krzysiek17-18 27.06.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witam potrzebuje informacji od osob ktore zlecily budowe domu komus Moj dom ma wymiary 10x12mPoddasze urzytkowe Dach 2 spadowy najprostszy Potrzebuje wiedziec orientacyjnie cene stanu surowego otwartego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 27.06.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Dodaj jeszcze z 20 pkt do tej specyfikacji to moze ktos zaryzykuje orientacyjne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 27.06.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 W dzisiejszych czasach przewidywanie budżetu budowy jest jak przewidywanie pogody. Z grubsza możesz założyć, że dla typowego domu będzie to gdzieś między 450tys a 1mln, najprawdopodobniej gdzieś w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witaj!Jeśli myślisz o budowie domu, zaplanuj od razu kwestie ogrzewania! Warto mieć na to również odpowiednią sumę w budżecie. Myślałeś już o tej kwestii? Potrzebujesz porady? Chętnie pomogę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 27.06.2019 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witam potrzebuje informacji od osob ktore zlecily budowe domu komus Moj dom ma wymiary 10x12m Poddasze urzytkowe Dach 2 spadowy najprostszy Potrzebuje wiedziec orientacyjnie cene stanu surowego otwartego Liczysz na wróżkę . Ceny samej robocizny w zależności od regionu mogą się różnić nawet dwukrotnie. Nie mówiąc już o całej reszcie niewiadomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 27.06.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Mój dom 7 x 12m poddasze użytkowe dach 2 spadowy SSZ 70 tyś Ile płaciłes za okna, drzwi i dach? No i kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 27.06.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 SSZ skończony 10 lat temu. Z calym szacunkiem ale nijak się to ma do obecnej sytuacji na rynku, w związku z tym Twoja wypowiedź w tym temacie bez podania tego drobniutkiego szczegółu ma charakter trollowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 28.06.2019 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Odpowiem tak: 80tys kosztował mnie dach i okna (bez drzwi zewnętrznych). Dach w tym roku w lutym, a okna zeszły rok, też luty. Dach 215 m2 (dachówka średnia półka) , okien 9 szt (3 szyby i hs - bez niego wyszło by może z 5-6 tys taniej). Szkieletowce nie są tańsze od tradycyjnych konstrukcji, chyba że sam wszystko rzeźbisz, ale o tym nie napisałeś, a i autor tematu o tym nie wspominał. Wypowiadasz się pomijając bardzo istotne fakty. Dom o który jesteśmy pytani przy bardzo dużej ilości pracy własnej będzie kosztował minimum 200tys zł (SSZ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.06.2019 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Pojęcia nie masz o kosztach budowy domu szkieletowego. Dzisiaj taki dom jak mój kosztowałby w SSZ pewnie koło 80k. Pokaż mi gdzie, biorę 5 sztuk na pniu... 130 tyś wyniósł mnie SSZ parterówki 117 m2 na wiązarach (poddasze nieużytkowe), kryta membrana + blacha, okna 3-szyby bez HS-ów -czyli w sumie najtaniej jak się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 28.06.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Jak to dobrze że już budowa prawie skończona, bo patrząc na to co się wyprawa na rynku budowlanym to istna masakra. Ceny wykonawstwa poszybowały w górę,materiały poszybowały w górę. Dla wykonawców dobrze dla inwestorów nie do końca. Współczuję tym co teraz zaczynają budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.06.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Kolejny "znafca" kosztów budowy domu. Rozumiem, że jak wybudowałeś 10 lat temu, to jesteś bardziej na czasie w cenach niż ja budując na bieżąco. Dalej czekam na tą ofertę SSZ za 80 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.06.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 (edytowane) ja 230 m2 powierzchni zabudowy wybudowałem SSO za 190 tys pln , w tym papierologia, przyłącza, dach. nie demoniuzowałbym tej zwyżki cen materiałów - styropian, pustaki, ceny jakie były takie są Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.06.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Też nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Oferty Ci nie dam bo na nią nie zasługujesz. Poza tym buduję dla siebie a nie na zarobek. Autor wyraźnie pyta o budowę domu 10x12 systemem zleconym. Ty twierdzisz, że koszt to 80 tyś, bo samodzielnie 35m2 wybudujesz za 35 tys. I jeszcze będziesz coś bełkotał o czytaniu ze zrozumieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.06.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 (edytowane) nie demoniuzowałbym tej zwyżki cen materiałów - styropian, pustaki, ceny jakie były takie są Nie są. W tamtym roku bloczki BK kupowałem bodajże po 7.80 - kupisz dziś po tyle? Za blachę na dach płaciłem 25 zł/m2. Dzisiaj, dokładnie ta sama 32 zł. Pamiętam wiosenną promocję bloczków fundamentowych w Bricomanie - sztuka była za 2 zł. W tym roku tez była promocja, tylko sztuka już za 3 zł. Tak się składa, że będę budował jeszcze garaż, więc mam porównanie na świeżo. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 28.06.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 nie demoniuzowałbym tej zwyżki cen materiałów - styropian, pustaki, ceny jakie były takie są ha ha ha kupowałem wełnę mineralna na elewacje we wrześniu 2015r - cena była 19.56 netto /m2 teraz dokupiłem na kolejny budynek i aktualna cena tej samej wełny to 34.27 netto/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 nie demoniuzowałbym tej zwyżki cen materiałów - styropian, pustaki, ceny jakie były takie są 13 grudnia 2016 kupowałem XPS synthosa 15cm grubości po 330zł. Dzisiaj kosztuje 460zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.06.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 ok może przesadziłem z tym że ceny nie rosną , akurat kupiłem styropian swisspor lambda 032 za 175 za m3 , dwa lata temu taki grafitowy styro był nawet droższy, a i ceny historyczne za pustaki były już droższe niż obecnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 (edytowane) ok może przesadziłem z tym że ceny nie rosną , akurat kupiłem styropian Akurat ceny styropianu miały "anomalię" i drastyczny wzrost na początku 2017 r. Złożyło się na to kilka czynników - poczytaj: Zmniejszona dostępność surowców lub ich brak są wynikiem nieprzewidzianych zdarzeń, które nastąpiły w kluczowych dla światowej produkcji fabrykach: eksplozja zakładu Wanhua Chemical w Chinach, wybuch jednostki BASF w Niemczech (Ludwigshafen), wstrzymanie części produkcji przez Covestro (3 fabryki w samej Europie), ograniczenie działalności przez DOW Chemical (w tym zaprzestanie wytwarzania niektórych surowców), zamknięcie wybranych linii produkcyjnych przez Momentive, czy nieplanowane zatrzymania produkcji w zakładach należących do Huntsman w Holandii i BorsodChem na Węgrzech. I potem ceny spadały (czy raczej normalniały) wraz z odzyskiwaniem mocy produkcyjnych przez fabrykę BASFa i pozostałych graczy. To, co ja podawałem to cena jeszcze sprzed zawirowań w porównaniu do cen gdy rynek już doszedł do siebie. Bez problemu znajdziesz takich, co akurat styropian czy chemię kupili w szczycie i teraz jest taniej - ale to wyjątek od reguły, że materiały bardzo podrożały a robocizna jeszcze bardziej. Nie rozumiem, jakim cudem formalnie inflacja jest w okolicach 2%, bo to dotyczy nie tylko materiałów budowlanych. a i ceny historyczne za pustaki były już droższe niż obecnie... BK Solbet 500 na początku 2017 roku kupowałem po 7,3 zł z dostawą i rozładunkiem HDS. Ile teraz kosztuje? Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 28.06.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Dokładnie dwa lata temu ociepliłem dom za 18tyś (16cm styro). Teraz za dokladnie taki sam dom (na bazie tego samego projektu), ta sama firma wyceniła na 26tyś. Nawet pracownicy ponoć są ci sami. To i tak jest łagodny przykład. Cen uslug zwlaszcza dekarskich, ciesielskich zdrożaly w ciagu dwoch lat o 70-80%Zaczynając teraz budowę trzeba być albo bardzo bogatym albo szalonym (zwłaszcza na zachoód od Wisły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 28.06.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 nikt nikomu nie broni postawić dom za 200ts zł (w stanie do zamieszkania). możecie nawet zrobić ligę tych co pobudują taniej. ale nie pisz, że to są typowe ceny bo normalny człowiek budujący dom i pracujący na etacie za taką kwotę nie pobuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts