poised 29.06.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Nie użytkowy/nie ogrzewany stryszek nad użytkowym/ogrzewanym poddaszem. Ocieplać?? Jeżeli tak to jak... wełna + folia, czy sama wełna....A może tylko docieplić strop i zostawić stryszek nieocieplony? Im więcej czytam, tym bardziej mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Wystarczy strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 a gdybym się uparł to zawsze jakaś pierwsza bariera dla ciepła i zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 a gdybym się uparł to zawsze jakaś pierwsza bariera dla ciepła i zimna Strop ma mniejszą powierzchnię. Nie masz krokwi - więc mostków mniej. Wychodzi więc taniej i cieplej. Każda złotówka do ocieplenia stropu przyniesie lepszy efekt, niż wydana na ocieplenie połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Tak się złożyło, że powierzchnia stropu jest prawie równa połaci powyżej stropu więc koszta podobne, jeżeli chodzi o materiał. Na stropie będę kładł 2x15cm 0,032 Między krokwie chciałem dać 15 cm 0,035 i zakryć wszystko OSB3 Wentylacje mam dobrą - szczelina przy kalenicy, po 5 dachówek wentylacyjnych na stronę (dach 2-spadowy) i szczelina przy okapie Jak dołożę jeszcze 15 cm wełny na strop to będzie 45cm , to już spora poduszka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Tak się złożyło, że powierzchnia stropu jest prawie równa połaci powyżej stropu To nowa geometria? Czy dach płaski? Wentylacje mam dobrą - szczelina przy kalenicy, po 5 dachówek wentylacyjnych na stronę (dach 2-spadowy) i szczelina przy okapie To masz wentylacje miedzy dachówką a membraną/papą jak rozumiem. A jak masz wentylowane poddasze? Kratki w ścianach szczytowych czy kominki w dachu? Edytowane 29 Czerwca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Powierzchnia stropu to ok. 34m2, polać dachu do kalenicy to ok. 30m2 Poddasze ma kominek wentylacyjny fi150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Powierzchnia stropu to ok. 34m2, polać dachu do kalenicy to ok. 30m2 Jedna połać chyba? Bo jak w trójkącie suma dwóch boków może być mniejsza od trzeciego? Poddasze ma kominek wentylacyjny fi150 Jeden komin to mało. Jak miałby powstać ruch powietrza? Trzeba nawiew i wywiew. Masz jeden w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 wymiary na gotowo pod odjęciu murłat, dach dwuspadowy 45 stopnistrop 3,8x8,6ściana 1,9x8,6x2 w projekcie w ogóle nie ma wentylacji stryszku, tylko WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 (edytowane) wymiary na gotowo pod odjęciu murłat, dach dwuspadowy 45 stopni strop 3,8x8,6 ściana 1,9x8,6x2 Chyba połać, nie ściana? Jakim cudem suma połaci = szerokości stropu? Chyba patrzysz nie na długość połaci - tylko na jej rzut na płaszczyznę stropu. Trochę trygonometrii albo Pitagoras. To dojdziesz do powierzchni połaci i wniosku, że mają w sumie dużo większą powierzchnię od stropu. Mi wychodzi powierzchnia połaci 41% większa od powierzchni stropu. O tyle będzie trzeba więcej materiału dla tej samej grubości izolacji (no, powiedzmy - bo odpadną krokwie, za to odpadów będzie więcej). I o te 41% będą większe straty, niż przy ociepleniu stropu tą samą grubością (znowu powiedzmy - bo przez mostki przez krokwie straty przez połać będą większe). Pracochłonność rozwinięcia rolki na stropie, a upchania kawałków z wieszakami i sznurowaniem na połaci nieporównywalna. Do tego koszt akcesoriów montażowych. Więc izolacja połaci na nieużytkowym, nieogrzewanym stryszku nie ma najmniejszego sensu. Edytowane 29 Czerwca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 "podłoga" na stryszku będzie mieć szerokość 3,8 długość 8,6. Wysokość 1,3-1,4m połać dachu wychodzi 1,9m od murłaty do łączenia krokwi(18cm) Weź pod uwagę że są murłaty i krokwie, które zmniejszają poszczególne wymiary, ale to nie jest najistotniejsza kwestia. Jeżeli nie ma odpowiedniej wentylacji.... a już robią elewację, co utrudnia zrobienie otworów w ścianie szczytowej, to będzie termos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 "podłoga" na stryszku będzie mieć szerokość 3,8 długość 8,6. Wysokość 1,3-1,4m połać dachu wychodzi 1,9m od murłaty do łączenia krokwi(18cm) Weź no mi narysuj przekrój tego, gdzie dół trójkąta ma 3,8m a przyprostokątne mają po 1,9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 (edytowane) trochę lepsze zdjęcia Edytowane 29 Czerwca 2019 przez poised Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 trochę lepsze zdjęcia I gdzie te wymiary? Spróbuj sobie taki trójkąt narysować na kartce - niech będzie 38mm x 19mm x 19mm. Wyjdzie, ze to jest odcinek o wysokości 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Przecież to nie jest idealny trójkąt.Podstawa jest większa, wchodzi pod krokwie, a połać dachu mniejsza, niż wynika to z prostego obliczenia trójkąta.W załączniku (post wyżej) masz podane. Ale... odbiegamy od tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Podstawa jest większa, wchodzi pod krokwie, a połać dachu mniejsza, niż wynika to z prostego obliczenia trójkąta. W załączniku (post wyżej) masz podane. Nie widzę wymiarów w załączniku - ani szerokości stropu, ani długości połaci. Otwierałeś w ogóle ten załącznik z forum i widziałeś, co na nim widać? Pomiary mojego programu graficznego wychodzą tak (w pikselach, ale jednostki tu nie są istotne): Czyli mamy powierzchnię połaci 31% większa, niż powierzchnię stropu. Różnica w porównaniu z poprzednimi moimi wyliczeniami wynika głównie z tego, że napisałeś, że dach ma 45*, a na rzucie ma 40*. Ale... odbiegamy od tematu To jaki jest temat? Nie o sensowność ocieplania połaci - co wynika wprost z kosztów i skuteczności ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 No właśnie o sensie ocieplenia połaci, wymiary i powierzchnie temat poboczny. Wg Ciebie nie ma to sensu, wystarczy zwiększyć grubość ocieplenia na stropie? Jak pisałem, w razie jak bym się uparł, to po za wentylacją stryszka daje się folię na wełnę w ociepleniu połaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Jak pisałem, w razie jak bym się uparł, to po za wentylacją stryszka daje się folię na wełnę w ociepleniu połaci? Pod wełną paroizolacja. Na wełnie szczelina wentylacyjna i membrana paroprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 29.06.2019 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 OK, dzięki za pomoc, temat jeszcze do przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekS4 02.07.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Witam. Podłącze się pod temat. Kaizen napisałeś na początku że strop. Ja tak zrobiłem u siebie na nieużytkowym strychu. Na podłogę poszedł styropian 2x 5cm na krzyż + wywijka na ściany z jednej płyty . Mostki uzupełnione pianą. Robi robotę taki układ. Czuć różnice bardzo dużą w lato i zimie. Strych bez okien ciemno i brak dopływu słońca. W miejscach gdzie jest szczyt dachu żeby szło chodzić dałem płyty OSB na styropian. Reszta styropianu leży luzem. Moje pytanie brzmi. Podobno styropian traci swoje właściwości kiedy dłużej świeci na niego słońce. Jeżeli u mnie nie ma dopływu słońca ani czynników zewnętrznych to czy może tak leżeć luzem ?? Czy lepiej powoli po kawałku robić wylewkę na nim aby go zamknąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts