Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam potrzebuje informacji od osob ktore zlecily budowe domu komus

Moj dom ma wymiary 10x12m

Poddasze urzytkowe

Dach 2 spadowy najprostszy

Potrzebuje wiedziec orientacyjnie cene stanu surowego otwartego

Liczysz na wróżkę ;). Ceny samej robocizny w zależności od regionu mogą się różnić nawet dwukrotnie. Nie mówiąc już o całej reszcie niewiadomych.

Odpowiem tak: 80tys kosztował mnie dach i okna (bez drzwi zewnętrznych). Dach w tym roku w lutym, a okna zeszły rok, też luty. Dach 215 m2 (dachówka średnia półka) , okien 9 szt (3 szyby i hs - bez niego wyszło by może z 5-6 tys taniej).

Szkieletowce nie są tańsze od tradycyjnych konstrukcji, chyba że sam wszystko rzeźbisz, ale o tym nie napisałeś, a i autor tematu o tym nie wspominał.

Wypowiadasz się pomijając bardzo istotne fakty.

Dom o który jesteśmy pytani przy bardzo dużej ilości pracy własnej będzie kosztował minimum 200tys zł (SSZ).

Pojęcia nie masz o kosztach budowy domu szkieletowego.

Dzisiaj taki dom jak mój kosztowałby w SSZ pewnie koło 80k.

Pokaż mi gdzie, biorę 5 sztuk na pniu...

130 tyś wyniósł mnie SSZ parterówki 117 m2 na wiązarach (poddasze nieużytkowe), kryta membrana + blacha, okna 3-szyby bez HS-ów -czyli w sumie najtaniej jak się da.

Też nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Oferty Ci nie dam bo na nią nie zasługujesz.

Poza tym buduję dla siebie a nie na zarobek.

Autor wyraźnie pyta o budowę domu 10x12 systemem zleconym. Ty twierdzisz, że koszt to 80 tyś, bo samodzielnie 35m2 wybudujesz za 35 tys. I jeszcze będziesz coś bełkotał o czytaniu ze zrozumieniem....

nie demoniuzowałbym tej zwyżki cen materiałów - styropian, pustaki, ceny jakie były takie są

Nie są. W tamtym roku bloczki BK kupowałem bodajże po 7.80 - kupisz dziś po tyle?

Za blachę na dach płaciłem 25 zł/m2. Dzisiaj, dokładnie ta sama 32 zł.

Pamiętam wiosenną promocję bloczków fundamentowych w Bricomanie - sztuka była za 2 zł. W tym roku tez była promocja, tylko sztuka już za 3 zł.

Tak się składa, że będę budował jeszcze garaż, więc mam porównanie na świeżo.

Edytowane przez Nurek_

nie demoniuzowałbym tej zwyżki cen materiałów - styropian, pustaki, ceny jakie były takie są

ha ha ha

kupowałem wełnę mineralna na elewacje we wrześniu 2015r - cena była 19.56 netto /m2

teraz dokupiłem na kolejny budynek i aktualna cena tej samej wełny to 34.27 netto/m2

ok może przesadziłem z tym że ceny nie rosną :yes:, akurat kupiłem styropian

Akurat ceny styropianu miały "anomalię" i drastyczny wzrost na początku 2017 r. Złożyło się na to kilka czynników - poczytaj:

Zmniejszona dostępność surowców lub ich brak są wynikiem nieprzewidzianych zdarzeń, które nastąpiły w kluczowych dla światowej produkcji fabrykach: eksplozja zakładu Wanhua Chemical w Chinach, wybuch jednostki BASF w Niemczech (Ludwigshafen), wstrzymanie części produkcji przez Covestro (3 fabryki w samej Europie), ograniczenie działalności przez DOW Chemical (w tym zaprzestanie wytwarzania niektórych surowców), zamknięcie wybranych linii produkcyjnych przez Momentive, czy nieplanowane zatrzymania produkcji w zakładach należących do Huntsman w Holandii i BorsodChem na Węgrzech.

I potem ceny spadały (czy raczej normalniały) wraz z odzyskiwaniem mocy produkcyjnych przez fabrykę BASFa i pozostałych graczy.

To, co ja podawałem to cena jeszcze sprzed zawirowań w porównaniu do cen gdy rynek już doszedł do siebie. Bez problemu znajdziesz takich, co akurat styropian czy chemię kupili w szczycie i teraz jest taniej - ale to wyjątek od reguły, że materiały bardzo podrożały a robocizna jeszcze bardziej. Nie rozumiem, jakim cudem formalnie inflacja jest w okolicach 2%, bo to dotyczy nie tylko materiałów budowlanych.

a i ceny historyczne za pustaki były już droższe niż obecnie...

BK Solbet 500 na początku 2017 roku kupowałem po 7,3 zł z dostawą i rozładunkiem HDS. Ile teraz kosztuje?

Edytowane przez Kaizen

Dokładnie dwa lata temu ociepliłem dom za 18tyś (16cm styro). Teraz za dokladnie taki sam dom (na bazie tego samego projektu), ta sama firma wyceniła na 26tyś. Nawet pracownicy ponoć są ci sami. To i tak jest łagodny przykład. Cen uslug zwlaszcza dekarskich, ciesielskich zdrożaly w ciagu dwoch lat o 70-80%

Zaczynając teraz budowę trzeba być albo bardzo bogatym albo szalonym (zwłaszcza na zachoód od Wisły).