marcinq83 27.06.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Witam! Zastanawiam się nad dołożeniem NAGRZEWNICA / CHŁODNICA WODNA WANAS 426 do rekuperatora. Czy korzysta ktoś z takiego rozwiązania? Interesuje mnie jaką temperaturę w domu można uzyskać przy takich upałach jakie mamy obecnie. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez marcinq83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 27.06.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Masz wątek na ponad 100 podstron, ale nie proszę mi odpowiedzieć na pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 27.06.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witam! Zastanawiam się nad dołożeniem NAGRZEWNICA / CHŁODNICA WODNA WANAS 426 do rekuperatora. Czy korzysta ktoś z takiego rozwiązania? Interesuje mnie jaką temperaturę w domu można uzyskać przy takich upałach jakie mamy obecnie. No niestety muszę cię zmartwić.To jest jak kombinowanie konia pod górkę.Musi być klima i kropka.Zobacz jaką ilość powietrza przemieli klima na pierwszym i najniższym biegu i teraz porównaj to z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 29.06.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 tylko autorowi chodzi o to że to nie ma schłodzić pomieszczenie tylko obniżyć temperaturę w nawiewie a tam przepływy mniejsze, pytanie czym chcesz zasilić tą chłodnice, ja tak mam i podłączoną do pc wodę puszczam 12*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 01.07.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Według mnie nierealne. Mam założoną chłodnicę (ggwc głównie jako zabezpieczenie w zimę przed zamrożeniem wymiennika). Ilość chłodu jaką jesteś w stanie dostarczyć jest zbyt mała. Dla ok 200 m^3/h i temperaturze 15*C (co i tak jest mega optymistyczne, u mnie jest to ok 20*C za chłodnicą) zamiast 25 z reku dostarczasz tylko 0,6kW chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Podpinam się pod ten wątek. Co myślicie o takiej chłodnicy i puszczeniu w niej wody z pompy ciepła? Zdaje sobie sprawę, że to nie schłodzi jak klima, natomiast dobre i te 2-3C mniej przy niewysokim koszcie instalacji. Tylko ciekaw jestem czy ktoś ma takie rozwiązanie i przy domu ocieplonym według współczesnych standardów udaje się te 2-3C temperaturę obniżyć. Jak to sobie wyobrażasz? Że puścisz w taki obieg co ma z 20l i 500W mocy bezpośrednio? Czy zamierzasz zamontować zbiornik wody lodowej i osobną pompę obiegową? IMO w upały podstawa to osuszyć powietrze. To daje dużo więcej, niż samo schłodzenie. A schłodzenie o 3* bez kondensacji (czyli zwiększenie wilgotności względnej) niewiele da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 01.07.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 kaizen ale woda się własnie wykropli na zimnym wymienniku, czyli osuszamy powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 kaizen ale woda się własnie wykropli na zimnym wymienniku, czyli osuszamy powietrze Do ilu zamierzasz schłodzić powietrze na tym wymienniku, że ma się skroplić? Z klimy wylatuje powietrze o temperaturze w okolicach 5*. Wymiennik ma jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2019 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Do ilu zamierzasz schłodzić powietrze na tym wymienniku, że ma się skroplić? Z klimy wylatuje powietrze o temperaturze w okolicach 5*. Wymiennik ma jeszcze mniej. Wystarczy temperatura gruntu... Każde dobrze zrobione GWC czy GGWC pozwala osuszać powietrze wentylacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Wystarczy temperatura gruntu... Każde dobrze zrobione GWC czy GGWC pozwala osuszać powietrze wentylacyjne... Nie schłodzisz do temperatury czynnika. A to już ponad 10* latem. Nawet, jak uda się schłodzić powietrze do temperatury punktu rosy, to będą to chwile i niewielkie przekroczenia, więc i niewiele wilgoci skroplisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Nie schłodzisz do temperatury czynnika. A to już ponad 10* latem. Nawet, jak uda się schłodzić powietrze do temperatury punktu rosy, to będą to chwile i niewielkie przekroczenia, więc i niewiele wilgoci skroplisz. Oczywiście wiesz to z doświadczenia... Ale oczywiście "klapka" w twoim rekuperatorze to chłodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Oczywiście wiesz to z doświadczenia... Oczywiście. Masz takie doświadczenia, że wymiennik ogrzewa/schładza obieg wtórny do temperatury jaką jest zasilany? A temperatury z gruntu, o czym świadczą liczne relacje właścicieli pomp gruntowych, to latem ponad 10*. A oni ten grunt chłodzą nawet latem grzejąc CWU - Ty chcesz grunt jeszcze ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Oczywiście. Masz takie doświadczenia, że wymiennik ogrzewa/schładza obieg wtórny do temperatury jaką jest zasilany? A temperatury z gruntu, o czym świadczą liczne relacje właścicieli pomp gruntowych, to latem ponad 10*. A oni ten grunt chłodzą nawet latem grzejąc CWU - Ty chcesz grunt jeszcze ogrzewać. Weź sobie człowieku puść zwykłą kranówkę przez pierwszą lepszą chłodnicę z wentylatorem i sam zobaczysz czy robi się kałuża z kondensatu pod nią... Każde GGWC działa tak samo... No ale ty oczywiście będziesz udowadniać że to nie prawda bo wiesz lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 03.07.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Weź sobie człowieku puść zwykłą kranówkę przez pierwszą lepszą chłodnicę z wentylatorem i sam zobaczysz czy robi się kałuża z kondensatu pod nią... Każde GGWC działa tak samo... No ale ty oczywiście będziesz udowadniać że to nie prawda bo wiesz lepiej... Masz rację, wystarczy przekroczyć punkt rosy i już będzie kałuża. Problem tylko w tym jak duża. Im niższa temperatura czynnika chłodzącego, tym więcej się wykropli wody i tym mniejszą będzie miało wilgotność po ogrzaniu w pomieszczeniu. Dzisiaj jest super. Temperatura na "polu" około 23*C i wilgotność około 45% . W nocy tylko otwierać okna (oczywiście kto może otworzyć) i łapać chłód na gorętsze dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 (edytowane) Weź sobie człowieku puść zwykłą kranówkę przez pierwszą lepszą chłodnicę z wentylatorem i sam zobaczysz czy robi się kałuża z kondensatu pod nią... Jakoś mam sucho przy wodomierzu. Czemu miałoby się skraplać po dołożeniu chłodnicy czy wentylatora? Temperatury się nie zmienią. Ale co się dziwić, jak temperatura punktu rosy wygląda tak: Edytowane 3 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 03.07.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Jakoś mam sucho przy wodomierzu. Czemu miałoby się skraplać po dołożeniu chłodnicy czy wentylatora? Temperatury się nie zmienią. Ale co się dziwić, jak temperatura punktu rosy wygląda tak: Dzisiaj jest wyjątkowo sucho, W poprzednie dni nie było już tak różowo. Dzisiaj z klimy nie wiem czy by coś udoił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.07.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Przemyślałem sobie sprawę i to nie ma sensu. Klimatyzacją 5KW mocy chłodzenia można już kupić za 2500zł no i pompa ciepła będzie się wolniej zużywać. Każdy inaczej rozumie estetykę. http://www.kobiecyelk.pl/wp-content/uploads/2015/06/buildings-455239_1280.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.07.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 Każdy inaczej rozumie estetykę. http://www.kobiecyelk.pl/wp-content/uploads/2015/06/buildings-455239_1280.jpg U mnie to się powoli rozkręca i zaczyna się...wojna między sąsiadami. Jedni sobie montują klimy na balkonach, innym szumi bo mają okna pootwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts