Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 130 metrów-jakie ogrzewanie?

szymon120390

Recommended Posts

Witam. Siedze i siedze i coraz większy metlik w głowie. Mam dom 80 metrów, słabo ocieplony. Narazie grzeje gazem i kominkiem. Ale w planach mam rozbudowe do 130 metrów. Czym to ogrzewać? Pelet, ekogroszek, piec zgazowujący drewno? Czy może jakieś połączenia tego? Podpowiedzcie mi. Pozdrawiam

Chcesz być zmuszony przerzucać drewno czy worki niezależnie od tego, czy masz zwichniętą nogę czy grypę? CCC? Czy wygoda też się liczy?

Każdą instalację trzeba przeliczyć - ile będzie kosztował jej montaż, ile wyjdzie z niej kWh (uwzględniając wszystkie koszty - włącznie naprawami, przeglądami z amortyzacją i wymianą). Potem przeliczasz jak to się składa w całość w zależności od wyliczonego OZC.

Rozbudowa, co to oznacza?

Jeśli chcesz dobudować kawałek domu, to musisz spełnić aktualne wymagania.

Czyli powierzchnia którą uzyskasz, będzie potrzebować znacznie mniej MJ do ogrzania, niż obecna w przeliczeniu na m2.

Jeśli chcesz zakupić dodatkowy kocioł z podajnikiem, to koszt ponad 10 tys zł.

Przelicz to na koszty grzania gazem.

Podaj koszt węgla i jego parametry u Ciebie.

Podaj ile obecnie zużywasz na grzanie, jaki masz dom itd...

Ponadto przejście na grzanie węglem, może okazać się minimalnie tańsze, niż grzanie gazem.

Wszystko zależy od ceny nośnika energii, którego nie podałeś.

Za mało danych.

Edytowane przez klaudiusz_x

@szymon120390

Piszesz, że masz dom mało ocieplony. Nie jestem pewien, ale przy rozbudowie chyba będziesz musiał go docieplić w całości, by spełniał obecnie wymagane normy.

Sugeruję, by nie żałować na ocieplenie.

Może się okazać, że po rozbudowie zapotrzebowanie na ciepło będzie znacznie mniejsze, niż obecnie.

Dziekuje za dobre rady dotychczasowe. Uzupelnie troche dane. Ocieple napewno dom i to mocno. Palenie kominkiem pozwala na ogrzanie domu ponieważ jest wszędzie otwarta przestrzeń. Po rozbudowie tak nie będzie. Będą pokoje. Druga sprawa mam gazowy zwykły piec z otwartą komorą spalania. Chciałbym zamienić na kondensacyjny z dużym wymiennikiem. Drugim rozwiązaniem jest piec zgazowujący drewno + dostawka do ekogroszku + w ostateczności żmijka do peletu.

Witam. Siedze i siedze i coraz większy metlik w głowie. Mam dom 80 metrów, słabo ocieplony. Narazie grzeje gazem i kominkiem. Ale w planach mam rozbudowe do 130 metrów. Czym to ogrzewać? Pelet, ekogroszek, piec zgazowujący drewno? Czy może jakieś połączenia tego? Podpowiedzcie mi. Pozdrawiam

Witaj,

Po pierwsze, jak już masz przyłącza gazowe i chcesz rozbudować dom, to proponuję najpierw rozbudować, potem koniecznie dobrze ocieplić i dalej ogrzewać gazem... Nie pchałbym się w paliwa stałe!

• 3 weeks później...

Witam,

Jeżeli korzysta Pan obecnie z kotła gazowego i jest Pan zadowolony z obsługi, polecam pozostać przy tym rozwiązaniu. Przy rozbudowie domu będzie wymagany zakup nowego kotła o większej mocy. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie pompy ciepła, które to jednak wiąże się z wyższymi kosztami inwestycyjnymi w porównaniu do zakupu nowego kotła. Oszczędność rocznych kosztów ogrzewania w przypadku zastosowania pompy ciepła może nie być współmierna do wyższych kosztów inwestycyjnych. Obydwa rozwiązania są bardzo komfortowe oraz całkowicie bezobsługowe. Polecam Panu także zastanowić się nad wykonaniem termomodernizacji budynku, co znacznie ograniczy koszty ogrzewania.

Marka Junkers-Bosch posiada szeroką ofertę gazowych kotłów o szerokiej modulacji mocy, dzięki czemu będą one odpowiednie praktycznie dla każdego budynku. W celu doboru kotła wraz z wyceną zachęcam Pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Polecam również odwiedzić stronę internetową, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie kotłów z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: http://www.junkers.pl/produkty/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch