Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w granicy w sytuacji gdy ganek sąsiada jest mniej niż 1,5m od granicy.

ewon

Recommended Posts

Widziałem wątki o budowie garażu w granicy działki ale nie widziałem identycznego.

Chciałbym postawić garaż w granicy lub przy granicy działki. Chcę zrobić to zgodnie z przepisami, na zgłoszenie. Działka ma 16,5 m szerokości. Brak MPZP. Garaż poniżej 35 m2.

Problem w tym, że sąsiad ma dobudowany do swojego domu ganek, którego ściana z oknami znajduje się w odległości 1,35 m od granicy działki.

Na mapkach, które załącza się do zgłoszenia, jakie widziałem w sieci, zaznacza się odległość od granicy działki do zabudowań sąsiada. Nie wiem czy sąsiad dobudował ganek zgodnie z prawem czy nie i nie chciałbym go niechcący wkopać.

Z drugiej strony zależy mi trochę na czasie i nie chciałbym czekać na daremno m-c czasu jeśli sprawa jest z góry przegrana.

Jak sądzicie, czy w mojej sytuacji są szanse na uzyskanie zgody na budowę garażu w granicy działki?

• 3 weeks później...
Wygląda na to, że są szanse. Ściana od strony granicy będzie ścianą oddzielenia ppoż REI60.

Dzięki za odpowiedź.

Rozmawiałem z sąsiadem odnośnie jego ganku. Z tego co mówił, ganek już był dobudowany gdy kupowali ten dom. Ganek był konstrukcją drewnianą obitą płytami OSB. Po kupnie domu, wstawili nowe okna, ocieplili i tak sobie stoi. Niczego nigdzie nie zgłaszali czyli samowola budowlana.

Jakie są szanse na to, że składając zgłoszenie, niechcący wkopię sąsiada z jego gankiem? Starsi ludzie i nie chciałbym narobić im kłopotu.

Czy urząd robi jakąś wizję lokalną czy tylko sprawdzają wniosek pod kątem przepisów i na tej podstawie podejmują decyzję?