ewon 24.06.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Widziałem wątki o budowie garażu w granicy działki ale nie widziałem identycznego.Chciałbym postawić garaż w granicy lub przy granicy działki. Chcę zrobić to zgodnie z przepisami, na zgłoszenie. Działka ma 16,5 m szerokości. Brak MPZP. Garaż poniżej 35 m2.Problem w tym, że sąsiad ma dobudowany do swojego domu ganek, którego ściana z oknami znajduje się w odległości 1,35 m od granicy działki.Na mapkach, które załącza się do zgłoszenia, jakie widziałem w sieci, zaznacza się odległość od granicy działki do zabudowań sąsiada. Nie wiem czy sąsiad dobudował ganek zgodnie z prawem czy nie i nie chciałbym go niechcący wkopać.Z drugiej strony zależy mi trochę na czasie i nie chciałbym czekać na daremno m-c czasu jeśli sprawa jest z góry przegrana. Jak sądzicie, czy w mojej sytuacji są szanse na uzyskanie zgody na budowę garażu w granicy działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.06.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Wygląda na to, że są szanse. Ściana od strony granicy będzie ścianą oddzielenia ppoż REI60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 11.07.2019 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Wygląda na to, że są szanse. Ściana od strony granicy będzie ścianą oddzielenia ppoż REI60. Dzięki za odpowiedź. Rozmawiałem z sąsiadem odnośnie jego ganku. Z tego co mówił, ganek już był dobudowany gdy kupowali ten dom. Ganek był konstrukcją drewnianą obitą płytami OSB. Po kupnie domu, wstawili nowe okna, ocieplili i tak sobie stoi. Niczego nigdzie nie zgłaszali czyli samowola budowlana. Jakie są szanse na to, że składając zgłoszenie, niechcący wkopię sąsiada z jego gankiem? Starsi ludzie i nie chciałbym narobić im kłopotu. Czy urząd robi jakąś wizję lokalną czy tylko sprawdzają wniosek pod kątem przepisów i na tej podstawie podejmują decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts