Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA: Co na wyspie - zlew, kuchenka a może nic??

Firiel7

Recommended Posts

Cześć,

Projektuję dla siebie dom, jestem na etapie koncepcji i wstępnych wnętrz. Wnętrza teraz, przed projektem technicznym, bo muszę wiedzieć, gdzie jakie podejścia, kanały, kable itd.

I mam dylemat przy kuchni: kuchnia będzie jedną przestrzenią z salonem i jadalnią, na środku wyspa o wymiarach 90x180. Mogę na tej wyspie umieścić zlew (kuchenkę raczej nie, ze względu na kombinacje i koszty z umieszczeniem okapu), albo zostawić wyspę bez niczego.

Zlew na wyspie wygląda fajnie na zdjęciach z insta ;), w dodatku taki układ byłby lepszy ze względu na funkcjonalność - trójkąt roboczy: lodówka na bocznej ścianie, zlew na wyspie a kuchenka w blacie równoległym do wyspy.

Ale - jak się to użytkuje? Wyspa jest bardziej "na widoku", otwarta na salon, a wiadomo, w zlewie często coś leży, przy zlewie stoi płyn do naczyń, gąbeczka itd. Na zdjęciach katalogowych nie widać takich scen codziennych, a ja się zastanawiam, czy taki eksponowany zlew nie staje się przekleństwem po jakimś czasie, bo mamy na wyspie wieczny bałagan (albo skazujemy się na ciągłe przecieranie i poprawianie)? Może lepiej wyspę pozostawić pustą, zlew przenieść na ciąg pod ścianą?

Chciałabym poprosić o Wasze przemyślenia na ten temat, szczególnie osób, które się na to zdecydowały i kuchni faktycznie dużo używają.

http://bangbangblog.info/wp-content/uploads/2019/04/concrete-kitchen-countertops-concrete-kitchen-island.jpg

/zdjęcie przykładowe z neta/

Moim zdaniem to rozwiązanie dla ludzi z "nerwicą natręctw" ( :) ), co to każdy garnek albo od razu myją, wycierają i chowają do szafki albo ładują do zmywarki.

Bo na takiej wyspie nie odłożysz umytego naczynia na ociekacz, bo będzie raziło.

Moja wyspa, a właściwie półwysep, ma 95x150. Mam na niej zlew, który ma 1,5 komory i jest głęboki. Na wyspie jest też zmywarka. Kupiliśmy stalowy z Blanco. Zmywarka właśnie pierze więc maż wpakował do zlewu patelnię, garnek, talerze i nic nie widać.

Obiady przygotowujemy razem i dzieki temu, że zlew jest na wyspie, nie przeszkadzamy sobie nawzajem. Polecam wyspę ze zlewem.

Również uważam, że zlew na wyspie, to tylko dla osób, które są nazbyt porządnickie lub mają dużo czasu....nie dla normalnego trybu życia.

W moim przypadku wyspa będzie z kuchenką i takim okapem, który w razie czego zasłoni niefajne garnki na niej.

https://tech.wp.pl/siemens-ld97aa670-okap-wysuwany-z-blatu-6034854152033409a

Również uważam, że zlew na wyspie, to tylko dla osób, które są nazbyt porządnickie lub mają dużo czasu....nie dla normalnego trybu życia.

W moim przypadku wyspa będzie z kuchenką i takim okapem, który w razie czego zasłoni niefajne garnki na niej.

https://tech.wp.pl/siemens-ld97aa670-okap-wysuwany-z-blatu-6034854152033409a

Tylko, że taki okap kosztuje 9k, plus trzeba doprowadzić do wyspy niestandardowo bo pod spodem (w posadzce) prąd i wentylację... Wg mnie gra niewarta świeczki.

Tylko, że taki okap kosztuje 9k, plus trzeba doprowadzić do wyspy niestandardowo bo pod spodem (w posadzce) prąd i wentylację... Wg mnie gra niewarta świeczki.

Nie wyobrażam sobie nie mieć pradu na wyspie i nie rozumiem w czym jest problem z jego podciagnieciem. Wszystkie kuchnie jakie projektowałam mialy prad na wyspie. Okap ten pracuje w obiegu zmkniętym nie wymaga podłaczenia do wyntylacji. Cena to już inna sparawa.

A co do tematu ogólnego co na wyspie to jest bardzo indywidualne, co kto lubi ;) . Osobiście nie lubie ani zlewu ani płyty czy piekarnika. Zależy to też od układu kuchni i jej możliwości poprawnego czytaj wygodnego rozmieszczenia sprzętu agd.

Nie wyobrażam sobie nie mieć pradu na wyspie i nie rozumiem w czym jest problem z jego podciagnieciem. Wszystkie kuchnie jakie projektowałam mialy prad na wyspie. Okap ten pracuje w obiegu zmkniętym nie wymaga podłaczenia do wyntylacji. Cena to już inna sparawa.

A co do tematu ogólnego co na wyspie to jest bardzo indywidualne, co kto lubi ;) . Osobiście nie lubie ani zlewu ani płyty czy piekarnika. Zależy to też od układu kuchni i jej możliwości poprawnego czytaj wygodnego rozmieszczenia sprzętu agd.

Co do prądu to racja, może się przydawać (mikser etc). Tylko gdzie dać gniazdka? Z boku jakoś pod blatem?

A jeśli chodzi o okap - jeśli obieg zamknięty, to pewnie trzeba filtry wymieniać? Pytam, bo nie wiem, widziałam ten okap wcześniej ale nawwet przez moment nie brałam pod uwagę.