Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu z bala od środka

Andrzej_64

Recommended Posts

Witam Koleżeństwo,

Wkrótce rozpoczynam budowę domu z bala płaza 18 cm. Ocieplenie domu od środka chciałbym wykonać sam. Brakuje mi jednak wiedzy co do wykonania niektórych prac z tym związanych. Układ warstw ściany przewiduje folię wiatroizolacyjną na ruszcie ocieplenia od strony bala. Nie wiem w jaki sposób ją zamocować do rusztu aby zachować ciągłość. Ponadto nie udało mi się znaleźć w internecie sposobu mocowania rusztu do ściany. Na jednej ze stron wspomniane było, że mocuje się go (ruszt) na uchwytach pozwalających na pracę ściany góra-dół ale nic ponad to.

Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia.

Andrzej

• 6 months później...

u mnie robotnicy przykręcili od środka domu po obu stronach każdego okna tak 30cm od końca otworu okiennego bale pionowo takie 15x15cm w których nacięli

piłą motorową pionowe otwory takie 10cm długie i przykręcili je do ściany śrubami z dużą podkładką tak żeby śruba mogła się przesuwać w tym otworze jak ściana będzie osiadać. Mam nadzieję że da się to wyobrazić z opisu. tak myślę w tą techniką można zrobić resztę ścian. Co do folii to u mnie ma ona być odsunięta 2cm od ściany jakoś. Tak myślę że poprzybijam listewki pionowo i do nich zszywaczem przymocuję wiatroizolację.

No moim zdaniem od zadniej strony te ocieplanie od środka. Chyba że ktoś i tak zamierza wykańczać płytami z regipsu czy OSB. Ja robiłbym odwrotnie te grube płazy od środka a na zewnątrz dechy calówki, przebrane aby bez rdzenia były(ogranicza pękanie) licowane razem z pionowymi półbalami na wzór konstrukcji sumikowo łątkowej.

No ale jak ktoś upiera się przy ocieplaniu od środka to traci metraż , bo ten decymetr musi dać dla norm paneli z wełny drzewnej czy skalnej. A tu będę usiłował namówić na płyty magnezowe owszem dużo droższe, ale nie trzeba kłaść podwójnie i wytrzymałość 1500 stopni bodajże w dodatku wycisza. Olewając medycynę niekonwencjonalną i jej zasady orgonowe mozna pokusić się o maty wielowarstwowe para warstw aluminium minimum

• 1 month później...
Użyłem do ocieplenia domku letniskowego drewnianego powłoki (farby) termoizolacyjnej bezbarwnej, aby zachować wygląd drewna, zakonserwowałem i dociepliłem budynek nie zmieniając jego wyglądu, efekt jakbym dokleił ok 12 cm styropianu, problem rozwiązany łatwo i rozsądnym kosztem. To samo wykonałem na dachu (gonty).