Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu do 100m2

Iros91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chcesz pv 10kwp, to bym został tylko przy tym i grzał w 1 taryfie, czyli g11.

Ewentualnie G12, nie g12w.

Zależy po ile masz prąd.

Jeśli masz tani w 2 taryfie, to można pokusić się coś pokombinować, bo mocy z paneli może zabraknąć na cały rok.

Ja mieszczę się w 10tys kWh na rok całkowitego zużycia.

Edytowane przez klaudiusz_x

Z PV 10 kWp jest opcją gdy chcę grzać piecem elektrycznym lub innym sposobem gdzie jest 1:1 kWh. Jeśli zdecyduję się na pompę ciepła to instalacja będzie mniejsza trochę

Myśląc o PV do budynku warto wziać pod uwagę całkowite zapotrzebowanie na energię. Warto też przy szacowaniu zużycia wiedzieć, ile godzin w ciągu roku pracuje pompa ciepła. Dla porównania w sezonie grzewczym pompa ciepła (bez modulacji mocy) pracuje około 1 800–2 200 godzin na potrzeby centralnego ogrzewania. Pompa ciepła ma również za zadanie ogrzewanie ciepłej wody użytkowej. Załóżmy, iż w budynku mieszkają 4 osoby, które będą zużywały w ciągu dnia około 60 litrów c.w.u. na osobę, a w skali roku jest to 87 600 litrów. Aby ogrzać taką ilość wody od temperatury 10°C do temperatury 40°C, należy do wody dostarczyć (87 600 l x (40–10) K) / 860 = 3 060 kWh energii cieplnej. Ze względu na wysoką temperaturę pracy podczas ogrzewania c.w.u. pompa ciepła będzie w tym wypadku posiadała SCOP w przedziale 2,3–2,8. Zatem ilość energii elektrycznej potrzebnej do ogrzewania ciepłej wody użytkowej poprzez powietrzną pompę ciepła wynosi: 3 060 kWh / 2,8 = 1 090 kWh.

Do tego jeszcze dodatkowe odbiorniki energii AGD, RTV...

Szanowni użytkownicy. Ktoś mi polecał ogrzewanie podłogowe wodne zasilane piecem elektrycznym. Czy będzie to dobre rozwiązanie? Jest konieczność montażu bufora? Dodam, że planuje zakup paneli fotowoltaicznych o mocy 10 kWp. Dom ma mieć zapotrzebowanie 40 kWh/M2 , powierzchnia to 100m2 + rekuperacja z odzyskiem ciepła.

Bufor jest wygodny, ale nie konieczny.

Potrafi "przesunąć" tanie godziny prądu nocnego na taryfę drogą, dzienną.

Grzejesz w nocy a korzystasz jak potrzeba.

Robić?

Nie robić?

Tu rachunek ekonomiczny jest potrzebny.

Nie zawsze dobrze jest z dwoma taryfami i PV.

Policz warianty, koszt i oceń.

Adam M.

Słyszałem, że w przypadku PV dwie taryfy są nie opłacalne ale to muszę dowiedzieć się u mojego operatora energii o koszty i możliwości taryf.

Jeżeli operator rozlicza taryfy strefowe proporcjonalnie wg zużycia (a nie produkcji) to PV ma mniejszy sens. To co najmniej wątpliwy prawnie sposób rozliczania - ale niektórzy operatorzy tak robią.

Jeżeli rozlicza proporcjonalnie do produkcji, to PV prawdopodobnie opłaci się do pokrycia drogiej strefy.

Niestety, PV wyklucza taryfę G12as - ale u Ciebie miałaby sens przy dużym buforze (dokładnie jak dużym to trzeba policzyć).

Witam wszystkich, jestem na etapie planowania budowy, dom w technologii szkieletowej drewnianej. Powierzchnia 100 M2, parter oraz poddasze z pokojami. Wspólnie z żoną zastanawiamy się nad wyborem ogrzewania. Chcieliśmy aby obsługa była komfortowa, ze względu na dwójkę małych dzieci. Rozważałem kominek z płaszczem wodnym, piec na pellet oraz pięć elektryczny. Nad pompa ciepła myślałem ale jest za słaby grunt na gruntowe a powietrzna może się nie sprawdzić. Póki co na pierwszej pozycji jest piec elektryczny z uwagi na planowane założenie rekuperacji z odzyskiem ciepła, kolektorów słonecznych do ogrzewania c.w.u oraz paneli fotowoltaicznych o mocy 10kWp ( czyli dla nas zostaje 8 kWp). Do ogrzewania pomieszczeń używać chce grzejników niskotemperaturowych, na cały dom będzie ich chyba 10 szt. Według wyliczeń kalkulatorów dostępnych w sieci dom będzie miał zapotrzebowanie 50 kWh/M2. Chciałem zasięgnąć opinii użytkowników forum oraz osób korzystających z podobnych rozwiązań. Czy jest sens takiej instalacji? Nie jesteśmy ciepłolubni, optymalną dla nas temperatura to do 23 °C zaś woda to do 40°C. Jeśli czegoś nie wymieniłem to przepraszam, zawsze mogę dopisać;)

Pozdrawiam

Witam,

Dlaczego sądzi Pan że powietrzna pompa ciepła może się nie sprawdzić? Jest to sprawdzone i całkowicie bezobsługowe rozwiązanie ogrzewania domu.

Prawidłowo dobrana powietrzna pompa ciepła bez problemu wystarczy do ogrzania Pana budynku. Powietrzna pompa ciepła posiada limit pracy przy temperaturze poniżej -20. Wtedy do ogrzewania wykorzystywany jest dogrzewacz elektryczny. Powyżej tej temperatury pompa ciepła pobiera ciepło niskotemperaturowe z otoczenia. Sama praca dogrzewacza elektrycznego jest sterowana z poziomu sterownika i to użytkownik decyduje kiedy i jak ma on wspomagać pompę ciepła. Pompa ciepła jest znacznie bardziej komfortowym oraz bardziej ekologicznym rozwiązaniem ogrzewania w porównaniu do kotła na paliwo stałe.

Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie sprawdzone pompy ciepła typu powietrze-woda z rodziny Bosch Compress. W sprawie doboru odpowiedniej wielkości najlepiej skontaktować się ze specjalistą. Nasi instalatorzy pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

Zdecydowany jestem na ogrzewanie wodne podłogowe zasilane pompą ciepła.

Czy warto inwestować w płytę fundamentowa z ogrzewaniem? Jak wygląda regulacja temperatury przy płycie fundamentowej z ogrzewaniem wodnym ( czyli ile trwa zmiana temperatury wzrost oraz spadek)?

Wiem, że płyta akumuluje ciepło. Ale chcę poznać opinie osób użytkujących.

"Czy warto inwestować w płytę fundamentowa z ogrzewaniem?"

Czasem tak a czasem - nie.

Kartka, ołówek i LICZYĆ.

" Jak wygląda regulacja temperatury przy płycie fundamentowej z ogrzewaniem wodnym ( czyli ile trwa zmiana temperatury wzrost oraz spadek)?:

NORMALNIE wygląda.

Otwórz okna i drzwi - będzie SZYBCIEJ następowała zmiana.

Dom bierze tyle, ile musi.

Traci tyle - ile traci przy danym gradiencie.

O CO CIEBIE IDZIE?

PO CO CIEBIE TE DANE?

Adam M.

Zdecydowany jestem na ogrzewanie wodne podłogowe zasilane pompą ciepła.

Czy warto inwestować w płytę fundamentowa z ogrzewaniem? Jak wygląda regulacja temperatury przy płycie fundamentowej z ogrzewaniem wodnym ( czyli ile trwa zmiana temperatury wzrost oraz spadek)?

Wiem, że płyta akumuluje ciepło. Ale chcę poznać opinie osób użytkujących.

Będziesz mieć akumulacje na parterze.

A poddasze zostanie niezbyt komfortowe

Witam wszystkich, jestem na etapie planowania budowy, dom w technologii szkieletowej drewnianej.

Tak się nie da.

Masz dom z "drewna".

Dół zrobisz na płycie, góra na belkach.

Tam nie masz akumulacji.

To nie będzie działać z pompą jak oczekujesz.

Pewnie da się to wyregulować, ale grzanie w g11.

Czyl bez podziału na taryfy dzienne i nocną.

PV, rozumiem, że będą.

Edytowane przez klaudiusz_x

"Panie chodzi mnie o to iż jak nadejdą mrozy to czy żona z dziećmi mnie marznąć nie będą. "

Jak dobrze zrobione to na pewno nie zmarzną.

Są systemy suchej podłogówki do szkieletora.

Da się tym sensownie sterować i zasilić pompą ciepła.

Adam M.

• 2 weeks później...