Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie rozdzielacze wybrać

amator12345

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalacja jak w załączniku.Do ochrony kotła przed korozją niskotemp.pompa kotłowa.Przed każdą pompą filtr osadnikowy.+zawory odcinające umożliwiające okresowe czyszczenie filtra(brak tych elementów na schemacie)

Ewentualnie kolejna pompa do podgrzewacza CWU

WW.jpg

Edytowane przez Kondensat

Rozdzielacz na grzejniki i na podłogówkę chce wstawić do jednej skrzynki rozdzielaczowej takiej na 15-16 obwodów. Nie rozumiem tej pompy która jest przed rozdzielaczem na poddasze ? Po co ona jest ? Przecież pompa będzie przy piecu na zasilaniu. Te zawory zwrotne przy przy rozdzielaczu od podłogówki na powrocie nie mają sensu.

Pytasz się o rzeczy całkowicie podstawowe...

Wątpię, żeby ktoś poświęcił czas na tłumaczenie elementarnych zasad projektowania i wykonywania instalacji...

Ostatni raz dam Ci dobrą radę, dzięki której nie wtopisz niepotrzebnie pieniędzy i nie będziesz rwał włosów z głowy że coś nie działa - zamów projekt, i dopiero wtedy sam go zrealizuj. Albo poświęć trochę czasu na dokształcenie się.

Chłopie przestan gadać głupoty caly dom wybudowałem miałem szereg problemów i dałem radę. Całą wode wraz z przydomową oczyszczalnia zrobiłem dziala bez zarzutow. Wiesz mi podłaczenie 3 rozdzielaczy do kupy to nie jest problem oraz grzejnikow. Zadaje proste pytanie typu jakie rozdxielacze kupic a wy ideologię ukladacie. Więc przestań mnie umoralniać tylko odpowiedz na pytanie o ile wiesz!

Rozdzielacz na grzejniki i na podłogówkę chce wstawić do jednej skrzynki rozdzielaczowej takiej na 15-16 obwodów. Nie rozumiem tej pompy która jest przed rozdzielaczem na poddasze ? Po co ona jest ? Przecież pompa będzie przy piecu na zasilaniu. Te zawory zwrotne przy przy rozdzielaczu od podłogówki na powrocie nie mają sensu.

Mają sens, uklad który podał Kondensat jest jak najbardziej poprawny i nie ma mozliwosci jeszcze prostszego układu przy zachowaniu takiej samej funkcjonalnosci.

Nie wiem dlaczego upierasz sie przy własnym złym rozwiazaniu i nie chcesz korzystac z dobrej porady, ale nic straconego zawsze mozesz wykonac po swojemu.

Chłopie przestan gadać głupoty caly dom wybudowałem miałem szereg problemów i dałem radę. Całą wode wraz z przydomową oczyszczalnia zrobiłem dziala bez zarzutow. Wiesz mi podłaczenie 3 rozdzielaczy do kupy to nie jest problem oraz grzejnikow. Zadaje proste pytanie typu jakie rozdxielacze kupic a wy ideologię ukladacie. Więc przestań mnie umoralniać tylko odpowiedz na pytanie o ile wiesz!

No to skoro wszystko wiesz, to rób jak uważasz za słuszne.

Rozdzielacze Kantherm(dobre), Gorgiel (minimum).

rozdzielacze2.jpg

taki układ wystarczy ? Chodzi mi tylko o to co po stronie mieszkania. Kotłownie niech robią fachowcy. Tylko nie chce żeby mówili żle podłaczone rozdzielacze. Przypomne, że kotłownia znajduje się w innym budynku i do budynku mieszkalnego są doprowadzone dwie rury stalowe 1" zasilanie i powrót.

Ja potrafię wytłumaczyć dlaczego ZZ w tym miejscu;) A mianowicie po to aby podłogówka nie podbierała cieplejszej wody z powrotu grzejników do podmieszania.

Nie ma prawa to się zdarzyć nawet bez ZZ w tym miejscu, tyle samo co pompa pobiera dolatuje do trójnika z bypassem na powrocie, więc nawet jak 3D otworzy się całkowicie na pobieranie z powrotu (a zawsze jest minimalny przeciek z zasilania na 3D) to i tak w miejscu tego ZZ woda będzie stała, albo minimalnie płynęła we właściwym kierunku. Dopiero gdyby ubywało wody w pętlach OP (wyciek) i dodatkowo 3D otworzył by się mocno na powrót, jest jakieś nikłe prawdopodobieństwo, że w tym miejscu woda popłynie w drugą stronę.

[ATTACH=CONFIG]432440[/ATTACH]

taki układ wystarczy ? Chodzi mi tylko o to co po stronie mieszkania. Kotłownie niech robią fachowcy. Tylko nie chce żeby mówili żle podłaczone rozdzielacze. Przypomne, że kotłownia znajduje się w innym budynku i do budynku mieszkalnego są doprowadzone dwie rury stalowe 1" zasilanie i powrót.

Taki układ wystarczy i pójdzie bez sprzęgła pod warunkiem, że układ mieszający dla podłogówki pobiera mało wody z zasilania i instalacja będzie dobrze zrównoważona, ale u Ciebie to możliwe, bo masz tylko 3 pętle OP i sporo grzejników. Z tym, że ta pompa na zasilaniu w budynku nie jest potrzebna, jeśli będzie jakaś przy kotle. Ja bym zrobił mocną pompę na powrocie tuż przed kotłem, wcześniej bypass z zaworem termostatycznym 3D na powrocie dla ochrony kotła (to w kotłowni), a w instalacji w budynku wyłącznie układ mieszający w szafce OP i żadnych innych pomp. Tyle, że nie wiem jak masz rozwiązane grzanie CWU, ale jeśli chodzi o CO wystarczy to co napisałem.

Edytowane przez SzymonKc