Arek1984 27.06.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witam. Jestem na etapie prac przy prysznicu. Zostało mi oto takie cudo do wykończenia i nie bardzo wiem czym... ma ktoś jakiś pomysł? Wylewka to anhydryt potem 10 cm styro I 10 cm pianobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 27.06.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witam, Rozumiem że wnęka to właśnie wnęka pod prysznic ? Czyżbyś rurki OP w prysznicu ułożył bezpośrednio na chudziaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 28.06.2019 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Witam, Rozumiem że wnęka to właśnie wnęka pod prysznic ? Czyżbyś rurki OP w prysznicu ułożył bezpośrednio na chudziaku ? Gdzież na chudziaku.. pod rurkami jest 10 cm styropianu. Ta wnęka to miejsce na prysznic z różnicą poziomów, stad takie niefortunne wykończenie. Myśle czy aby tego lekko nie uciąć diaksem i dołożyć od wewnętrznej strony 2 cm styroduru aby zlicować podłogę z początkiem wnęki na prysznić. POtem płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 28.06.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 20cm różnicy poziomów ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 28.06.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Gdzież na chudziaku.. pod rurkami jest 10 cm styropianu. Ta wnęka to miejsce na prysznic z różnicą poziomów, stad takie niefortunne wykończenie. Myśle czy aby tego lekko nie uciąć diaksem i dołożyć od wewnętrznej strony 2 cm styroduru aby zlicować podłogę z początkiem wnęki na prysznić. POtem płytki. moze tam idzie odpływ liniowy i ci zostawili miejsce zebys go sobie ustawił i sam zalał reszte. Jezeli to nie odpływ i masz taka roznice poziomów to raz ze jest bardzo nieestetyczne, dwa przy tej roznicy poziomów bedziesz mial tak stromo ze pod prysznic bedziesz musiał sie wiazac do sciany pasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 28.06.2019 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 moze tam idzie odpływ liniowy i ci zostawili miejsce zebys go sobie ustawił i sam zalał reszte. Jezeli to nie odpływ i masz taka roznice poziomów to raz ze jest bardzo nieestetyczne, dwa przy tej roznicy poziomów bedziesz mial tak stromo ze pod prysznic bedziesz musiał sie wiazac do sciany pasem Odpływ idzie z drugiej strony, tutaj zrobie raczej schodek. Zazbroje to delikatnie siatką pod wylewki i zrobie szalunek schodów. Tak wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem. Różnica poziomów wyszła z tego względu ze jest nisko bardzo pod prysznicem a chciałem aby był jednak funkcjonalny, estetyka to sprawa drugorzędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Ależ ktoś Ci robotę spartaczył. I to nawet tam, gdzie to razi w oczy - róg wlewki cieniutki, pod nim piana. Duże szanse na pękanie w tym miejscu masz - razem z płytką. To na gruncie, czy na stropie? Jak na gruncie, to przecież to ogrzewanie wnęki prysznicowej będzie grzało grunt - piękny mega mostek Tu jest w ogóle jakaś hydroizolacja (jaka)? Bo wygląda, jakby w tej wnęce już wilgoć wychodziła na ściany. Teraz faktycznie musisz szukać genialnego pomysłu (bo pewnie ten, co to zaprojektował nie ma pojęcia, co z tym zrobić) jak tu zrobić skuteczną termo i hydroizolację.IMO to mission impossible. Pozostaje minimalizacja szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 28.06.2019 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Ależ ktoś Ci robotę spartaczył. I to nawet tam, gdzie to razi w oczy - róg wlewki cieniutki, pod nim piana. Duże szanse na pękanie w tym miejscu masz - razem z płytką. To na gruncie, czy na stropie? Jak na gruncie, to przecież to ogrzewanie wnęki prysznicowej będzie grzało grunt - piękny mega mostek Tu jest w ogóle jakaś hydroizolacja (jaka)? Bo wygląda, jakby w tej wnęce już wilgoć wychodziła na ściany. Teraz faktycznie musisz szukać genialnego pomysłu (bo pewnie ten, co to zaprojektował nie ma pojęcia, co z tym zrobić) jak tu zrobić skuteczną termo i hydroizolację. IMO to mission impossible. Pozostaje minimalizacja szkód. Wszystko to jest usadowione na chudziaku.. Izolacja przeciwilgociowa jest. Róznica w poziomach jest dlatego ze wykułem chudziaka we wnęce prysznicowej i zalałem jeszcze raz betonem obniżając go o 5-6 cm. Piano beton jest na folii, która oddziela wierzchnią warstwe.Folia jest również w brodziku a na niej ułożony styropian 10 cm. Izolacja pionowa na scianach tez jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Róznica w poziomach jest dlatego ze wykułem chudziaka we wnęce prysznicowej i zalałem jeszcze raz betonem obniżając go o 5-6 cm. . Czyli bok grzewczej wylewki we wnęce będzie się stykał z chudziakiem - czyli autostrada dla ciepła do gruntu? To nie tylko strata kasy, ale też wychłodzona podłoga akurat tam, gdzie chcesz mieć najcieplej. A najcieplej z kolei nie tylko dla komfortu, ale też żeby było sucho (na ile się da) żeby grzyb i pleśń nie zadomowiła się. Piano beton jest na folii, która oddziela wierzchnią warstwe.Folia jest również w brodziku a na niej ułożony styropian 10 cm. Izolacja pionowa na scianach tez jest. A jak ta folia jest połączona z izolacja poziomą na ścianie fundamentowej? Oczywiście taka folia, to żadna hydroizolacja: http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg Najlepiej zrobić chudziak z równo ze ścianą fundamentową. Na ścianę fundamentowa dajesz papę wystająca na zewnątrz na grubość termoizolacji a od wewnątrz tyle, żeby wygodnie zgrzać z reszta papy - bo również papę dajesz na chudziak zgrzewając jej zakłady. I masz wtedy pewną, ciągłą hydroizolacje pod całym domem. Napytałeś sobie biedy i nie wiem, jak to można naprawić. Poza totalną demolką do samego chudziaka i zrobienia tego na ile się da j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 28.06.2019 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Kucie nie wchodzi w grę. A gdyby na ta odsłonięta ścianę dać styropian i folie i xabetonowqc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts