damigo87 30.06.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Drodzy Forumowicze, przymierzam się do położenia samodzielnie paneli laminowanych w całym mieszkaniu. Chciałbym to zrobić w jednej całości bez przerw dylatacyjnych w drzwiach. Załączam plan mieszkania. Panelami byłoby wyłożone wszystko poza dużą łazienką - tam będą kafelki. W małej łazience - garderoba. Panele planuję układać prostopadle do okien, wzdłuż linii światła. Domyślam się, że wraz z kolejnymi pomieszczeniami mogą być trudności jeżeli chodzi o szerokość panela który będzie przy ścianie - mogą one wyjść dość wąskie. Moja prośba brzmi: czy moglibyście mi podpowiedzieć w którym pomieszczeniu najlepiej zacząć? Planowałem w salonie, w najdalszym rogu - tam gdzie jest sofa i przejść sukcesywnie przez przedpokój wraz z sypialniami do wyjścia. Widzicie jakieś inne lepsze rozwiązanie? Może macie też jakieś pomysły jak uniknąć problemu wąskich pasków paneli przy ścianach w kolejnych pomieszczeniach? Z góry dzięki za wszelkie pomysły i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Sprawdź dokładnie, czy ściany są równoległe i czy kąty są proste. Jak będziesz miał dokładne wymiary, to trzeba rozrysować. Czy zacząć od całego panela, od 3/4, 1/2, 1/3 czy jeszcze innego rozmiaru, żeby nigdzie nie wyszły niedopuszczalne wąskie docinki wzdłuż. Praca żmudna i niewdzięczna. A na koniec może się okazać, że w ostatnim pokoju nie zmierzyłeś dokładnie i w jednym rogu owszem, wchodzi ladnie cały panel - ale w drugim rogu ściana ucieka 3cm i wypada taki docinek.Dlatego mało kto się na coś takiego porywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafiRuX 26.07.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Kaizen ma w zupełności rację. Raz się tego w zyciu podjąłem i kolejnym razem wezmę fachowca, który nie dość że zrobi to szybciej, sprawniej to jeszcze spokojniej, bo cały czas z tyłu głowy miałem a co jeżeli źle odmierzyłem Końcem końców tak było i w tamtym miejscu stoi szafka, która zasłania mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts