3rav 25.06.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Witam, Chciałbym zaadoptować kanały z wentylacji grawitacyjnej do wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Mam pytanie: Czy anemostat musi być ulokowany na suficie? Czy może być ulokowany tuż przy suficie na ścianie (jak w wentylacji grawitacyjnej)? Pozdrawiam Edytowane 25 Czerwca 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.06.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Anemostat nie musi być na suficie. Też wykorzystywałem kanały WG i "anemostaty" mam tam gdzie były kratki wentylacyjne. Napisałem anemostaty w cudzysłowie bo nie stosowałem tam typowych tylko pozostawiałem stare kratki lub inne umożliwiające skierowanie powietrza w odpowiednią stronę, aby opływało całe pomieszczenie.Do kanałów w miarę możliwości wkładałem rury spiro aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 26.06.2019 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Dziękuję za odpowiedź, nurtuje mnie jeszcze: 1. Czy można "przedłużyć" kanał pionowy WG kanałem poziomym bez rekuperatora? Pytam dlatego iż właśnie wykańczam budynek w zabudowie szeregowej i na chwilę obecną nie mam wolnych środków na rekuperator, natomiast na instalacje środki mam. Czy koś może się do tego przyczepić, kominiarz? Opis: a. Chciałbym zrobić nawiew w salonie trzema kanałami wzdłuż belki nośnej, a następnie obudować je karton-gipsem (podłączone do kanałów A WG). b. Wywiew chciałbym umieścić pod sufitem w kuchni 2 węże (i tak tam będę robić sufit podwieszany) oraz jedną kratkę w WC (kanał B WG). Załączniki Wentylacja.jpg - schemat jak by miały iść kanały PE-FLEX; Belka - ukazanie jak bym chciał podwiesić pod belką kanały PE-FLEX Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 15.07.2019 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 (edytowane) Witam, Pytanie ciągle aktualne. Wstępne obliczenia na zapotrzebowanie:a. parter to około 105m^3/hrgdzie: kuchnia 57,7m^3/hr; przedpokój 5,2m^3/hr; WC 8m^3/hr; salon 35m^3/hr b. piętro to około 100m^3/hrgdzie: łazienka 20,2m^3/hr; sypialnie 73,7m^3/hr; korytarz 6,8m^3/hr Założenia krotności wymiany:pokój 0,5sypialnia 1,0kuchnia 3,0łazienka i wc 1,5inne 0,5 Edytowane 16 Lipca 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.07.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam, W wentylacji mechanicznej anemostaty mogą być zlokalizowane również w ścianach, lecz ich rozmieszczenie powinno być wcześniej uzgodnione z projektantem. Należy sprawdzić, czy rozmieszczenie anemostatów zapewnia prawidłowy obieg powietrza w budynku. Czy zastanawiał się już Pan nad wyborem producenta centrali wentylacyjnej z rekuperatorem? Jeżeli nie to zachęcam Pana do sprawdzenia oferty marki Buderus. Znajdująca się w niej centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h oraz cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90%. Urządzenie cechuje się bardzo cichą pracą dzięki zastosowaniu cichych wentylatorów oraz zastosowaniu izolacji akustycznej w obudowie rekuperatora. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Wyszukiwarkę naszych Instalatorów można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 30.10.2019 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 (edytowane) Anemostat nie musi być na suficie. Też wykorzystywałem kanały WG i "anemostaty" mam tam gdzie były kratki wentylacyjne. Napisałem anemostaty w cudzysłowie bo nie stosowałem tam typowych tylko pozostawiałem stare kratki lub inne umożliwiające skierowanie powietrza w odpowiednią stronę, aby opływało całe pomieszczenie. Do kanałów w miarę możliwości wkładałem rury spiro aluminiowe. Proszę o informację czy ciężko taką rurę aluminiową włożyć do kanału wentylacyjnego i jak ją "podłączyć" z rurami elastycznymi np PE-FLEX (moje kanały mają wymiar 12cmx17cm)? Wie może ktoś czy są takie rury o średnicy zewnętrze max 12cm a 10cm wewnętrznej (1cm izolacji, z obliczeń wyszło mi iż aby zasilić 3 rury PE-FLEX 75 muszę mieć kanał/rurę 103mm)? Edytowane 30 Października 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 01.09.2021 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 (edytowane) Temat został odroczony ale w końcu wracam do niego, znalazłem przewody o odpowiedniej średnicy wewnętrznej fi102mm oraz z izolacją o małej grubości: https://www.prowent-bialystok.com/produkt/przewod-izolowany-pianka-rubber/ W necie znalazłem jedno zdjęcie, które przedstawia to co chcę zrobić: https://www.rekuperatory.pl/remontowany/ Jak w końcu wykonam tą instalacje to postaram się coś o tym napisać Edytowane 28 Września 2021 przez 3rav dodanie rzeczywistego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 03.06.2022 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 (edytowane) Wykonałem instalację, kanały wentylacyjne przed instalacją w nich przewodów wyczyściłem ze smarków zaprawy kulą stalową. Przewody te są nawet dość wytrzymałe w niektórych tylko miejscach została uszkodzona wrasta zewnętrza, na wejściu i wyjściu z kanału dodatkowa uszczelniłem pianką montażową (typu B1, polecam bardziej wersję izolowaną pianką kauczukową aniżeli pianką polietylenową): Połączone 2 kanały posłużyły mi za wyrzutnię, zatkałem te kanały poniżej króćca przyłączeniowego za pomocą naciętej płyty budowlanej przyklejonej do ścian kałów (uszczelniłem to dodatkowo uszczelniaczem i pokryłem gipsem budowlanym): Nieużywane kanały wentylacyjne zatkałem (podobnie jak dla wyrzutni) u ich wylotu, dodatkowo dołożyłem ~5cm warstwę pianki montażowej B1. Edytowane 3 Czerwca 2022 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts