mazi_dg 01.07.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Cześć, przeszukałem czeluści internetu ale nie znalazłem choćby podobnego tematu, dlatego piszę. Mam dom w stanie surowym zamkniętym. Podczas burzy na jednym z kominów odspoiła się cegła klinkierowa do której była przymocowana "czapka blaszana" (opierzenie) i blacha zaczęła działać jak żagiel i jedną częścią podnosiła się do góry i opadała w dół uderzając cegłą o pozostałe na kominie. Dla lepszego wyobrażenia sytuacji załączam zdjęcia: Po zaistniałem sytuacji od razu zdemontowałem blachę oraz luźne cegły, żeby nie pospadały z dachu. Teraz wykonawca będzie dokonywał naprawy w ramach reklamacji i mam pytania: 1. Domurować tylko te cegły które się odspoiły czy może zdemontować górny rząd cegieł i położyć nowy? 2. W jaki sposób zweryfikować czy cegły zostały wymurowane zgodnie ze sztuką? Mam pewne obawy, ponieważ średniej prędkości wiatr spowodował usterkę. 3. Czy istnieje ryzyko że pozostałe cegły po czasie lub przy kolejnej wichurze odspoją się? 4. Co zostało zrobione źle ? Tutaj mam dwa typy: jeden to że przy murowaniu był upał, pełne słońce (tak było) i zaprawa została "spalona"; dwa - przy wierceniu kołków pod mocowanie blachy cegła się obruszyła z uwagi na udar w wiertarce (to jest domniemanie). Proszę o wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Masz zdjęcia obróbek blacharskich tuż po montażu?Czy komin już zimował?Czy ta zaprawa łatwo się kruszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi_dg 01.07.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Niestety nie zrobiłem zdjęć obróbek :/Komin zimował. Został wybudowany w lipcu 2018. Cegła odspoiła się w marcu 2019 podczas silnych wiatrów. Zaznaczę że nie były to huragany;) Nie sprawdzałem czy łatwo się kruszy, czym to najlepiej sprawdzić ? Domniemam że nie powinna się zachowywać jak tynk w starym budownictwie. Za dwa dni mam spotkanie z kierownikiem budowy wykonawcy (nie moim) i obawiam się że powie że wszystko jest ok i wystarczy domurować to, co odpadło. Tylko ja nie jestem przekonany, że ten klinkier został położony zgodnie ze sztuką.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.07.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Skoro zimował, to szybciej bym obstawiał, że to kwestia podciekania i zamarzania wody - czyli nieprawidłowa obróbka blacharska. Ale to wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi_dg 02.07.2019 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Rozumiem. A jak zweryfikować czy wystarczy domurować to co odpadło czy należy zdjąć cała rajkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi_dg 15.07.2019 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Decyzja zapadła - ściągnięto ostatnią rajkę cegieł i wymurowano nową. Zaprawa wyglądała na przesuszoną i zdaniem kierownika robót było zagrożenie że reszta cegieł nie trzyma się dobrze. Temat zamknięty. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.07.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Decyzja zapadła - ściągnięto ostatnią rajkę cegieł i wymurowano nową. Zaprawa wyglądała na przesuszoną i zdaniem kierownika robót było zagrożenie że reszta cegieł nie trzyma się dobrze. Temat zamknięty. M.Raczej nie...Temat wróci jak się popatrzy na niezgodny z instrukcją i chyba niechlujny montaż komina.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts