Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzanie wody opadowej - instalacja rozsączająca

franek_1986

Recommended Posts

Zamierzam wykonać instalację odprowadzającą wodę deszczową z rynien. W tym celu chcę wykopać rów o szerokości 30 cm i głębokości ok. 80 cm, wyściełać go geowłókniną, wysypać żwirem 16-32 mm na wysokośc ok. 30 cm, w środku którego będzie biegła rura drenażowa. Geowłóknina będzie także przykrywać żwir od góry (będzie on jakby owinięty geowókniną). Na wierzch chcę dac jeszcze folię fundamentową, która została mi po budowie i całość zasypać ziemią rodzimą.

Czy przy takim układzie powinienem użyć rury drenażowej w geowłókninie lub jakiejś innej otulinie czy bez niczego? Geowłóknina na zewnątrz żwiru chroni żwir i rurę przed zamulaniem, więc wydaje mi się, że stosowanie rury w otulinie nie ma sensu. W dodatku kurz, który spłynie z dachu może zamulać rurę w włókninie, a ze zwykłej perforowanej powinien się rozsączyć wraz z wodą.

Czy dobrze rozumuję?

Bez studni chłonnej? Nawet, jak masz świetne warunki gruntowe (chłonny piasek, głęboko wody gruntowe) to nie wyrobi w czasie ulewy. Musisz dołożyć studnię, która zmieści minimum 1m3 (lepiej więcej). Pewnie wystarczy sama studnia, bez rozsączania. Ale co i jak dokładnie to zależy od warunków.

Może zamiast rury drenażowej zastosuj tunele grafa , mniejsza szansa że z czasem się zapchają o i masz jeszcze bufor w postaci pojemność np. dasz trzy tunele i tu masz 900l pojemność.

https://www.grafpolska.pl/zarzadzanie-woda-deszczowa/zarzadzanie-woda-deszczowa/tunele-rozsaczajace/tunel-rozsaczajacy.html

Bez studni chłonnej? Nawet, jak masz świetne warunki gruntowe (chłonny piasek, głęboko wody gruntowe) to nie wyrobi w czasie ulewy.

Niestety tak jest - sprawdziłem na własnym przypadku. Przy dachu czterospadowym z 4 rynien drenaże przy ulewie nie są w stanie odprowadzić deszczówki. Wtedy zawsze wybija mi studzienkę rewizyjną przy rynnie i z niej leje się w opaskę z kamieni. Inna sprawa, że zdarza się to kilka razy w roku. Teraz już nie chce mi się za bardzo niszczyć trawy i wkopywać studzienki - może kiedyś przy zmianie aranżacji ogrodu.

• 4 weeks później...
Czesc. Ja zaczynam temat odprowadzania deszczowki. Mam 250 m dachu. 4 Rynny. Ziemia do okolo 1 m to piasek ale ponizej glina i na 5 -6 m woda. Jesli chcialbym wkopac rure z drenem to jak dluga powinna byc ta rura oraz czy jest sens kopania studni chlonnej jesli bedzie zbierac sie w niej woda z gruntu ? Pozdr