Andrzej_64 24.06.2019 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Witam Koleżeństwo,Wkrótce rozpoczynam budowę domu z bala płaza 18 cm. Ocieplenie domu od środka chciałbym wykonać sam. Brakuje mi jednak wiedzy co do wykonania niektórych prac z tym związanych. Układ warstw ściany przewiduje folię wiatroizolacyjną na ruszcie ocieplenia od strony bala. Nie wiem w jaki sposób ją zamocować do rusztu aby zachować ciągłość. Ponadto nie udało mi się znaleźć w internecie sposobu mocowania rusztu do ściany. Na jednej ze stron wspomniane było, że mocuje się go (ruszt) na uchwytach pozwalających na pracę ściany góra-dół ale nic ponad to. Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajmon7 06.01.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 u mnie robotnicy przykręcili od środka domu po obu stronach każdego okna tak 30cm od końca otworu okiennego bale pionowo takie 15x15cm w których nacięlipiłą motorową pionowe otwory takie 10cm długie i przykręcili je do ściany śrubami z dużą podkładką tak żeby śruba mogła się przesuwać w tym otworze jak ściana będzie osiadać. Mam nadzieję że da się to wyobrazić z opisu. tak myślę w tą techniką można zrobić resztę ścian. Co do folii to u mnie ma ona być odsunięta 2cm od ściany jakoś. Tak myślę że poprzybijam listewki pionowo i do nich zszywaczem przymocuję wiatroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 06.01.2020 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Może napisz dlaczego chcesz go ocieplać od środka. Ocieplanie od środka nie należy do łatwych i większości przypadków prowadzi do katastrofy. Napisz proszę o co chodzi z tą katastrofą. Ja też zamierzam ocieplić od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Napisz proszę o co chodzi z tą katastrofą. Ja też zamierzam ocieplić od środka. Katastrofa jest taka że w większości kończy się to zawilgoceniem ale dokładniej wyjaśni stos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elusia617 13.01.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 A czemu nie wystarczy ocieplanie od zewnątrz? Dasz 25 cm styropiany i powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Bo nie o to pytano, bo dom jest z "zielonego" bala, bo ktoś chce zachować elewację z bala, bo między styro a drewnem powinna być przestrzeń wentylowana i 25cm jest bez sensu. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 14.01.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 No moim zdaniem od zadniej strony te ocieplanie od środka. Chyba że ktoś i tak zamierza wykańczać płytami z regipsu czy OSB. Ja robiłbym odwrotnie te grube płazy od środka a na zewnątrz dechy calówki, przebrane aby bez rdzenia były(ogranicza pękanie) licowane razem z pionowymi półbalami na wzór konstrukcji sumikowo łątkowej. No ale jak ktoś upiera się przy ocieplaniu od środka to traci metraż , bo ten decymetr musi dać dla norm paneli z wełny drzewnej czy skalnej. A tu będę usiłował namówić na płyty magnezowe owszem dużo droższe, ale nie trzeba kłaść podwójnie i wytrzymałość 1500 stopni bodajże w dodatku wycisza. Olewając medycynę niekonwencjonalną i jej zasady orgonowe mozna pokusić się o maty wielowarstwowe para warstw aluminium minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAT.pl 29.02.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Użyłem do ocieplenia domku letniskowego drewnianego powłoki (farby) termoizolacyjnej bezbarwnej, aby zachować wygląd drewna, zakonserwowałem i dociepliłem budynek nie zmieniając jego wyglądu, efekt jakbym dokleił ok 12 cm styropianu, problem rozwiązany łatwo i rozsądnym kosztem. To samo wykonałem na dachu (gonty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts