Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiżarnia niżej od reszty domu - wykonanie/betonowanie

Recommended Posts

Mam spiżarnię obniżoną w stosunku do reszty domu - 67cm, ma zostać zalana razem z chudziakiem (ściany do wysokości zera, zaznaczone ciemnym szarym kolorem) jak na załączonym rysunku. Jeśli zaszaluję ściany, to czy jak zacznę zalewać to beton nie zacznie mi uciekać do spiżarni ? Szalunek na czerwono

spizanira szalunek.jpg

Zadbaj o to żeby beton był gesty (jak należy, ale różnie z tym bywa niestety) - zakładam że ma być jakie b15 na chudziaka.

Ułóż beton najpierw nieckę i lekko na jej boki od zewnatrz. Dopiero na koniec wróć do ułożenia reszty boków ściany spiżarni. Beton powinien związać na tyle żeby nie wlać się do środka.

Powyższe uda się przy założeniu że masz tam jakieś zbrojenie które przytrzyma beton.

Wyprostuj to (dosłownie i w przenośni). Fundujesz sobie mega mostek do gruntu. To nie tylko strata pieniędzy, ale też sposób na zawilgocenie zimnych ścian przez skraplanie pary (o komplikacji "zwykłej" hydroizolacji nie wspominając).

Uważasz, że Archon jedna z największych pracowni popełniła by taki błąd gdzie ich domu buduje tysiące ludzi ?:) Spiżarnia z założenia ma być chłodniejszym miejscem niż reszta domu i to nie jest tak, że nie ma izolacji termicznej - ściany dokoła domu są obłożone styropianem - u mnie XPS 10cm, a spiżarnia jest umieszczona centralnie w domu Na podłodze na gruncie też jest przewidziany styropian jak w reszcie domu. Hydoizolacja? Mamy 21 wiek i tyle środków, że to żaden problem można zastosować masę KMB lub lepiej szlam uszczelniający aby nie było problemu z tynkami. W domu będzie rekuperacja więc nie będzie problemu z wilgocią. :)

Uważasz, że Archon jedna z największych pracowni popełniła by taki błąd gdzie ich domu buduje tysiące ludzi ?:)

W procesie projektowania i budowy nie ma ani jednej osoby, która ma w obowiązkach dbanie o energooszczędność domu. Jedynie trzeba policzyć PCHE - do tego nie trzeba uprawnień a obliczenia nie uwzględniają takich niuansów.

Spiżarnia z założenia ma być chłodniejszym miejscem niż reszta domu i to nie jest tak, że nie ma izolacji termicznej - ściany dokoła domu są obłożone styropianem - u mnie XPS 10cm, a spiżarnia jest umieszczona centralnie w domu

Skoro ma mieć niższą temperaturę od reszty domu to jak może to osiągnąć w środku bryły? Jedynie stratami do gruntu - przez wychładzanie posadzki i ścian. Tyle, że za wiele nie osiągniesz, jak z czterech stron będą grzały ściany sąsiednich pomieszczeń. Ale też pamiętaj, że to nie działa w jedną stronę - jak w jedną stronę grzeje to jednocześnie w drugą chłodzi.

Taki prowizoryczny ukłon w kierunku chłodnej piwniczki nie ma najmniejszego sensu. Raz, że nie będzie tam znacząco chłodniej. Dwa, że to same problemy z hydro i termoizolacja. Chcesz mieć piwniczkę - zrób w ogródku ziemiankę.

Jeżeli wierzysz, że obłożenie ścian fundamentowych XPS (u mnie 15cm) chroni od strat do gruntu, to nie dajesz styropianu w podłogę? Ja nie wierzę, dlatego dałem e 18cm 0,030.

Uważasz, że Archon jedna z największych pracowni popełniła by taki błąd gdzie ich domu buduje tysiące ludzi ?:)

W procesie projektowania i budowy nie ma ani jednej osoby, która ma w obowiązkach dbanie o energooszczędność domu. Jedynie trzeba policzyć PCHE - do tego nie trzeba uprawnień a obliczenia nie uwzględniają takich niuansów.

Spiżarnia z założenia ma być chłodniejszym miejscem niż reszta domu i to nie jest tak, że nie ma izolacji termicznej - ściany dokoła domu są obłożone styropianem - u mnie XPS 10cm, a spiżarnia jest umieszczona centralnie w domu

Skoro ma mieć niższą temperaturę od reszty domu to jak może to osiągnąć w środku bryły? Jedynie stratami do gruntu - przez wychładzanie posadzki i ścian. Tyle, że za wiele nie osiągniesz, jak z czterech stron będą grzały ściany sąsiednich pomieszczeń. Ale też pamiętaj, że to nie działa w jedną stronę - jak w jedną stronę grzeje to jednocześnie w drugą chłodzi.

Taki prowizoryczny ukłon w kierunku chłodnej piwniczki nie ma najmniejszego sensu. Raz, że nie będzie tam znacząco chłodniej. Dwa, że to same problemy z hydro i termoizolacja. Chcesz mieć piwniczkę - zrób w ogródku ziemiankę.

Jeżeli wierzysz, że obłożenie ścian fundamentowych XPS chroni od strat do gruntu, to nie dajesz styropianu w podłogę?

Jeżeli wierzysz, że obłożenie ścian fundamentowych XPS chroni od strat do gruntu, to nie dajesz styropianu w podłogę?

Nie napisałem Ci nigdzie, że nie daję styro na podłogę... Dużo osób użytkuje dom z tego projektu i chwali sobie tak rozwiązaną spiżarnię, nie ma co drążyć bo nie to było tematem :p