Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu do 100m2

Iros91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam,

Powietrzna pompa ciepła sprawdzi się w praktycznie każdym budynku. Takie rozwiązanie ze względu na niższe roczne koszty ogrzewania w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań ogrzewania budynku, jest obecnie jednym z najlepszych dostępnych rozwiązań na rynku. Oprócz niskich rocznych kosztów ogrzewania pompa ciepła gwarantuje także całkowicie bezobsługowa oraz ekologiczna praca. Niskie koszty ogrzewania pozwolą na zwrot wyższych kosztów inwestycyjnych na przestrzeni kilku sezonów grzewczych. Pompa ciepła dzięki zasilaniu darmowym ciepłem niskotemperaturowym wspomaganym energią elektryczną, pozwoli na uniezależnienie się od dostaw paliwa stałego oraz gazu. Kolejną zaletą pompy ciepła jest możliwość wykorzystania jej do chłodzenia budynku w sezonie letnim. Podsumowując wszystkie wyżej wymienione możliwości urządzenia - inwestycja w pompę ciepła jest bardzo korzystna i przyszłościowa.

Bardziej szczegółowe informacje o pompach ciepła z rodziny Logatherm można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

• 3 weeks później...
Pytanie. Czy warto do ogrzewania podłogowego robić osobne sterowanie tj. termostaty i siłowniki? Czytałem na forum już o tym ale chcę poznać świeże opinie i zdania na ten temat .

Witam,

Prawidłowo zrównoważona hydraulicznie instalacja ogrzewania podłogowego powinna zapewnić w ocieplonym budynku stabilną temperaturę w każdym pomieszczeniu. Ważne, aby do takiej instalacji zastosować regulator pogodowy z czujnikiem temperatury zewnętrznej, tak aby kocioł dopasowywał temperaturę wody w instalacji do aktualnych warunków pogodowych. W takich układach bardzo często stosuje się również mieszacz (często jeden dla całego obiegu ogrzewania podłogowego), który dodatkowo wpływa na regulację temperatury. Dobór odpowiednich urządzeń oraz nastawy hydrauliczne są wykonywane przez instalatora systemu grzewczego.

Jeżeli zastanawia się Pan również nad wyborem sprawdzonego kotła kondensacyjnego zachęcam do sprawdzenia ofert marki Junkers-Bosch. Znajduje się w niej bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka Instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

• 3 weeks później...
Co sądzicie o klimakonwektorach ? Czy warto je stosować razem z ogrzewaniem podłogowym? Klimakonwektory na piętrze a podłogowe na parterze. Wszystko zasilane pompa ciepła.

Nie mają sensu, bo trzeba je zasilać w drogiej strefie. Do tego komplikują układ i utrudniają jego wysterowanie. No i kosztują drożej od klimy - więc do chłodzenia, gdzie funkcjonalnie mają sens, taniej zamontować klimę.

Widziałem kilka takich systemów w sieci, są filmy na YT przedstawiające ten system. Chciałem poznać opinie użytkowników bo w większości są to reklamy firm.

Ostatnio taki system montowalismy na poddaszu w domu kanadyjskim. Lada dzien podpinamy PC dla wygrzewania posadzki na parterze. Załaczymy tez pietro, jeszcze nie ma prawidłowej izolacji stropu, ale grzac bedzie. Co prawda nie mozna róznicowac rozstawu, bo tylko jest 12,5 cm. Policzyłem rozstawy dla wszystkich pomieszczen i akurat taki rozstaw wystarczy dla pomieszczenia o najwiekszym wsp obciązenia cieplnego, pozostałe bedą z lekkim nadmiarem mocy, ale nie ma innej mozliwosci. Po sezonie grzewczym cos napisze. Dam oddzielny podlicznik, pomiar bedzie wiarygodny.

asolt

Spoko.

Nie zmarzną.

Adam M.

Oczywiscie ze nie, tym bardziej ze prowadzone bedą zimą prace wykonczeniowe. Jednak mi chodziło o to moc grzejników podłogowych w systemie suchym liczyłem dla docelowego ocieplenia stropu czyli dla takiego stanu w ktorym moc grzejnika ma byc przekazana pomieszczeniu w którym jest a nie pomieszczeniu pod stropem. Jest to stan przejsciowy, zresztą pietro nie wymaga wygrzewania, to zalaczone bedzie w zasadzie tylko do prób.

Oczywiscie ze nie, tym bardziej ze prowadzone bedą zimą prace wykonczeniowe. Jednak mi chodziło o to moc grzejników podłogowych w systemie suchym liczyłem dla docelowego ocieplenia stropu czyli dla takiego stanu w ktorym moc grzejnika ma byc przekazana pomieszczeniu w którym jest a nie pomieszczeniu pod stropem. Jest to stan przejsciowy, zresztą pietro nie wymaga wygrzewania, to zalaczone bedzie w zasadzie tylko do prób.

Można prosić kilka fotek jeśli są?

A jak została wykończona podłoga? Co zostało położone bezpośrednio na płyty z ogrzewaniem?

• 4 weeks później...

Uchwała wprowadza ograniczenia i zakazy, co do używanych urządzeń i paliw:

od dnia wejścia w życie uchwały wszystkie nowe instalacje (piece, kominki i kotły) muszą spełniać wymagania ekoprojektu (wynikające z treści rozporządzenia komisji UE);

od 1 lipca 2018 r. nie wolno spalać mułów i flotokoncentratów węglowych oraz mieszanek produkowanych z ich wykorzystaniem, węgla brunatnego oraz paliw stałych produkowanych z ich wykorzystaniem, węgla kamiennego w postaci sypkiej o uziarnieniu 0-3 mm oraz paliw zawierających biomasę o wilgotności w stanie roboczym powyżej 20 proc. (np. mokrego drewna);

użytkownicy kotłów na węgiel lub drewno, czyli tzw. kopciuchów, które nie spełniają wymogów dla klas 3, 4 lub 5 wg normy PN-EN 303-5:2012, muszą wymienić je do końca 2022 r. na kocioł zgodny z wymogami ekoprojektu;

użytkownicy kotłów na węgiel lub drewno klasy 3 lub 4 wg normy PN-EN 303-5:2012, muszą wymienić je do końca 2027 r., na kotły zgodne z wymogami ekoprojektu;

użytkownicy kotłów klasy 5 wg normy PN-EN 303-5:2012 będą mogli z nich korzystać do końca ich żywotności;

posiadacze kominków będą musieli wymienić je do końca 2022 r. na takie, które spełniają wymogi ekoprojektu lub wyposażyć je w urządzenie ograniczające emisję pyłu do wartości określonych w ekoprojekcie.

Ja bym już kominka nie budował a zastanawiam się czy obecny który mam nie zburzę bo i tak go nie używam.