Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu do 100m2

Iros91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Opisze mi ktoś proces konserwacji podłogówki wodnej wykonanej DOBRZE?

Bom bardzo ciekaw...

Regularne sprawdzanie ciśnienia

Czyszczenie filtrów

W razie potrzeby uzupełnianie wody

W razie potrzeby odpowietrzanie

monitorowanie przepływów w pętlach i ich regulacja

Czyszczenie instalacji

Samo dostrajanie instalacji to sporo zabawy rotametrami których wskazania są mało precyzyjne

A jak rozmawiamy o instalacji z siłownikami i sterowaniem strefowym to dopiero cena podłogówki wodnej leci w kosmos - a przy kablach masz to w standardzie.

Skoro gwarancja na kotły elektryczne czy pompy obiegowe są na 2 lata, to jak często trzeba będzie poświęcać czas i pieniądze na zabawianie się z instalacją?

No, jak się spapra tę podłogówkę to tak trzeba.

Jak napełni się jaką gnojówką to już mus.

Jak jest zrobiona DOBRZE to latami działa bez doglądania.

Oczywiście, każdy instalator chętnie zarobi kilka groszy za "przegląd i konserwację" - więc je zaleca.

Monitorowanie przepływów w pętlach i regulacja...

Nie rozśmieszaj mnie. A przy kaloryferach masz... kryzowanie!

Tylko... kto w XXI wieku buduje taki badziew?

To naprawdę da się zrobić DOBRZE.

SAMO się reguluje i dopasowuje. To są systemy grzewcze (podłogówka) naprawdę proste i dobrze poznane.

Ale spaprać można wszystko.

Tylko - po co?

Adam M.

Regularne sprawdzanie ciśnienia

Czyszczenie filtrów

W razie potrzeby uzupełnianie wody

W razie potrzeby odpowietrzanie

monitorowanie przepływów w pętlach i ich regulacja

Czyszczenie instalacji

Samo dostrajanie instalacji to sporo zabawy rotametrami których wskazania są mało precyzyjne

A jak rozmawiamy o instalacji z siłownikami i sterowaniem strefowym to dopiero cena podłogówki wodnej leci w kosmos - a przy kablach masz to w standardzie.

Skoro gwarancja na kotły elektryczne czy pompy obiegowe są na 2 lata, to jak często trzeba będzie poświęcać czas i pieniądze na zabawianie się z instalacją?

Trochę naginasz rzeczywistość aby wyszło na to że kable sa super.

Co mam dolewać i odpowietrzać w układzie zamkniętym? Robisz to raz

Filtr to czyściłem dwa razy po uruchomieniu instalacji dla pewności.

Pętli nie regulowałem bo to bez sensu może jak chcemy przy oszczędzić to zmniejszamy przepływ w pomieszczeniu technicznym, garderobie ,wiatrołapie.. Tylko łazienki są inaczej zrobione. Dolna małą ma krótszą pętle co zwiększa przepływ. A górna ma inne wykończ niż reszta piętra.

O kablu dla zabawy można pomyśleć aby jakieś nadwyżki z PV zrzucić. Chociaż lepiej z solara 27-30*C puścić w wodną podłogę

Jedyną wadę WOP to strata przesyłowa.

Niektóre wypowiedzi nic nie wnoszą, kłócenie się jest na prawdę pomocne.

Nikt nie odpowiedział dlaczego grzejniki i podłogówka są złe. Ok, jest złe ale dlaczego? Nie można zastosować w takim przypadku grzejników niskotemperaturowych?

Nie jestem żadnym artystą czy wyrobnikiem. W tym przypadku nie ma to znaczenia.

I uwaga dlatego korzystam z forum, gdzie są ludzie posiadający doświadczenie, wiedzę.

Jakie znaczenie to ma, ze nie jesteś to się przekonasz jak zbudujesz już ten bieda-domek.

Znakomita większość budujących na forach ma doświadczenie. Z wiedzą bywa gorzej.

DLATEGO musisz jej szukać sam i to przed budowaniem.

Np. z tymi grzejnikami...

Było dyskutowane ze sto razy, ale nie doszukałeś się niczego.

Grzejniki i podłogówka to są dwa systemy grzewcze, które trzeba zbudować i zasilić różnymi temperaturami.

Można grzejnik zasilić np 26stC (zimna woda) ale wtedy zajmie on ze dwie ściany, jak ma działać.

To kosztuje i utrudnia życie, że o budowaniu nie wspomnę.

Ale...

MOŻNA zastosować wszystko na co wpadniesz. To Twoje jest i to Ty sam za to "bekniesz".

Jak zaczniesz budować ten trzeci dom - dla siebie, to już to będziesz wiedział bez dogłębnego studiowania forum i książek.

A są tacy, co dopiero przy tym czwartym domu coś zaczynają rozumieć.

Liczysz na rady z forum...

Radzić można tylko mądremu księciu. Tego nie zmienisz.

Adam M.

Nikt nie odpowiedział dlaczego grzejniki i podłogówka są złe. Ok, jest złe ale dlaczego?

Łączenie podłogówki z kaloryferami to trudna sztuka i lepiej tego unikać. Potrzebne są dokładne obliczenia obciążenia cieplnego i projekt takiej instalacji. Z obciążeniami dla poszczególnych pomieszczeń i odpowiednio dobranymi (różnymi) rozstawami rur i odpowiednio dobrane kaloryfery. A błąd tutaj jest typowy - i niejeden temat był typu "Na gorze zimno, na dole gorąco i nie da się wyregulować" albo odwrotnie.

Czas reakcji jest tak różny, że nawet jak dasz w pomieszczeniu kaloryfery większe od podłogi, to zasilane tą samą temperaturą nie zadziała to dobrze.

Przy grzaniu prądem grzejniki nie mają sensu jeszcze dlatego, że znaczną część kWh musisz kupić w drogiej strefie -podłogówka przez akumulację chroni przed tym. Można to obchodzić buforem - ale to koszt, miejsce i dalej zużycie drogich kWh na pompę obiegową.

Chcieliśmy aby obsługa była komfortowa

Trochę nie pasuje do

Rozważałem kominek z płaszczem wodnym

i

piec na pellet

Pompy ok

Nad pompa ciepła myślałem ale jest za słaby grunt na gruntowe a powietrzna może się nie sprawdzić

Jak zabraknie mocy, czyli temperatura spadnie do -24*C, to grzałki się włączą.

paneli fotowoltaicznych o mocy 10kWp

więc pompa nie jest Ci potrzebna, bo po co

kolektorów słonecznych do ogrzewania c.w.u

To także koszt, a zyski zjadają koszty inwestycji.

Chcesz kominek, którego koszt z kominem może przekroczyć koszt pompy ciepła czy kanałówki na poddaszu razem z osobną jednostką na parterze.

Takie podsumowanie 1 posta :)

Edytowane przez klaudiusz_x

21-22 stopnie.

Czy polecam?

Mam dom z silkatów, wylewka trochę słaba pod takie rozwiązanie, ale silikaty robią swoje.

Będę bufor montował, bo 10 godzin na dobę grzania w mrozy to maławo.

Mimo że termometr pokazuje właściwą temperaturę, to czuć że podłogówka nie grzeje i traci się na komforcie.

Bufor 650L mam za 350 zł ze złomu. Tylko uzbroić.

Kocioł własnej roboty ze sterownikiem, pompą, grupą bezpieczeństwa. W sumie na teraz kotłownia kosztowała mnie 1000zł.

Nie liczę kosztów bufora, bo leży pod płotem.

Do CWU mam bojler 80L za 350zł. Grzałka 2 KW. Timer ustawiony na 3 godziny grzania na dobę. Tylko prysznic.

Nie wiem ile rzeczywiście wychodzi, ale nie więcej niż 45zł na miesiąc.

Prąd mam w taniej po 24,5gr za kWh.

Mam dużo drewna, ale nie mam go w czym spalić.

Zakup jakiegokolwiek kotła mija się z celem.

Koza w salonie odpada. Nie chcę robić syfu.

Aktualny system był tak tani, że nie mam nawet ochoty go rozbudowywać.

Mam starsze pozwolenie na budowę, więc problem z EP przy grzaniu tylko prądem mnie nie dotyczy.

Będę bufor montował, bo 10 godzin na dobę grzania w mrozy to maławo.

Maławo, to jest 6kW do grzania w taniej strefie i bufor tego znacząco nie poprawi. Potrzebujesz ze 2x większej mocy, żeby dogrzać w mrozy w dziennym okienku taniej strefy. Ale problemem może też być automatyka kotła, jak pilnuje temperatury powrotu.

Jak masz obciążenie 3kW to w 10 godzin potrzebujesz wyprodukować 72kWh - a możesz tylko 60kWh (o ile automatyka kotła na to pozwoli - przy kablach nie ma tego problemu). A lepiej jeszcze więcej, żeby w dziennym okienku więcej dogrzać (a w nocy nie grzać przez 100% czasu na 100% mocy). Ja mam w kablach 11kW w mniejszym domu.

Anhydryt też nie pomaga.

Zakładał może ktoś ogrzewanie podłogowe w zabudowie suchej/lekkiej bez wylewki? Chciałbym z tego skorzystać na stropie drewnianym.

Bez wylewki nie masz akumulacji i co za tym idzie będziesz potrzebował dużo prądu w drogiej strefie, sporego bufora, albo PV do pokrycia zapotrzebowania w drogiej strefie. Opłacalność PV w takiej sytuacji będzie zależała od tego, jak uczciwie rozlicza ZE. Dużo liczenia przed Tobą.

Obejrzyj całą serieę:

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ogrzewania-i-wentylacji-[13min]-wp112

Maławo, to jest 6kW do grzania w taniej strefie i bufor tego znacząco nie poprawi. Potrzebujesz ze 2x większej mocy, żeby dogrzać w mrozy w dziennym okienku taniej strefy. Ale problemem może też być automatyka kotła, jak pilnuje temperatury powrotu.

Jak masz obciążenie 3kW to w 10 godzin potrzebujesz wyprodukować 72kWh - a możesz tylko 60kWh (o ile automatyka kotła na to pozwoli - przy kablach nie ma tego problemu). A lepiej jeszcze więcej, żeby w dziennym okienku więcej dogrzać (a w nocy nie grzać przez 100% czasu na 100% mocy). Ja mam w kablach 11kW w mniejszym domu.

Anhydryt też nie pomaga.

Bufor będzie mieć 2x6KW.

Jeśli nie zrobię bufora, to wymieniam grzałkę na 8KW, lub zrobię nowy kociołek z 2 grzałkami po 6KW.

Koszt niewielki.