Janek1926 28.06.2019 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Z kuchnią i łazięką sprawa jest jasna - kratka powinna zawsze umożliwiać wentylację. Co jednak w przypadku pokoju? Mieszkam w ceglanym bloku z lat 50-tych i w pokojach zamontowane są zasuwane kratki. Zastanawiam się, czy skoro wentylacja przez kuchnie i łaziekę wystarczy to czy kratki w pokojach mogą być stale zamnkiętę? Kanały wg kominiarza nie są wspólne, zastanawiam się czy brak wentylacji w takim zamkniętnym kanale nie sprawi, że stanie się zagrzybiony, co pewnie może odbić się na jakości powietrza w mieszakniu. Dziękuję za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Te kratki prowadzą do kominów wentylacyjnych, czy są w ścianach zewnętrznych?Masz nawiewniki w oknach albo ścianach zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1926 29.06.2019 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 (edytowane) @Kaizen,te kratki prowadzą do kominów wentylacyjnych. Nawiewniki w oknach obence, zawsze któryś otwarty. Raczej nie martwię się o brak wentylacji w samych pokojach. Chodzi mi o to, co może się stać z takim kominem wentylacyjnym (dedykowanym dla mieszkania, jak pisałem - nie są wspólne) po tygodniach/miesiącach zamknięcia. Edytowane 29 Czerwca 2019 przez Janek1926 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 29.06.2019 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Formalnie nie masz obowiązku używania tych kratek w pokojach, jak je zamkniesz to w kominie nadal będzie jakaś wymiana (od góry) więc o komin bym się nie martwił. Tylko czy te pozostałe kratki będą wystarczająco wydajne, szczególnie w okresach cieplejszych, w razie czego zawsze możesz otworzyć te zamknięte. Jest jeszcze wietrzenie uchylonymi oknami, co od wiosny do jesieni i tak zwykle ma miejsce, Twój wybór i własne odczucia powinny o tym zdecydować, przepisy nie zabraniają. Wg mnie nie odczujesz różnicy bo wąskim gardłem będą nawiewniki a nie kratki, otwarcie większej ilości kratek raczej nie zwiększy podciśnienia i nie wpadnie więcej powietrza przez nawiewniki, natomiast zmienią się trochę przepływy między pomieszczeniami i trochę mniej wyleci łazienką i kuchnią. Edytowane 29 Czerwca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 30.06.2019 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Bez zugu to kawki na sezon lęgowy mogą się wprowadzić. Ale to byś raczej wiedział bo dźwięk sie niesie w kanale. A przy dzisiejszych temperaturach to okna raczej bywaja otwierane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts