Chloris 01.07.2019 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 (edytowane) Dzień dobry Proszę o porady w następującym przypadku: Wystąpiłem o warunki przyłączenia prądu na moc wnioskowaną 3kW i pobór roczny około 3.5MWh (3 fazy).We wniosku zaznaczyłem obiekt: dom jednorodzinny i zasilanie docelowe (stałe). W odpowiedzi ZE przysłał mi warunki, w których na działce chce umieścić transformator kontenerowy SN/NN 15/0,4kV.Nie bardzo mi się to podoba, nie chcę mieć transformatora na działce, obciążających wpisów do KW itp.Nie rozumiem też, dlaczego potrzebny jest transformator, przy takiej dość niskiej wnioskowanej mocy i zużyciu, ale nie o to chciałem zapytać. Poniżej kilka faktów, nie wiem czy istotnych, jestem laikiem:Działka leży na terenie ujętym w MPZP oznaczona literą M. Jest w odległości ok. 80m od przyłączonych do sieci energetycznej domów (z dwóch stron). Z trzeciej strony znajduje się również podłączona do sieci firma (w większej odległości ok. 250m).Graniczy z drogą publiczną od jednej strony oraz z innej strony z planowaną drogą wewnętrzną, w której mam ułamek udziału. W jaki sposób uzyskać przyłączenie, ale bez transformatora na mojej działce?Czy można w jakiś sposób odwołać się od warunków wydanych przez ZE? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Edytowane 1 Lipca 2019 przez Chloris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chloris 01.07.2019 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Możesz się nie zgodzić na ten transformator na Twojej działce. Jak będą się upierać to możesz spróbować zarządać opłaty za korzystanie z Twojej działki, jeśli ten transformator zasilać będzie nie tylko Twój dom. Przy mocy zamówionej 3kW to jest raczej nieprawdopodobne. Zastanów się też czy ma sens moc zamówiaona 3kW i 3 fazy. Nie będziesz mógł nawet czajnika elektrycznego włączyć a o odkurzaczu to już nie ma mowy. Za wysokość mocy zamowionej płaci się tylko raz a jak będzie za mała to kłopoty są bez przerwy. Sugeruję 12kW i 3F (jeśli je potrzebujesz) albo 4kW i 1F. Hej, dzięki za odpowiedź. Działka leży w sąsiedztwie 8 innych działek, na których obecnie nic się nie dzieje, być może ZE sobie planuje z góry ten transformator pod te pozostałe, ciężko mi powiedzieć - jestem pierwsza osobą która nabyła jedną z działek od pierwotnego właściciela który dokonał podziału. Dzięki za informacje na temat zamawianej mocy, skoro jednak ZE nie jest w stanie podłączyć mi 3kW bez transformatora u mnie, to czy będzie w stanie podłączyć 4kW bez transformatora? Chyba, że ilość faz coś tu zmienia? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chloris 01.07.2019 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Ok, dzięki za objaśnienia dot. mocy, jutro złoże nowy wniosek z 12kW i odpowiednim zastrzeżeniem i zobaczymy co z tego wyniknie.Jakoś specjalnie mi się nie spieszy z budową, ale z drugiej strony też nie młodnieję i życie ucieka.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chloris 02.08.2019 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Odpowiedź ZE to:"Podtrzymujemy wydane warunki przyłączenia WP[...] dot. budowy stacji transformatorowej.W związku z powstaniem w niniejszym terenie kompleksu działek budowlanych konieczna jest w ich obrębie budowa stacji transformatorowej". No dobrze, ale dlaczego u mnie, skoro pozostałych 7 działek na tym terenie (powstałych z podzielenia 1 większej) ma jeden, inny własciciel (właściciel pierwotnej, dużej działki z przed podziału).Macie Państwo jakieś propozycje, jak ich jednak zachęcić do przyłączenia? mnie "kompleks" i jego zasilanie nie interesuje, tylko moja działka.Jest sens pisać do URE?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wsowa 19.11.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Witam,@Chloris, jak się temat dalej potoczył? Pytam bo jestem w podobnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.11.2020 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Odpowiedź ZE to: "Podtrzymujemy wydane warunki przyłączenia WP[...] dot. budowy stacji transformatorowej. W związku z powstaniem w niniejszym terenie kompleksu działek budowlanych konieczna jest w ich obrębie budowa stacji transformatorowej". No dobrze, ale dlaczego u mnie, skoro pozostałych 7 działek na tym terenie (powstałych z podzielenia 1 większej) ma jeden, inny własciciel (właściciel pierwotnej, dużej działki z przed podziału). Macie Państwo jakieś propozycje, jak ich jednak zachęcić do przyłączenia? mnie "kompleks" i jego zasilanie nie interesuje, tylko moja działka. Jest sens pisać do URE? Pozdrawiam! Jesteś pierwszy, ZE mysli o przyszłosci ( o odbiorcach ) , trafo musi być i dlatego gada z tobą. Chcesz się budować bez prądu? Wybudujesz się i bedziesz jęczał że prundu nie podłączyli? Może istniejąca sieć (i trafo ) nie ma zapasu i dlatego potrzeba nowy? W ZE wiedzą chyba lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts