Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki przyłączenia z ZE z transformatorem na działce

Chloris

Recommended Posts

Dzień dobry

Proszę o porady w następującym przypadku:

Wystąpiłem o warunki przyłączenia prądu na moc wnioskowaną 3kW i pobór roczny około 3.5MWh (3 fazy).

We wniosku zaznaczyłem obiekt: dom jednorodzinny i zasilanie docelowe (stałe).

W odpowiedzi ZE przysłał mi warunki, w których na działce chce umieścić transformator kontenerowy SN/NN 15/0,4kV.

Nie bardzo mi się to podoba, nie chcę mieć transformatora na działce, obciążających wpisów do KW itp.

Nie rozumiem też, dlaczego potrzebny jest transformator, przy takiej dość niskiej wnioskowanej mocy i zużyciu, ale nie o to chciałem zapytać.

Poniżej kilka faktów, nie wiem czy istotnych, jestem laikiem:

Działka leży na terenie ujętym w MPZP oznaczona literą M.

Jest w odległości ok. 80m od przyłączonych do sieci energetycznej domów (z dwóch stron). Z trzeciej strony znajduje się również podłączona do sieci firma (w większej odległości ok. 250m).

Graniczy z drogą publiczną od jednej strony oraz z innej strony z planowaną drogą wewnętrzną, w której mam ułamek udziału.

W jaki sposób uzyskać przyłączenie, ale bez transformatora na mojej działce?

Czy można w jakiś sposób odwołać się od warunków wydanych przez ZE?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez Chloris

Możesz się nie zgodzić na ten transformator na Twojej działce.

Jak będą się upierać to możesz spróbować zarządać opłaty za korzystanie z Twojej działki, jeśli ten transformator zasilać będzie nie tylko Twój dom.

Przy mocy zamówionej 3kW to jest raczej nieprawdopodobne.

Zastanów się też czy ma sens moc zamówiaona 3kW i 3 fazy.

Nie będziesz mógł nawet czajnika elektrycznego włączyć a o odkurzaczu to już nie ma mowy.

Za wysokość mocy zamowionej płaci się tylko raz a jak będzie za mała to kłopoty są bez przerwy.

Sugeruję 12kW i 3F (jeśli je potrzebujesz) albo 4kW i 1F.

Hej, dzięki za odpowiedź.

Działka leży w sąsiedztwie 8 innych działek, na których obecnie nic się nie dzieje, być może ZE sobie planuje z góry ten transformator pod te pozostałe, ciężko mi powiedzieć - jestem pierwsza osobą która nabyła jedną z działek od pierwotnego właściciela który dokonał podziału.

Dzięki za informacje na temat zamawianej mocy, skoro jednak ZE nie jest w stanie podłączyć mi 3kW bez transformatora u mnie, to czy będzie w stanie podłączyć 4kW bez transformatora? Chyba, że ilość faz coś tu zmienia?

Pozdrawiam!

• 1 month później...

Odpowiedź ZE to:

"Podtrzymujemy wydane warunki przyłączenia WP[...] dot. budowy stacji transformatorowej.

W związku z powstaniem w niniejszym terenie kompleksu działek budowlanych konieczna jest w ich obrębie budowa stacji transformatorowej".

No dobrze, ale dlaczego u mnie, skoro pozostałych 7 działek na tym terenie (powstałych z podzielenia 1 większej) ma jeden, inny własciciel (właściciel pierwotnej, dużej działki z przed podziału).

Macie Państwo jakieś propozycje, jak ich jednak zachęcić do przyłączenia? mnie "kompleks" i jego zasilanie nie interesuje, tylko moja działka.

Jest sens pisać do URE?

Pozdrawiam!

• 1 year później...
Odpowiedź ZE to:

"Podtrzymujemy wydane warunki przyłączenia WP[...] dot. budowy stacji transformatorowej.

W związku z powstaniem w niniejszym terenie kompleksu działek budowlanych konieczna jest w ich obrębie budowa stacji transformatorowej".

No dobrze, ale dlaczego u mnie, skoro pozostałych 7 działek na tym terenie (powstałych z podzielenia 1 większej) ma jeden, inny własciciel (właściciel pierwotnej, dużej działki z przed podziału).

Macie Państwo jakieś propozycje, jak ich jednak zachęcić do przyłączenia? mnie "kompleks" i jego zasilanie nie interesuje, tylko moja działka.

Jest sens pisać do URE?

Pozdrawiam!

Jesteś pierwszy, ZE mysli o przyszłosci ( o odbiorcach ) , trafo musi być i dlatego gada z tobą. Chcesz się budować bez prądu? Wybudujesz się i bedziesz jęczał że prundu nie podłączyli? Może istniejąca sieć (i trafo ) nie ma zapasu i dlatego potrzeba nowy? W ZE wiedzą chyba lepiej?