Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balustrady balkonowe z pocynkowanych profili

Recommended Posts

Cześć. Mam zamiar zrobić balustrady balkonowe z profili zamkniętych. Byłem w zakładzie produkującym bramy itp. Mają profile stalowe czarne np 80x20 za ok 8,5zł za metr a pocynkowane 12zł za metr. Byłem jeszcze w dwóch innych zakładach i tam robią tak że kupują profile czarne i dają do ocynkowni. Wtedy te profile wychodzą dużo drożej bo na całości wyszło by mnie ok 2tys więc. Czym się różnią takie gotowe ocynkowane profile od takich które musiał bym zawieźć do ocynkowni? I tak będę malował najpierw czymś ochronnym na rdzę.

Spawając gotowe ocynkowane profile, tam gdzie położysz spawy będą ogniska korozji. Czego nawdycha się spawacz, to mu na zdrowie nie wyjdzie, to straszny syf. Spawając i oddając całe do cynkowni otrzymujesz wyrób bez ognisk korozji. Niektórzy wytwórcy wykańczają jeszcze lakierem piecowym, malowanie masz z głowy. Płacisz i montujesz a potem plaża :yes:

Kurczę problem w tym ze balustrada nie będzie skręcana i w całości nie ma możliwości zawieźć jej do ocynkowni. Zastanawiam się jednak nad tym jak to jest że jeden profil ocynkowany kosztuje 12zł za metr a w drugim przypadku samo cynkowanie wyjdzie tyle co wszystkie gotowe już profile ocynkowane. Czy może chodzi o jakieś inne sposoby cynkowania?

Z mojego punktu widzenia to nie opłaca się płacić za ocynk. Po 10 latach i tak trzeba coś zrobić z danym elementem. Z mojego podwórka ogrodzenie rodziców było cynkowane i malowane proszkowo i wygląda jak wygląda. Niby korozji nie ma ,ale kolor pozostawia wiele do życzenia. Znając życie to za parę lat będzie albo do wymiany ,albo do .....sami nie wiemy. Z kolei sąsiedzi mają samo proszkowe malowanie to już po paru latach odłazi im płatami. Sąsiad kolejny ma w zwykłym malowaniu i co 4-5 lat machnie farbą i wygląda jak nowe.

Panowie a co z nitowaniem? Pomyślałem że może całość połączę za pomocą nitów. Tylko zastanawiam się jak to zrobić by dobrze wyglądało. Docelowo barierka ma mieć słupki 60x40 i poprzeczki 80x20. I teraz:

Czy lepiej zastosować ceownik przynitować go do słupków i wpuścić w niego profile poprzeczne nitując je do ceownika. - w tym przypadku niestety słupek będzie widocznie szerszy i może kiepsko wyglądać

Druga opcja to ciąć ceownik na odcinki 8cm i tylko wstawiać w miejscu poprzecznych profili. - w tym przypadki nie będzie widać szerszego słupka.

Ostatnia opcja to montować poprzeczki na wąskich kątownikach od góry i od dołu.

Cynkowanie ogniowe/zanurzeniowe przedłuża żywotność elementu jakieś 3 razy. Dobry ocynk to praktycznie 20 lat braku koniecznosci robienia czegokolwiek z ogrodzeniem/ stalą na zewnątrz. Oczywiście nie mówimy tu o ocynku z marketów który jest napylany, do tego średnio dokładnie, co konczy sie tym że juz w sklepie widać miejscami rdze.

Jeśli masz ocynk na półprodukatach to spawanie odpada bo w miescu spawów masz zero ochrony, tylko tyle ile zabezpieczy farba antykorozyjna.

Patent z ceownikiem jako maskownica do łączenia przeseł do słupków jest stosowany przez wielu producentów ogrodzeń. Jeśli ceownik ma mniejszą głebokość niż słupek to raczej nie występuje efekt poszerzenia wizualengo słupka.

Moje ogrodzenie ma własnie przesła montowane na nity nierdzewne i wygląda to ok.

Edytowane przez dwiecegly