szymon120390 27.06.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Witam. Siedze i siedze i coraz większy metlik w głowie. Mam dom 80 metrów, słabo ocieplony. Narazie grzeje gazem i kominkiem. Ale w planach mam rozbudowe do 130 metrów. Czym to ogrzewać? Pelet, ekogroszek, piec zgazowujący drewno? Czy może jakieś połączenia tego? Podpowiedzcie mi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Chcesz być zmuszony przerzucać drewno czy worki niezależnie od tego, czy masz zwichniętą nogę czy grypę? CCC? Czy wygoda też się liczy?Każdą instalację trzeba przeliczyć - ile będzie kosztował jej montaż, ile wyjdzie z niej kWh (uwzględniając wszystkie koszty - włącznie naprawami, przeglądami z amortyzacją i wymianą). Potem przeliczasz jak to się składa w całość w zależności od wyliczonego OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Rozbudowa, co to oznacza?Jeśli chcesz dobudować kawałek domu, to musisz spełnić aktualne wymagania.Czyli powierzchnia którą uzyskasz, będzie potrzebować znacznie mniej MJ do ogrzania, niż obecna w przeliczeniu na m2.Jeśli chcesz zakupić dodatkowy kocioł z podajnikiem, to koszt ponad 10 tys zł.Przelicz to na koszty grzania gazem.Podaj koszt węgla i jego parametry u Ciebie.Podaj ile obecnie zużywasz na grzanie, jaki masz dom itd...Ponadto przejście na grzanie węglem, może okazać się minimalnie tańsze, niż grzanie gazem.Wszystko zależy od ceny nośnika energii, którego nie podałeś.Za mało danych. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konty 28.06.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Piec, ale DOBRY który da rade wygrzać taki dom. Ja mam trochę mniejszy (ok 110) i grzeje mi go mcr home od de dietrich i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.06.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 @szymon120390 Piszesz, że masz dom mało ocieplony. Nie jestem pewien, ale przy rozbudowie chyba będziesz musiał go docieplić w całości, by spełniał obecnie wymagane normy. Sugeruję, by nie żałować na ocieplenie. Może się okazać, że po rozbudowie zapotrzebowanie na ciepło będzie znacznie mniejsze, niż obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon120390 28.06.2019 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Dziekuje za dobre rady dotychczasowe. Uzupelnie troche dane. Ocieple napewno dom i to mocno. Palenie kominkiem pozwala na ogrzanie domu ponieważ jest wszędzie otwarta przestrzeń. Po rozbudowie tak nie będzie. Będą pokoje. Druga sprawa mam gazowy zwykły piec z otwartą komorą spalania. Chciałbym zamienić na kondensacyjny z dużym wymiennikiem. Drugim rozwiązaniem jest piec zgazowujący drewno + dostawka do ekogroszku + w ostateczności żmijka do peletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.06.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Witam. Siedze i siedze i coraz większy metlik w głowie. Mam dom 80 metrów, słabo ocieplony. Narazie grzeje gazem i kominkiem. Ale w planach mam rozbudowe do 130 metrów. Czym to ogrzewać? Pelet, ekogroszek, piec zgazowujący drewno? Czy może jakieś połączenia tego? Podpowiedzcie mi. Pozdrawiam Witaj, Po pierwsze, jak już masz przyłącza gazowe i chcesz rozbudować dom, to proponuję najpierw rozbudować, potem koniecznie dobrze ocieplić i dalej ogrzewać gazem... Nie pchałbym się w paliwa stałe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 17.07.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Witam. Siedze i siedze i coraz większy metlik w głowie. Mam dom 80 metrów, słabo ocieplony. Narazie grzeje gazem i kominkiem. Ale w planach mam rozbudowe do 130 metrów. Czym to ogrzewać? Pelet, ekogroszek, piec zgazowujący drewno? Czy może jakieś połączenia tego? Podpowiedzcie mi. Pozdrawiam Witam, Jeżeli korzysta Pan obecnie z kotła gazowego i jest Pan zadowolony z obsługi, polecam pozostać przy tym rozwiązaniu. Przy rozbudowie domu będzie wymagany zakup nowego kotła o większej mocy. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie pompy ciepła, które to jednak wiąże się z wyższymi kosztami inwestycyjnymi w porównaniu do zakupu nowego kotła. Oszczędność rocznych kosztów ogrzewania w przypadku zastosowania pompy ciepła może nie być współmierna do wyższych kosztów inwestycyjnych. Obydwa rozwiązania są bardzo komfortowe oraz całkowicie bezobsługowe. Polecam Panu także zastanowić się nad wykonaniem termomodernizacji budynku, co znacznie ograniczy koszty ogrzewania. Marka Junkers-Bosch posiada szeroką ofertę gazowych kotłów o szerokiej modulacji mocy, dzięki czemu będą one odpowiednie praktycznie dla każdego budynku. W celu doboru kotła wraz z wyceną zachęcam Pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Polecam również odwiedzić stronę internetową, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie kotłów z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: http://www.junkers.pl/produkty/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts