amator12345 02.07.2019 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.07.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) Instalacja jak w załączniku.Do ochrony kotła przed korozją niskotemp.pompa kotłowa.Przed każdą pompą filtr osadnikowy.+zawory odcinające umożliwiające okresowe czyszczenie filtra(brak tych elementów na schemacie) Ewentualnie kolejna pompa do podgrzewacza CWU Edytowane 2 Lipca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 07.07.2019 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Rozdzielacz na grzejniki i na podłogówkę chce wstawić do jednej skrzynki rozdzielaczowej takiej na 15-16 obwodów. Nie rozumiem tej pompy która jest przed rozdzielaczem na poddasze ? Po co ona jest ? Przecież pompa będzie przy piecu na zasilaniu. Te zawory zwrotne przy przy rozdzielaczu od podłogówki na powrocie nie mają sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.07.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Pytasz się o rzeczy całkowicie podstawowe...Wątpię, żeby ktoś poświęcił czas na tłumaczenie elementarnych zasad projektowania i wykonywania instalacji...Ostatni raz dam Ci dobrą radę, dzięki której nie wtopisz niepotrzebnie pieniędzy i nie będziesz rwał włosów z głowy że coś nie działa - zamów projekt, i dopiero wtedy sam go zrealizuj. Albo poświęć trochę czasu na dokształcenie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.07.2019 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Chłopie przestan gadać głupoty caly dom wybudowałem miałem szereg problemów i dałem radę. Całą wode wraz z przydomową oczyszczalnia zrobiłem dziala bez zarzutow. Wiesz mi podłaczenie 3 rozdzielaczy do kupy to nie jest problem oraz grzejnikow. Zadaje proste pytanie typu jakie rozdxielacze kupic a wy ideologię ukladacie. Więc przestań mnie umoralniać tylko odpowiedz na pytanie o ile wiesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Rozdzielacz na grzejniki i na podłogówkę chce wstawić do jednej skrzynki rozdzielaczowej takiej na 15-16 obwodów. Nie rozumiem tej pompy która jest przed rozdzielaczem na poddasze ? Po co ona jest ? Przecież pompa będzie przy piecu na zasilaniu. Te zawory zwrotne przy przy rozdzielaczu od podłogówki na powrocie nie mają sensu. Mają sens, uklad który podał Kondensat jest jak najbardziej poprawny i nie ma mozliwosci jeszcze prostszego układu przy zachowaniu takiej samej funkcjonalnosci. Nie wiem dlaczego upierasz sie przy własnym złym rozwiazaniu i nie chcesz korzystac z dobrej porady, ale nic straconego zawsze mozesz wykonac po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.07.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Chłopie przestan gadać głupoty caly dom wybudowałem miałem szereg problemów i dałem radę. Całą wode wraz z przydomową oczyszczalnia zrobiłem dziala bez zarzutow. Wiesz mi podłaczenie 3 rozdzielaczy do kupy to nie jest problem oraz grzejnikow. Zadaje proste pytanie typu jakie rozdxielacze kupic a wy ideologię ukladacie. Więc przestań mnie umoralniać tylko odpowiedz na pytanie o ile wiesz! No to skoro wszystko wiesz, to rób jak uważasz za słuszne. Rozdzielacze Kantherm(dobre), Gorgiel (minimum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.07.2019 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Asolf wytłumacz mi ten zawór zwrotny na powrocie od podlogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 09.07.2019 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Obejrzyjcie będe mial tak samo tyle tylko ze na piętro bedzie biegł jeszcze zasilanie i powrót do rozdzielacza. Zestaw rozdzielaczy taki sam. Nie widzę tam zadnych zaworow zwrotnych na powrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.07.2019 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Nikt mi nie chce wytlumaczyc sensu zaworu na powrocie podlogówki i odnieść sie so filmu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.07.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Film pokazuje jak się nie robi tego typu rzeczy. A zwrotny, to i tak wiesz swoje to po co męczyć klawiaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.07.2019 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Slawko123to mi wytłumacz jeśli potrafisz ? po co ten zawór na powrocie podłogówki ? To niej jest dla mnie oczywiste. Powrót z grzejnika nie ma prawa mieszać się z powrotem z podłogówki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.07.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Ja potrafię wytłumaczyć dlaczego ZZ w tym miejscu;) A mianowicie po to aby podłogówka nie podbierała cieplejszej wody z powrotu grzejników do podmieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.07.2019 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 A czy ten zawor 3 drigowy na ukladzie mieszajacym na to pozwoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 11.07.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) A czy ten zawor 3 drigowy na ukladzie mieszajacym na to pozwoli ? A co on ma do gadania?=nie ma wyjścia musi pozwolić)Montowałem tak ZZ w obiegu OP z zaw.3D i jak dotąd zaden 3D się nie skarżył Edytowane 11 Lipca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 11.07.2019 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 taki układ wystarczy ? Chodzi mi tylko o to co po stronie mieszkania. Kotłownie niech robią fachowcy. Tylko nie chce żeby mówili żle podłaczone rozdzielacze. Przypomne, że kotłownia znajduje się w innym budynku i do budynku mieszkalnego są doprowadzone dwie rury stalowe 1" zasilanie i powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 11.07.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Ja potrafię wytłumaczyć dlaczego ZZ w tym miejscu;) A mianowicie po to aby podłogówka nie podbierała cieplejszej wody z powrotu grzejników do podmieszania. Nie ma prawa to się zdarzyć nawet bez ZZ w tym miejscu, tyle samo co pompa pobiera dolatuje do trójnika z bypassem na powrocie, więc nawet jak 3D otworzy się całkowicie na pobieranie z powrotu (a zawsze jest minimalny przeciek z zasilania na 3D) to i tak w miejscu tego ZZ woda będzie stała, albo minimalnie płynęła we właściwym kierunku. Dopiero gdyby ubywało wody w pętlach OP (wyciek) i dodatkowo 3D otworzył by się mocno na powrót, jest jakieś nikłe prawdopodobieństwo, że w tym miejscu woda popłynie w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 11.07.2019 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 odczuwam wrażenie, że co komentarz to lepszy pomysł ?! Mimo wszystko zawór zwrotny na powrocie podłogówki całkowicie odcina możliwość ingerencji w związku z układem podłogówka + grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 11.07.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]432440[/ATTACH] taki układ wystarczy ? Chodzi mi tylko o to co po stronie mieszkania. Kotłownie niech robią fachowcy. Tylko nie chce żeby mówili żle podłaczone rozdzielacze. Przypomne, że kotłownia znajduje się w innym budynku i do budynku mieszkalnego są doprowadzone dwie rury stalowe 1" zasilanie i powrót. Taki układ wystarczy i pójdzie bez sprzęgła pod warunkiem, że układ mieszający dla podłogówki pobiera mało wody z zasilania i instalacja będzie dobrze zrównoważona, ale u Ciebie to możliwe, bo masz tylko 3 pętle OP i sporo grzejników. Z tym, że ta pompa na zasilaniu w budynku nie jest potrzebna, jeśli będzie jakaś przy kotle. Ja bym zrobił mocną pompę na powrocie tuż przed kotłem, wcześniej bypass z zaworem termostatycznym 3D na powrocie dla ochrony kotła (to w kotłowni), a w instalacji w budynku wyłącznie układ mieszający w szafce OP i żadnych innych pomp. Tyle, że nie wiem jak masz rozwiązane grzanie CWU, ale jeśli chodzi o CO wystarczy to co napisałem. Edytowane 11 Lipca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 11.07.2019 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Dziękuje ci bardzo czyli ten zawór zwrotny na powrocie podłogówki nie jest potrzebny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts