Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość zasobnika wody vs koszty

Tanarro

Recommended Posts

Witam

Czy zastosowanie większego zasobnika wody c.w.u. np. 200l zamiast 140l ma realne znaczenie na koszty ogrzewania? Chodzi mi o idealną sytuację w której rozpatrywana jest tylko wielkość zasobnika. Jak duże znaczenie mają tutaj dobowe straty ciepła czy intensywność uruchamiania się kotła?

Przy zasobnikach zwykle masz podawany parametr "straty postojowe", wystarczy porównać. Przy czym jeżeli zasobnik grzejesz tym samym źródłem co instalacje C.O. (po tej samej cenie energii) to w sezonie grzewczym strata postojowa nie jest stratą, bo o tyle mniej muszą dostarczyć grzejniki do pomieszczenia.

Wielkość korzystnie też wpływa na efektywność źródła ciepła i przede wszystkim na komfort używania cwu, więc osobiście brałbym raczej większy zasobnik nie oglądając się na te większe straty postojowe latem, to raczej nie będą kwoty warte jakichkolwiek wyrzeczeń.

w sezonie grzewczym strata postojowa nie jest stratą, bo o tyle mniej muszą dostarczyć grzejniki do pomieszczenia.

To jest półprawda. Bo dostarczasz to ciepło do pomieszczenia, w którym i tak masz cieplej, niż potrzebujesz. Co mi z tego, że mam w pomieszczeniu technicznym 28*, jak wystarczyłoby mi 16* albo nawet mniej?

To są straty.

Natomiast co do meritum, to jeżeli zasobnik ma taka samą grubość izolacji, to przy tej samej temperaturze wewnątrz większy zasobnik będzie miał większą powierzchnię i większe straty.

Ale z drugiej strony - większy zasobnik pozwala utrzymywać niższą temperaturę, która obniża straty.

Kolejny czynnik - to czym grzejemy? Jak kotłem na paliwo stałe, to każde rozpalenie i rozgrzanie instalacji to pewien quasi stały narzut - i lepiej grzać rzadziej większy zasobnik. Jak grzejesz gazem czy prądem - narzut jest (prawie) zerowy. Przy PC temat jest bardziej skomplikowany. Bo PC ma tym większą sprawność, im zimniejszą wodę grzeje. Czyli z jednej strony dobrze mieć większy zasobnik i utrzymywać w nim powiedzmy 200l@45*, niż mniejszy i utrzymywać 100l@55*. Ale z drugiej strony jak zużyjesz 67l i zdąży się temperatura wyrównać przed grzaniem (bo grzejesz w taniej strefie) to dla takiego przykładu przy 200l startujesz od 33* a przy 100l od 20*, czyli na starcie masz korzystniejszą temperaturę przy mniejszym zasobniku. Nie tak łatwo policzyć, który wyjdzie taniej w eksploatacji.

To jest półprawda. Bo dostarczasz to ciepło do pomieszczenia, w którym i tak masz cieplej, niż potrzebujesz. Co mi z tego, że mam w pomieszczeniu technicznym 28*, jak wystarczyłoby mi 16* albo nawet mniej?

To są straty.

Piszesz o jakimś hipotetycznym i nietypowym przypadku, np. pom. techniczne wewnątrz domu bez przegród zewnętrznych, bez zapotrzebowania na ciepło. Najczęściej jednak "kotłownia" miewa ściany, okna czy nawet drzwi zewnętrzne i same straty urządzeń mogą jej nie ogrzać, wymaga jakiegoś grzejniczka, jak jest z termostatem to on sobie te "straty" skompensuje.

Piszesz o jakimś hipotetycznym i nietypowym przypadku, np. pom. techniczne wewnątrz domu bez przegród zewnętrznych, bez zapotrzebowania na ciepło

Piszę o praktycznym, moim pomieszczeniu technicznym. Cały czas jest tam cieplej, niż chciałbym. Gdyby to było w środku bryły budynku, to tak czy inaczej ogrzewałoby to pomieszczenia sąsiednie - a ponieważ mam z trzech stron przegrody zewnętrzne (strop, PnG, jedna ściana z oknem zewnętrzna) są to zbędne straty. Ogrzewania w tym pomieszczeniu nigdy nie odpalałem - ogrzewane jest wentylacja (jest tu wywiew i zaciąga ciepłe powietrze z innych pomieszczeń, ale też są nieizolowane odcinki rur do skrzynek rozdzielczych nawiewu i wywiewu), słabo izolowane odcinki CWU w tym cyrkulacja i sporo urządzeń elektrycznych grzejących się. No i oczywiście grzejący zasobnik CWU zaizolowany tylko 5cm pianki. Ale trudno znaleźć lepiej izolowany.

Edytowane przez Kaizen

...zasobnik CWU zaizolowany tylko 5cm pianki. Ale trudno znaleźć lepiej izolowany.
w czym problem owinąć zbiornik dodatkową warstwą wełny ? Mnie zostało z ocieplania poddasza takiej o grubości 10cm i wykorzystałem właśnie na to , oprócz fabrycznego styro . Od góry zbiornika to stropu mam jakieś 20 cm i wszystko wypełnione wełną .

Podobnie obłożyłem swojego peleciaka dodatkową warstwą wełny wraz z drzwiami frontowymi , ale tu już 5cm z folią alu ( na nim było 5cm fabrycznego ocieplenia) .

Mnie ugrzanie CWU latem kosztuje śrdnio 10/11kWh , czy to prądem z PV , czy peleciakiem. Ogrzewam zbiornik multiwalentny 500/200 z temperatur ~ 36 na 56 stopni . klasa energetyczna zbiornika C , strata postojowa 106W na fabrycznym ociepleniu 8cm .

Edytowane przez cuuube

Piszesz o jakimś hipotetycznym i nietypowym przypadku, np. pom. techniczne wewnątrz domu bez przegród zewnętrznych, bez zapotrzebowania na ciepło. Najczęściej jednak "kotłownia" miewa ściany, okna czy nawet drzwi zewnętrzne i same straty urządzeń mogą jej nie ogrzać, wymaga jakiegoś grzejniczka, jak jest z termostatem to on sobie te "straty" skompensuje.

U mnie bojler w piwnicy.

Nie mam potrzeby tam grzać, bo mam ciepło od gruntu.

Dla mnie to straty zimą jak i latem.

• 1 month później...

Witam,

Zastosowanie większego zasobnika wiąże się z większymi stratami ciepła ale różnica jest nieznaczna. Zaletą jest, że kocioł załącza się rzadziej oraz przede wszystkim wytwarza większą ilość ciepłej wody użytkowej.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch