Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Które mieszkanie wybrać?

marriotom

Recommended Posts

Moi Drodzy, mam dwa dni, by zdecydować się na mieszkanie, i mam już mętlik w głowie. Zależy mi na tym, by dało się w nim zrobić funkcjonalną przestrzeń, żeby było miejsce na szafę, żeby pralka się zmieściła, żeby poustawiać meble, ale nie zagracić, no wiadomo, żeby było pięknie i dobrze. Możliwości moje są na ~40m2 / 2 pok, 2 plany w załączniku. Jak myślicie, które ma lepszy potencjał?

1. https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZAW837ZiG4p8QrmE2YVMSi7sAFjPhoFdORk

2. https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZvW837ZSTPwAVvln7puYbpNlNErNY96wpI7

Kupuję w tym tygodniu, czasu na urządzanie będzie jeszcze sporo. Za każde dobre słowo serdecznie dziękuję!

Na urządzaniu się nie znam, ale może są pewne rzeczy, które wprawne oko wypatrzy od razu...

Wybrałabym te, które łatwiej można będzie sprzedać. Przy sprzedaży brak balkonu to minus, tym bardziej, że jest to mieszkanie jednostronne. Nie wiem jakie zalety i wady mają te dwa mieszkania-nie wiem które piętro, na jakie strony świata wychodzą okna, co jest za oknem itp.

Wiem, że póki co nie rozważasz sprzedaży swoich 4 kątów, ale życie pisze różne scenariusze, lepiej myśleć perspektywicznie.

Rozumiem, że te większe mieszkanie ma balkon?

Mam nadzieję, że nie jest głośna ta ulica.Na zachód to dobrze, bowiem jak wrócisz z pracy do domu będziesz miał jaśniej i zimą cieplej niż w przypadku tego ostatniego piętra.Gdyby blok nie miał windy to ostatnie piętro odpada.

Edytowane przez Sylw.

Elfir- Prawda, ale ... nie ma a to prawdziwego przedpokoju, tylko od razu wchodzisz do mieszkania i masz sporo "na widelcu"- nie każdy to lubi.Poza tym mieszkanie jednostronne (oba), ciężkie w wietrzeniu - a brak balkonu to utrudnia dodatkowo. Poza tym nie każdy lubi wystawiać pranie -suszak na podłodze, a balkon to zawsze balkon- latem aż się prosi by z niego skorzystać.Zatem co kto lubi....

Masz rację ale w mieszkaniu nr 40 jest lepiej wydzielony aneks kuchenny od "salonu" .

Ulica może być uciążliwością a strona zachodnia może być słoneczna ale też za ciepła latem.

Tylko autor wątku wie, jaką uciążliwością jest ta ulica.Ze słońcem łatwiej sobie poradzisz niż z hałasem.

Edytowane przez Sylw.

@Elfir - bardzo fajne pomysły, w Twojej aranżacji ten rozkład własnie zyskał nową wartość; miejsce na dużą szafę w przedpokoju widziałem wcześniej, pomysł z pralką i lodówką świetny i wydziela odrobinę przedpokój, dzięki, utrudniłeś mi wybór :D

@Sylw. - balkon mały, ale ładny, na pranie / mały stolik w sam raz; ulica dość głośna niestety, uczęszczana całą dobę, ale okna ciche;

@d7d - ulica na pewno będzie małym kompromisem, od podwórka ciszej, ale blok na przeciwko, zaś za ulicą (i chodnikiem) domki jednorodzinne; słońce w dużym, ciepłym mieście czasem bardziej przeszkadza, niż pomaga, w zimie i tak w bloku wszyscy grzeją... więc nie wiem, czy ma to dla mnie duże znaczenie;

czemu to jest takie trudne? :)

@Elfir - bardzo fajne pomysły, w Twojej aranżacji ten rozkład własnie zyskał nową wartość; miejsce na dużą szafę w przedpokoju widziałem wcześniej, pomysł z pralką i lodówką świetny i wydziela odrobinę przedpokój, dzięki, utrudniłeś mi wybór :D

@Sylw. - balkon mały, ale ładny, na pranie / mały stolik w sam raz; ulica dość głośna niestety, uczęszczana całą dobę, ale okna ciche;

@d7d - ulica na pewno będzie małym kompromisem, od podwórka ciszej, ale blok na przeciwko, zaś za ulicą (i chodnikiem) domki jednorodzinne; słońce w dużym, ciepłym mieście czasem bardziej przeszkadza, niż pomaga, w zimie i tak w bloku wszyscy grzeją... więc nie wiem, czy ma to dla mnie duże znaczenie;

czemu to jest takie trudne? :)

Okna ciche- póki zamknięte.

Elfir ma rację- musisz wszystkie graty gdzieś w mieszkaniu upchać, tak aby potem nie potykac się o nie, bo mieszkanie stanie się Twoim koszmarem i w dzień i w nocy- a chyba nie o to Tobie chodzi.