adam_mk 13.07.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Opisze mi ktoś proces konserwacji podłogówki wodnej wykonanej DOBRZE?Bom bardzo ciekaw... Jaki sens jest w budowaniu czegoś NIEDOBRZE?Też jestem ciekaw... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.07.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ed/Kaizen-2.svg/800px-Kaizen-2.svg.png Przemyślałbym to raz jeszcze.Bo... może coś da się zmienić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.07.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Opisze mi ktoś proces konserwacji podłogówki wodnej wykonanej DOBRZE? Bom bardzo ciekaw... Regularne sprawdzanie ciśnienia Czyszczenie filtrów W razie potrzeby uzupełnianie wody W razie potrzeby odpowietrzanie monitorowanie przepływów w pętlach i ich regulacja Czyszczenie instalacji Samo dostrajanie instalacji to sporo zabawy rotametrami których wskazania są mało precyzyjne A jak rozmawiamy o instalacji z siłownikami i sterowaniem strefowym to dopiero cena podłogówki wodnej leci w kosmos - a przy kablach masz to w standardzie. Skoro gwarancja na kotły elektryczne czy pompy obiegowe są na 2 lata, to jak często trzeba będzie poświęcać czas i pieniądze na zabawianie się z instalacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2019 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 No, jak się spapra tę podłogówkę to tak trzeba.Jak napełni się jaką gnojówką to już mus.Jak jest zrobiona DOBRZE to latami działa bez doglądania.Oczywiście, każdy instalator chętnie zarobi kilka groszy za "przegląd i konserwację" - więc je zaleca. Monitorowanie przepływów w pętlach i regulacja...Nie rozśmieszaj mnie. A przy kaloryferach masz... kryzowanie!Tylko... kto w XXI wieku buduje taki badziew?To naprawdę da się zrobić DOBRZE.SAMO się reguluje i dopasowuje. To są systemy grzewcze (podłogówka) naprawdę proste i dobrze poznane.Ale spaprać można wszystko.Tylko - po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.07.2019 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Regularne sprawdzanie ciśnienia Czyszczenie filtrów W razie potrzeby uzupełnianie wody W razie potrzeby odpowietrzanie monitorowanie przepływów w pętlach i ich regulacja Czyszczenie instalacji Samo dostrajanie instalacji to sporo zabawy rotametrami których wskazania są mało precyzyjne A jak rozmawiamy o instalacji z siłownikami i sterowaniem strefowym to dopiero cena podłogówki wodnej leci w kosmos - a przy kablach masz to w standardzie. Skoro gwarancja na kotły elektryczne czy pompy obiegowe są na 2 lata, to jak często trzeba będzie poświęcać czas i pieniądze na zabawianie się z instalacją? Trochę naginasz rzeczywistość aby wyszło na to że kable sa super. Co mam dolewać i odpowietrzać w układzie zamkniętym? Robisz to raz Filtr to czyściłem dwa razy po uruchomieniu instalacji dla pewności. Pętli nie regulowałem bo to bez sensu może jak chcemy przy oszczędzić to zmniejszamy przepływ w pomieszczeniu technicznym, garderobie ,wiatrołapie.. Tylko łazienki są inaczej zrobione. Dolna małą ma krótszą pętle co zwiększa przepływ. A górna ma inne wykończ niż reszta piętra. O kablu dla zabawy można pomyśleć aby jakieś nadwyżki z PV zrzucić. Chociaż lepiej z solara 27-30*C puścić w wodną podłogę Jedyną wadę WOP to strata przesyłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2019 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Jedyną wadę WOP to strata przesyłowa. No...Jak kotłownia 100m od domu jest.Bo straty przesyłowe ogrzewania to zwykle zyski bryły domu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.07.2019 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Bardziej chodzi mi oto że potrzebna pompka aby woda płynęła.U mnie przez sezon grzewczy na pompy sterownik, dmuchawę i ślimak poszło 152kWh ile w tm pomp nie wiem.Ciekawe ile odzyskało tarcie wody o PEX:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 14.07.2019 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Niektóre wypowiedzi nic nie wnoszą, kłócenie się jest na prawdę pomocne. Nikt nie odpowiedział dlaczego grzejniki i podłogówka są złe. Ok, jest złe ale dlaczego? Nie można zastosować w takim przypadku grzejników niskotemperaturowych? Nie jestem żadnym artystą czy wyrobnikiem. W tym przypadku nie ma to znaczenia.I uwaga dlatego korzystam z forum, gdzie są ludzie posiadający doświadczenie, wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Jakie znaczenie to ma, ze nie jesteś to się przekonasz jak zbudujesz już ten bieda-domek.Znakomita większość budujących na forach ma doświadczenie. Z wiedzą bywa gorzej.DLATEGO musisz jej szukać sam i to przed budowaniem.Np. z tymi grzejnikami...Było dyskutowane ze sto razy, ale nie doszukałeś się niczego.Grzejniki i podłogówka to są dwa systemy grzewcze, które trzeba zbudować i zasilić różnymi temperaturami.Można grzejnik zasilić np 26stC (zimna woda) ale wtedy zajmie on ze dwie ściany, jak ma działać.To kosztuje i utrudnia życie, że o budowaniu nie wspomnę.Ale...MOŻNA zastosować wszystko na co wpadniesz. To Twoje jest i to Ty sam za to "bekniesz".Jak zaczniesz budować ten trzeci dom - dla siebie, to już to będziesz wiedział bez dogłębnego studiowania forum i książek.A są tacy, co dopiero przy tym czwartym domu coś zaczynają rozumieć.Liczysz na rady z forum...Radzić można tylko mądremu księciu. Tego nie zmienisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Nikt nie odpowiedział dlaczego grzejniki i podłogówka są złe. Ok, jest złe ale dlaczego? Łączenie podłogówki z kaloryferami to trudna sztuka i lepiej tego unikać. Potrzebne są dokładne obliczenia obciążenia cieplnego i projekt takiej instalacji. Z obciążeniami dla poszczególnych pomieszczeń i odpowiednio dobranymi (różnymi) rozstawami rur i odpowiednio dobrane kaloryfery. A błąd tutaj jest typowy - i niejeden temat był typu "Na gorze zimno, na dole gorąco i nie da się wyregulować" albo odwrotnie. Czas reakcji jest tak różny, że nawet jak dasz w pomieszczeniu kaloryfery większe od podłogi, to zasilane tą samą temperaturą nie zadziała to dobrze. Przy grzaniu prądem grzejniki nie mają sensu jeszcze dlatego, że znaczną część kWh musisz kupić w drogiej strefie -podłogówka przez akumulację chroni przed tym. Można to obchodzić buforem - ale to koszt, miejsce i dalej zużycie drogich kWh na pompę obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.07.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 (edytowane) Chcieliśmy aby obsługa była komfortowa Trochę nie pasuje do Rozważałem kominek z płaszczem wodnym i piec na pellet Pompy ok Nad pompa ciepła myślałem ale jest za słaby grunt na gruntowe a powietrzna może się nie sprawdzić Jak zabraknie mocy, czyli temperatura spadnie do -24*C, to grzałki się włączą. paneli fotowoltaicznych o mocy 10kWp więc pompa nie jest Ci potrzebna, bo po co kolektorów słonecznych do ogrzewania c.w.u To także koszt, a zyski zjadają koszty inwestycji. Chcesz kominek, którego koszt z kominem może przekroczyć koszt pompy ciepła czy kanałówki na poddaszu razem z osobną jednostką na parterze. Takie podsumowanie 1 posta Edytowane 14 Lipca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 14.07.2019 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Dzięki wielkie za konkretne odpowiedzi.klaudiusz_x korzystasz z kotła elektrycznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.07.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 (edytowane) klaudiusz_x korzystasz z kotła elektrycznego ? Tak. Mam podłogówkę 125m2po całości. Edytowane 14 Lipca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 14.07.2019 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Polecasz takie rozwiązanie? Jaką temperature utrzymujesz w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.07.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 (edytowane) 21-22 stopnie.Czy polecam?Mam dom z silkatów, wylewka trochę słaba pod takie rozwiązanie, ale silikaty robią swoje.Będę bufor montował, bo 10 godzin na dobę grzania w mrozy to maławo.Mimo że termometr pokazuje właściwą temperaturę, to czuć że podłogówka nie grzeje i traci się na komforcie.Bufor 650L mam za 350 zł ze złomu. Tylko uzbroić.Kocioł własnej roboty ze sterownikiem, pompą, grupą bezpieczeństwa. W sumie na teraz kotłownia kosztowała mnie 1000zł.Nie liczę kosztów bufora, bo leży pod płotem.Do CWU mam bojler 80L za 350zł. Grzałka 2 KW. Timer ustawiony na 3 godziny grzania na dobę. Tylko prysznic.Nie wiem ile rzeczywiście wychodzi, ale nie więcej niż 45zł na miesiąc.Prąd mam w taniej po 24,5gr za kWh. Mam dużo drewna, ale nie mam go w czym spalić.Zakup jakiegokolwiek kotła mija się z celem.Koza w salonie odpada. Nie chcę robić syfu.Aktualny system był tak tani, że nie mam nawet ochoty go rozbudowywać.Mam starsze pozwolenie na budowę, więc problem z EP przy grzaniu tylko prądem mnie nie dotyczy. Edytowane 14 Lipca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 14.07.2019 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedź, a jakie masz zużycie kWh? Tak jak w stopce podane za ubiegły sezon grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.07.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedź, a jakie masz zużycie kWh? Tak jak w stopce podane za ubiegły sezon grzewczy? Za CO ze stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 15.07.2019 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Ok, dzięki. Zakładał może ktoś ogrzewanie podłogowe w zabudowie suchej/lekkiej bez wylewki? Chciałbym z tego skorzystać na stropie drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2019 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Będę bufor montował, bo 10 godzin na dobę grzania w mrozy to maławo. Maławo, to jest 6kW do grzania w taniej strefie i bufor tego znacząco nie poprawi. Potrzebujesz ze 2x większej mocy, żeby dogrzać w mrozy w dziennym okienku taniej strefy. Ale problemem może też być automatyka kotła, jak pilnuje temperatury powrotu. Jak masz obciążenie 3kW to w 10 godzin potrzebujesz wyprodukować 72kWh - a możesz tylko 60kWh (o ile automatyka kotła na to pozwoli - przy kablach nie ma tego problemu). A lepiej jeszcze więcej, żeby w dziennym okienku więcej dogrzać (a w nocy nie grzać przez 100% czasu na 100% mocy). Ja mam w kablach 11kW w mniejszym domu. Anhydryt też nie pomaga. Zakładał może ktoś ogrzewanie podłogowe w zabudowie suchej/lekkiej bez wylewki? Chciałbym z tego skorzystać na stropie drewnianym. Bez wylewki nie masz akumulacji i co za tym idzie będziesz potrzebował dużo prądu w drogiej strefie, sporego bufora, albo PV do pokrycia zapotrzebowania w drogiej strefie. Opłacalność PV w takiej sytuacji będzie zależała od tego, jak uczciwie rozlicza ZE. Dużo liczenia przed Tobą. Obejrzyj całą serieę: https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ogrzewania-i-wentylacji-[13min]-wp112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.07.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 (edytowane) Maławo, to jest 6kW do grzania w taniej strefie i bufor tego znacząco nie poprawi. Potrzebujesz ze 2x większej mocy, żeby dogrzać w mrozy w dziennym okienku taniej strefy. Ale problemem może też być automatyka kotła, jak pilnuje temperatury powrotu. Jak masz obciążenie 3kW to w 10 godzin potrzebujesz wyprodukować 72kWh - a możesz tylko 60kWh (o ile automatyka kotła na to pozwoli - przy kablach nie ma tego problemu). A lepiej jeszcze więcej, żeby w dziennym okienku więcej dogrzać (a w nocy nie grzać przez 100% czasu na 100% mocy). Ja mam w kablach 11kW w mniejszym domu. Anhydryt też nie pomaga. Bufor będzie mieć 2x6KW. Jeśli nie zrobię bufora, to wymieniam grzałkę na 8KW, lub zrobię nowy kociołek z 2 grzałkami po 6KW. Koszt niewielki. Edytowane 15 Lipca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts