brzeziak 27.06.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Czesc! Pytanie odnośnie wyboru rekuperatowa ściennego.. mam wentylacje grawitacyjna i wysoka klatkę schodowa z płaskim dachem co powoduje ze w rogu w okresie zimowym pojawiają sie oznaki wilgotnego powietrza. Myślałem o dodatkowym kominie wentylacyjnym Vilpe fi160 ale nie chcem zeby mi całe ciepło uciekało impomyslalem o rekuperatorze ściennym z odzyskiem powietrza. Mam kilka typów jak poniżej (klatka 2x3m i jakieś 5m wysokości):Alnor Hru- rc150 60m3/h, Aventa hrv100p 45m3/h i jest jeszcze Marley o podobnych parametrach co Aventa tylko cena prawie x2.. Co polecicie a moze jakieś lepsże rozwiażanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Rozporządzenie w sprawie WT zawiera odpowiedź: 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeziak 28.06.2019 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Spoko czyli jak pozbyć sie nadmiaru wilgoci? a np wentylator wyciągowy z hydrostatem? Zrobi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Spoko czyli jak pozbyć sie nadmiaru wilgoci? a np wentylator wyciągowy z hydrostatem? Zrobi robotę Osuszacz albo klima. Ale zimą problemem jest zbyt suche powietrze, a nie wilgotne. Więc tu raczej obstawiam mostek cieplny i wychłodzone miejsce - do zweryfikowania zima termowizją. Wtedy lepiej poprawić termoizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeziak 30.06.2019 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Generalnie tak tylko przy nie do końca poprawnie wykonanej wentylacji na parterze pojawia sie wilgoć na styku ściany z sufitem na klatce schodowej. Kominiarz radził zamontowanie kominka wentylacyjnego fi160 ale boje sie ze duzo ciepła ucieknie dlatego pomyślałem o jakimś wentylatorze wyciągowym bo jak pisałeś powyżej reku ścienne odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 18.07.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Tylko poprawa warunkow termoizolacyjnych cos da. Punkt rosy wystepuje wewnatrz, na powierzchni sciany, a powinien na zewnatrz.Mozesz jescze probowac nagrzac na klatce tak by temperatura sciany wzrosla, ale dosc to nieracjonalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts