Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja Fotowoltaiczna od zachodniej strony

xps

Recommended Posts

Planuję zainstalować system fotowoltaiczny około 3,5 kW na zachodniej połaci dachu.

Gdzie nie czytam to piszą że najlepiej wschód- zachód lub południe.

Panele mogą być tylko po stronie zachodniej gdyż od strony wschodniej będzie zacienienie drzewami a południowa strona to jest bok budynku bez połaci dachowej.

Czy będzie duża różnica produkcji energii od zazwyczaj polecanej instalacji z strony południowej?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planuję zainstalować system fotowoltaiczny około 3,5 kW na zachodniej połaci dachu.

Panele mogą być tylko po stronie zachodniej gdyż od strony wschodniej będzie zacienienie drzewami a południowa strona to jest bok budynku bez połaci dachowej.

Czy będzie duża różnica produkcji energii od zazwyczaj polecanej instalacji z strony południowej?

http://www.pvinfo.pl/sites/www.solwis.pl/files/uzysk_z_instalacji_pv.jpg

Połać dachu jest praktycznie prostopadle do kierunku "zachód"

Nachylenie dachu 35 stopni

Z tabeli do której link dał Jastrząb wynika że około 83%

Czyli raczej będzie sens montażu.

Obawiałem się że może być gorzej.

Edytowane przez xps

Ja mam panele na zachodniej połaci dachu, z powiedzmy 5 stopni odchylenia w kierunku południowym. Po kilkunastu dniach mam już parę wniosków. Mam instalację ok 5,8 kWp, obserwuję też instalację 5 kWp z panelami na południe oraz instalację 6 kWp wschód-zachód. Dzisiaj odpowiednio wyniki były następujące: 34,5 kWh, 33,2 kWh oraz 34,1 kWh. Wczoraj: 36 kWh, 32,8 kWh oraz 35,1 kWh. Czyli niewątpliwie instalacja na południe ma największe uzyski. Z drugiej strony, nie są to kosmiczne różnice (straty).

Instalacja wschód-zachód bardzo wcześnie zaczyna pracę, o godzinie 6:00 ma już 1,2 kW mocy, chwilę po 7:00 ma już 2 kW, natomiast instalacja na południe o 8:40 ma dopiero 1 kW, a moja instalacja 1 kW osiąga dopiero ok 10:00. Z kolei na koniec dnia instalacja wsch-zach ma 1 kW o 19:00, południowa 1 kW ma o 18:20, a o 19:00 już tylko 0,4 kW, moja 1 kW ma o 19:50, a o 19:00 2,5 kW.

Ale żeby nie było tak fajnie, to były dni, gdzie moja instalacja wyprodukowała o 10 kWh mniej niż dwie pozostałe, ponieważ słoneczna i bezchmurna pogoda była do godziny 13-14. Wygląda to mniej więcej tak, że koło godziny 12:00 moja instalacja ma właśnie jakieś 10 kWh mniej na liczniku i dopiero od godziny 13 do 19 nadgania. Jeśli w tym czasie pogoda się popsuje, to pech.

Wiadomo, żeby mieć jakieś wiarygodne porównanie, trzeba mieć statystyki za cały rok. Mogę tylko napisać, że ta instalacja 6 kWp wsch-zach w 2018 r. miała uzysk 5200 kW, a w tym roku licznik do dziś pokazuje 2690 kWh.

Wnioski musisz sobie wyciągnąć sam. Ja jestem zadowolony.

d7d, z Twojego kalkulatora dało wynik roczny 796 kWh z instalacji o mocy 1 kW. Czyli z instalacji 3,5 kW będę miał zysk około 2800 kWh rocznie.

Czy ten kalkulator jest wiarygodny na tyle aby kierować się nim w podjęciu decyzji zakładać czy nie?

To nie jest "mój" kalkulator.

To jest unijny kalkulator.

Raczej jest wiarygodny i polecane przez różne firmy.

Można nim się kierować w podjęciu decyzji o lokalizacji paneli i decyzji czy już montować.

Głównie zależy mi aby instalacja zapewniała tyle mocy aby pokryć zasilanie klimatyzatora typu multisplit 8 kW w upalne dni.

Ale instalacja PV ma zasilać nie tylko multisplita 8 kW ?

Ma ogólnie służyć domowym potrzebom?

Ile sezonowo pobiera prądu taki multisplit 8kW na chłodzenie?

2.000 kWh ? x 0,50 PLN = 1.000 PLN rocznie ?

d7d, z Twojego kalkulatora dało wynik roczny 796 kWh z instalacji o mocy 1 kW. Czyli z instalacji 3,5 kW będę miał zysk około 2800 kWh rocznie.

Czy ten kalkulator jest wiarygodny na tyle aby kierować się nim w podjęciu decyzji zakładać czy nie?

Ta strona korzysta z bazy nasłonecznienia lat poprzednich. WIec jest raczej wiarygodna. NIe znaycz żę kazdego roku będzie tyle. W tym roku jest u mnie okolo 20% więcej niż wynika z takiej średniej wieloletniej.

Ja mam panele na zachodniej połaci dachu, z powiedzmy 5 stopni odchylenia w kierunku południowym. Po kilkunastu dniach mam już parę wniosków. Mam instalację ok 5,8 kWp, obserwuję też instalację 5 kWp z panelami na południe oraz instalację 6 kWp wschód-zachód. Dzisiaj odpowiednio wyniki były następujące: 34,5 kWh, 33,2 kWh oraz 34,1 kWh. Wczoraj: 36 kWh, 32,8 kWh oraz 35,1 kWh. Czyli niewątpliwie instalacja na południe ma największe uzyski. Z drugiej strony, nie są to kosmiczne różnice (straty).

.

Straty nie są dzisiaj duże bo są najdłuższe dni w roku! Instlacja zachodnia czy wschodnia ma bezpośrednie nasłonecznienie, (rano lub wiezorem) gdy południowa już jest/jeszcze zacieniona. W czerwu-lipcu róznoce między pd a zachód są kilkuprocentowe. Ale im krószy dzień tym różnice będą się stawały większe. W takim marcu to bplisko 40% róznicy. Patrysz więc na średnia z całego roku a ta jest bliska 20% "straty" i do tego wspominany model nadaje sie wyśmienicie.

widąc teraz co ludziki odpinda szkoda tu zaglądać!

No dokładnie! Różne głupoty ludzie piszą po forach. Np że od zachodu się nie robi tylko od wschodu. Nie wiedzą że to statystycznie nie robi żadnej różnicy w produkcji. Ba! Modele pogodowe pokazują nawet 1% produkcji więcej na zachód względem wschodu. Pewnie kwestia zachmurzenia, zamglenia porannego. Tego nie wiem.

A po za tym ten wątek założono wczoraj. Więc nie specjalnie wiem o jakich mądrych rzeczach 3 lata temu tutaj czytałeś.

Edytowane przez Jastrząb

gsz1; południe

kotgaz; wschód - zachód

takie same panele, inna ilość, taki sam producent inwertera

https://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10095

można przeglądać dane historyczne wybiera się na kalendarzu datę

Zamontowane jak? Wsio na dachu? Bo między W-E a Pd jest 30% roóznicy za poprzedni rok. To więcej niż teoria mówi.