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi

Pozdrawiam

Edytowane przez Marcin0703

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie mocy przyłączeniowej domu bez garażu, 3 pokoje, salon + kuchnia, a mianowicie ZE zaproponował mi 12.5 kW.

W domu oprócz podstawowych urządzeń gospodarstwa domowego będzie kocioł na eko groszek + na lato używany będzie do podgrzania wody bojler z grzałką.

Czy proponowane 12.5 kW w zupełności wystarczy?

Wystarczy, ale zapytaj jakie będziesz miał zabezpieczenie zalicznikowe.

W Tauronie dają zabezpieczenie 25A od mocy 13kW (sam o taką wnioskowałem)

0,5kW więcej mocy to koszt znikomy a może się przydać gdybyś w przyszłości chciał podłączyć jakąś starą spawarkę czy inne urządzenie.

• Like 1

Strasznie słaby ten prąd. Co to 12.5 kW. Kilka urzadzen uruchomisz jednocześnie i klęknie. Z 17 kW to jest moim zdaniem min. Sam mam ze 21kW. Poza tym w jakim my kraju mieszkamy, gdzie ciągłe piece na wungiel sie montuje. To jest qfa sredniowiecze jakies.

Doczytałem, że

Mam pytanie odnośnie mocy przyłączeniowej domu bez garażu, 3 pokoje, salon + kuchnia, a mianowicie ZE zaproponował mi 12.5 kW. W domu oprócz podstawowych urządzeń gospodarstwa domowego będzie kocioł na eko groszek + na lato używany będzie do podgrzania wody bojler z grzałką.

/QUOTE]

Prąd , gaz i wungiel.... :D Kominek na drewienko też masz?

Ja bym jeszcze wziął do ogródka olej płynny i wymurowałbym zagrode na koks.

Edytowane przez pandzik

Strasznie słaby ten prąd. Co to 12.5 kW. Kilka urzadzen uruchomisz jednocześnie i klęknie. Z 17 kW to jest moim zdaniem min. Sam mam ze 21kW. Poza tym w jakim my kraju mieszkamy, gdzie ciągłe piece na wungiel sie montuje. To jest qfa sredniowiecze jakies.

Doczytałem, że

Mam pytanie odnośnie mocy przyłączeniowej domu bez garażu, 3 pokoje, salon + kuchnia, a mianowicie ZE zaproponował mi 12.5 kW. W domu oprócz podstawowych urządzeń gospodarstwa domowego będzie kocioł na eko groszek + na lato używany będzie do podgrzania wody bojler z grzałką.

/QUOTE]

Prąd , gaz i wungiel.... :D Kominek na drewienko też masz?

Ja bym jeszcze wziął do ogródka olej płynny i wymurowałbym zagrode na koks.

Niestety ze względu na brak infrastruktury gazowej oraz finanse w przypadku zbiornika na gaz na mojej działce nie mogę sobie pozwolić na ogrzewanie gazowe o pompie ciepła już nie wspominając.

Pozdrawiam

Napisałeś ze masz kuchenkę gazową...

Jak jednak nie masz gazu, to jest sporo innych rozwiązań. Np bufor grzany w 2 taryfie, kable itd. Sama pompa tez nie bedzie wiele droższa od pieca, kotłowni i komina, Wiec tu nie o kasę chodzi, a o pójście po linni najmniejszego oporu. Pamiętaj, ze tym syfem będziecie oddychać ty i twoi sąsiedzi.

Na kominek wystarczyło?

Mam moc przyłączeniową 11 kW , taka była już na działce... Z góry zakładałem , ze bedę miał płytę indukcyjną , zmywarkę , piekarnik , pralkę . Po kilku latach założyłem Pv 6kWp , przy okazji wrzuciłem w zbiornik CWU grzałki 3x1,5 kW . Doszła klima , sporadycznie używany 'piecyk' do chleba. Generalnie tylko prąd , by nie płacić podwójnie opłat stałych ,notabene dzięki Pv za rok korzystania z prądu wystawili fv na nie , tylko 145 zł ( do zeszłego roku było ich ~ 270)

Płyta indukcyjna ma 7,2 kW , ale... Nawet jak zapodam 4 pola na full , to ona 'cyka' mocą między dwoma polami grzewczymi z lewej str( pobór z jednej fazy) i to samo z drugiej str(pobór z drugiej fazy) . Nigdy nie pobiera mocy maksymalnej.

Zwykle nie dobijam do 7kW poboru w jednej chwili , najczęściej 5 do 6.

• Like 1

Nawet nie myśl o syfie tzn. węglu... przy niedużym domku, po rezygnacji z kotłowni,składu opału i komina inwestycyjnie pompa ciepła PW wyjdzie w cenie kotłowni węglowej...Kurczę gdzie ten syf chcesz trzymać - musisz poświęcić na kotłownię i skład opału niezły kawał Twojego niedużego domku...

Nie liczy się samego zapotrzebowania na moc tylko jednoczesność obciążenia. Możesz mieć moc zamówioną 14 kW i mieć przepływowy podgrzewacz wody o takiej mocy i nic się nie stanie bo jednocześnie będzie działał tylko on. Ale możesz mieć 14 kW ale wpięte w obciążenie kilka mniejszej mocy odbiorników w sposób jednoczesny (np 4 podgrzewacze o mocy 4 kW) i to będzie miało znaczenie. Jeśli w domu masz tylko piekarnik i bojler z grzałką to spokojnie dasz radę na zabezpieczeniu C20.

Nie liczy się samego zapotrzebowania na moc tylko jednoczesność obciążenia. Możesz mieć moc zamówioną 14 kW i mieć przepływowy podgrzewacz wody o takiej mocy i nic się nie stanie bo jednocześnie będzie działał tylko on. Ale możesz mieć 14 kW ale wpięte w obciążenie kilka mniejszej mocy odbiorników w sposób jednoczesny (np 4 podgrzewacze o mocy 4 kW) i to będzie miało znaczenie. Jeśli w domu masz tylko piekarnik i bojler z grzałką to spokojnie dasz radę na zabezpieczeniu C20.

Po co pisać w temacie w którym ma się znikomą wiedzę. Jakieś nowe teorie na temat "jednoczesności obciążenia". Cztery podgrzewacze przepływowe po 4kW to nie 14kW.

Po co pisać w temacie w którym ma się znikomą wiedzę. Jakieś nowe teorie na temat "jednoczesności obciążenia". Cztery podgrzewacze przepływowe po 4kW to nie 14kW.

No to tłumacz, chętnie posłucham, a autor postu się więcej dowie. W tym kraju tylko "fachowcy" nie mają znikomej wiedzy - już to słyszałem wiele razy. Podczas budowy domu moja znikoma wiedza w różnych tematach okazała się większa niż zawodowców fachowców. I znudziło mnie to. Ot dziwne zjawisko w gniazdku mam - jak włączę szlifierkę to działa, jak wyłączę szlifierkę i włączę kompresor to działa, jak próbuje włączyć oba ... to jakoś sprzęty nie działają, nie wim czemu. Jakiegoś chochlika tam mam. A ten co wiedze ma instalację robił.

No to tłumacz, chętnie posłucham, a autor postu się więcej dowie. W tym kraju tylko "fachowcy" nie mają znikomej wiedzy - już to słyszałem wiele razy. Podczas budowy domu moja znikoma wiedza w różnych tematach okazała się większa niż zawodowców fachowców. I znudziło mnie to. Ot dziwne zjawisko w gniazdku mam - jak włączę szlifierkę to działa, jak wyłączę szlifierkę i włączę kompresor to działa, jak próbuje włączyć oba ... to jakoś sprzęty nie działają, nie wim czemu. Jakiegoś chochlika tam mam. A ten co wiedze ma instalację robił.

Od tłumaczenia są szkoły;-) Normalna instalacja w domu to taka która pozwala domownikom funkcjonować bez zastanawiania się co teraz można włączyć a co wyłączyć. Normalnie masz sobie ugotować wodę na kawę kiedy zmywa zmywarka a żonie zachciało się odkurzać nie wspominając o czasie przedświątecznym i gościach im tez wytłumaczysz by ciapłej wody nie odkręcać bo małżonka ciasto piecze;-)

A teraz wracając do Twojego opisu działąnia szlifierki i kompresora to nie działają bo? Zadziałało zabezpieczenie? Kompresor jakiej mocy, szlifierka jakiej mocy? Podłączone do tego samego obwodu, zabezpieczonego jaką wartością?

Od tłumaczenia są szkoły;-)

No norma, najpierw piszesz że po co się wypowiadać skoro wiedza znikoma, a jak trzeba tej wiedzy pokazać to już nie piszesz.

A teraz wracając do Twojego opisu działąnia szlifierki i kompresora to nie działają bo? Zadziałało zabezpieczenie? Kompresor jakiej mocy, szlifierka jakiej mocy? Podłączone do tego samego obwodu, zabezpieczonego jaką wartością?

Nie działają bo włączam jednocześnie ... a to nieprawidłowe.

No norma, najpierw piszesz że po co się wypowiadać skoro wiedza znikoma, a jak trzeba tej wiedzy pokazać to już nie piszesz.

Nie działają bo włączam jednocześnie ... a to nieprawidłowe.

Chcesz czegoś się dowiedzieć to najpierw zacznij albo naucz się czytać ze zrozumieniem. Przeczytałeś tylko to "Od tłumaczenia są szkoły" reszty Ci się nie chciało? Zadałem Ci kilka pytań a ty odpowiadasz nie działa bo nie działa. Co nieprawidłowego jest we włączeniu dwóch urządzeń jednocześnie.