Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strych - czy pokry? pod?og? ?

buba48

Recommended Posts

Ja zrobię deski tylko tam gdzie będzie część 'użytkowa" - czyli graciarnia, można OSB ale jest chyba droższa. Majster mówi żeby wziąć te deski z szalunków, ale mnie się widzi że nie po to wydawałam ciężkie pieniadze na drogie drewno specjalnie impregnowane żeby teraz kłaść tam budne dechy.

Prania nie będę tam wieszać, bo musiałabym wchodzić na strych z miską po drabinie, a poza tym, tam nie ma przewiewu - nie ma okien dachowych.

Też mam rozstaw belek 60 cm. Dałem OSB (chyba 18mm) w miejscach, gdzie da się chodzić (ze wzgledu na wysokość). Strychu używam jako skład różnych dziwnych rzeczy typu meble ogrodowe zimą i jako suszarnia. Pomimo braku okien dachowych jest dobre wietrzenie szczeliną przy okapie dachu (osieplany jest strop - nie dach).

Ja dałem OSB 18 mm na całym stropie. Dodatkowa izolacja. Mozna chodzić, ale czuć uginanie. Nie mniej warto odżałować trochę więcej kasy i pokryć cały strop. Pamiętaj, że musisz podjąć decyzję przed płytami Gk inaczej przybijanie może naruszyć ich konstrukcję

Zdecydowałem się na pokrycie deskami. Zostało mi troche po rozbiórce pakamery. Niedobór uzupełnię dodatkowym zakupem desek. Myślę, że grubość 2,5 cm wystarczy. :wink:

Myśle że wybrałeś najlepsze rozwiązanie. Kup jeszcze na te dechy cienką pilśnię taka brązową jaką daje się na tył mebli to sprawa groszowa a zasłonisz szpary i bedziesz mógł utrzymać minimum porządku przynajmniej będziesz mógł pozamiatać. Jeśli chodzi o grubośc to 2,5 nie daje sie na podłogi minimum to 38 mm czyli 1,5". Jesli dasz 2,5 to musisz sie liczyć z tym że jak postawisz coś cięzszego to sie będzie krzywić podłoga. No ale z tego co piszesz to nie jest podłoga konstrukcyjna więc te 2,5 na pudło z choinka i bombkami starczy :wink: .

Pozdrawiam

Myśle że wybrałeś najlepsze rozwiązanie. Kup jeszcze na te dechy cienką pilśnię taka brązową jaką daje się na tył mebli to sprawa groszowa a zasłonisz szpary i bedziesz mógł utrzymać minimum porządku przynajmniej będziesz mógł pozamiatać.

No właśnie na strychu nieużytkowym, ale bardzo przestronnym zrobiliśmy podłogę z desek, ale pod nie daliśmy jeszcze folię - niby, żeby wrazie jakby co z góry się polało nie zalało wełny. Też chciałem zabić to wszystko płytami pilśniowymi, ale teraz robią mi ocieplenie i zwrócili mi panowie uwagę, że od strony pokoi to normalka ochrona przeciwilgociowa musi być, ale od góry to raczej nie, żeby miało miejsce wietrzenie wełny i teraz zastanawiam się czy przybijać pilśniowe płyty, ba nawet myślę, żeby zniszczyć tą folię. Choć z drugiej strony, dlaczego wełna musi się wietrzyć, skoro od dołu nie dotrze do niej wilgoć. Sam już nie wiem kogo słuchać.

Juras jesli chcesz suszyć pranie to bedzie kapać co nie :D więc jak poleci to musi wyschnać i to wszystko. Jesli chcesz suszyć pranie to na te dechy połóz jakieś gumoleum, wykładzine PCV itp. przynajmniej na kawałku pod sznurkami. A wilgoć od dołu nie wejdzie jak pod wełnę dasz folię oczywiście mam na mysli przyzwoita folie 0,2mm taka paroizolacyjną i klejoną na łączeniach, niepodziurawioną i ladnie ułorzoną a nie rzucona jak skarpetki pod łóżko.

Pozdrawiam

Z tym praniem to się zgodzę, ale akurat tam nie zamierzam, przynajmniej na razie, wieszać prania, a właśnie osobiście sprawdzałem stan foli przed położeniem płyt, bo wcześniej kazałem kupić solidne taśmy i wszystko konkretnie uszczelnić. W takim razie przybijam płyty pilśniowe, bo lubię równe pod sufitem, znaczy się podłogi.

Warto nabić cokolwiek - znajomi nie mają nic i skaczą jak w cyrku.

Ja osobiście poszukałbym tanich desek, jednak z OSB będzie i szybciej i sprawniej (nie wiem czy taniej). Co do grubości to był kiedyś wątek o podłogach i płycie OSB. Jak się skończył? nie pamiętam, ale warto go poszukać. Jednak przy ODB warto dać frezowane (pióro wpust). Nie będą pracowały na łączeniach.