o5am 23.06.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Hej Mam taki problem z mszycami na moim drzewku przed domem, do końca nie wiem czy to są mszyce, ale z tego co porównywałem moje zdjęcia z tym co widzę w internecie to są to prawdopodobnie one. OBJAWY: Drzewko w tamtym roku zostało zaatakowane podobnie i skończyło się to tym że z niego kapała taka brązowawa kleista substancja. W tym roku już 3 razy było pryskane przeciwko mszycom środkiem Karate i jak widać szkodnik i tak się zadomowił. Dodatkowo na drzewku jest taki niby biały porost, nie wiem czy to też jakaś choroba. Dziś po odkryciu zainfekowane listki pozrywałem, jednak w samej górze korony też widzę że liście są pokryte tym szkodnikiem... proszę o pomoc czy to na pewno mszyce i jakim środkiem je zaatakować. Za 3 tygodnie jadę na 4 tygodnie do szpitala i nie chciałbym zobaczyć po powrocie drzewka w smole. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 nie wolno stosować pod rząd tego samego środka chemicznego, bo owady bez problemu się uodparniają. Opryski robi się naprzemiennie różnymi środkami (różna substancja czynna a nie różna nazwa!). Możesz też próbować ze środkami olejowymi czy na bazie mydła - ale bezpośrednio na owady - czyli pryskać spodnią część liści. To jest wzorcowa mszyca a na korze chyba bawełnica korówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike8 04.08.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Po spalonej trawie widać, że raczej to drzewko rzadko "widzi" wodę! Stres wodny, drzewko słabnie i robale atakują. Częściej podlewaj tylko nie chemikaliami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 04.08.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Też mam Katalpę- jednak nie szczepioną, a naturalną, która będzie wygląda jak w naturze. Nigdy nie zrozumiem jak ludziom mogą się podobać tak sztucznie wyglądające drzewa... Ile trzeba dziś latać by kupić coś w miarę naturalnego. Świat wariuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike8 04.08.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Hahah, okazuje się na odwrót. Trzeba dużo się nabiegać aby kupić ładną katalpę (surmia bignoniowa 'Nana'). Odpowiednia grubość pnia, dobre szczepienie i na odpowiedniej wysokości, ładnie wyprowadzona korona i bogaty system korzeniowy. Natomiast zwykłą katalpę łatwo uzyskać z nasion. Mnie podoba się i jedno i drugie. Odmiana nana ma ciekawa formę, pasującą dokładnie do takich miejsc jak na zdjęciu, gdzie właściciel nie mógłby sobie pozwolić na czysty gatunek, bo po kilku latach musiałby biegać z piłą i to dopiero by paskudnie wyglądało takie okaleczone drzewo. Odmiana nana jest formą sterylną, nie kwitnie (dla mnie to akurat wada). Można powiedzieć, że każdy znajdzie coś dla siebie - są jeszcze odmiany z czerwonymi przyrostami, pstrokate, żółte. Ogólnie każde jest inne i zarazem piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts