Adamek_lon1 04.07.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Zwracam się z prośbą o podpowiedź, czy dobrze sobie wymyśliłem ocieplenie ścian szczytowych, lukarn, dachu na ostatniej kondygnacji budynku. Częściowe pytania już tu zdawałem, dziękuję za podpowiedzi, ale teraz wszystko zebrałem do "kupy" i proszę o ocenę - że tak powiem finalnego tworu. Poniżej rysunek, który dużo podpowie: Ocieplenie wymyśliłem sobie tak: - Ściany czołowe (te boczne z cegły). Muszą być wykonane z cegły (długa historia dlaczego, ale niestety z drewna ich zrobić nie mogę). Te ściany czołowe z jakiejś cegły z betonu komórkowego od strony zewnętrznej chcę ocieplić płytą z włókna drzewnego Steico Protect o grubości 60 mm. Cegła będzie miała 18 lub 24 cm grubości. Następnie od strony wewnętrznej (od wnętrza mieszkania) chcę wykonać stelż, dać płytę OSB i pomiędzy płytę OSB, a cegłę nadmuchać wełnę celulozową - tak z 10- 15 cm. Czyli od środka będzie płyta G/K, płyta OSB, około 15 cm wełny celulozowej, cegła- suporex, płyta z włókna drzewnego 6 cm i tynk otwarty dyfuzyjnie. Ściany czołowe lukarny (kukułki, tam gdzie będą okna oraz boki tych kukułek- czyli powierzchnie pionowe) chcę od zewnątrz na te belki przykręcić płytę z włókna drzewnego Steico Protect 80mm, następnie od środka zamknąć płytą OSB, gdzie pomiędzy OSB, a płytą przykręconą od zewnątrz będzie gdzieś około 30 cm. W tą przestrzeń też chcę nadmuchać wełny celulozowej, co łącznie da coś około 38 cm izolacji (celuloza + płyta z włókna drzewnego). Na zewnątrz tynk otwarty dyfuzyjnie. Dach w podobnej koncepcji. Idąc od środka pomieszczenia: najpierw płyta G/K, następnie płyta OSB, około 30-35 cm wełny celulozowej- nadmuchanej też między krokwie. Na krokwiach płyta nakrokwiowa Steico Universal 35, na tym jakaś membrana, łaty, kontrłaty i dachówka. Płyta nakrokwiowa będzie się łączyć z płytami na ścianach czołowych budynku oraz ze ścainami pionowymi kukułek (lukarn). A izolacja ścian pionowych lukarny i szczytowej ściany połączy się z izolacją parteru Jak według Was taki pomysł wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek_lon1 18.07.2019 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Naprawdę nikt nie podpowie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.07.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Przy takim złożonym układzie ścian mimo wszystko warto byłoby dać komuś do policzenia czy nie wystąpi kondensacja pary wodnej w przegrodzie, a szczególnie w części gdzie występuje drewno w jakiejkolwiek formie (wełna drzewna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.07.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Zwracam się z prośbą o podpowiedź, czy dobrze sobie wymyśliłem ocieplenie ścian szczytowych, lukarn, dachu na ostatniej kondygnacji budynku. Tego się nie wymyśla. To się oblicza. Tak jak przedmówca napisał, obliczenia c-w, chyba że Twoje zdrowie i zdrowie mieszkańców jest Ci obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 21.07.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 To gdzie masz od srodka osb (krawdzie musza byc zaklejone odpowiednia tasma) od zewnatrz steico i w srodku celuloze albo wlokno drzewne jest ok, normalna przegroda otwartodyfuzyjna.To gdzie jest w srodku gazobeton i to z cegla od zewnatrz trzeba przeliczyc najpierw stacjonarnie a a potem ewentualnie niestacjonarnie w np. WUFI. Tutaj duzy wplyw ma to jaki jest opoznicz przenikania pary, ekspozycja sciany, ochrona przed zacinaniem daszczu itp. Na paewno nie da sie tego zrealizowac tak prosto z osb jako opozniaczem przenikania pary tylko bedzie musiala byc jakas bardziej zaawansowan membrana np. proclima intello albo cos w ten desen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek_lon1 23.07.2019 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 To gdzie masz od srodka osb (krawdzie musza byc zaklejone odpowiednia tasma) od zewnatrz steico i w srodku celuloze albo wlokno drzewne jest ok, normalna przegroda otwartodyfuzyjna. To gdzie jest w srodku gazobeton i to z cegla od zewnatrz trzeba przeliczyc najpierw stacjonarnie a a potem ewentualnie niestacjonarnie w np. WUFI. Tutaj duzy wplyw ma to jaki jest opoznicz przenikania pary, ekspozycja sciany, ochrona przed zacinaniem daszczu itp. Na pa ewno nie da sie tego zrealizowac tak prosto z osb jako opozniaczem przenikania pary tylko bedzie musiala byc jakas bardziej zaawansowan membrana np. proclima intello albo cos w ten desen. Wkradł się błąd. Z cegły nic nie będzie tylko te boki będą z gazobetonu. Gazobeton nie jest otwarty dyfuzyjnie ? Chciałem tak zrobić, że od środka uszczelniona taśmą płyta OSB, potem nadmuch (między OSB i Gazobeton), a na gazobeton od zewnątrz też płyta otwarta dyfuzyjnie z włókna drzewnego. Chyba taka konstrukcja także powinna być otwarta dyfuzyjnie na zewnątrz ? Jeśli to zły sposób, to może ktoś zna prawidłowy, lub lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 24.07.2019 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Wkradł się błąd. Z cegły nic nie będzie tylko te boki będą z gazobetonu. Gazobeton nie jest otwarty dyfuzyjnie ? Chciałem tak zrobić, że od środka uszczelniona taśmą płyta OSB, potem nadmuch (między OSB i Gazobeton), a na gazobeton od zewnątrz też płyta otwarta dyfuzyjnie z włókna drzewnego. Chyba taka konstrukcja także powinna być otwarta dyfuzyjnie na zewnątrz ? Jeśli to zły sposób, to może ktoś zna prawidłowy, lub lepszy ? Bedziesz mial kondensacje w tej scianie, pytanie tylko ile i jak dlugo bedzie wysychala. Zrob normalny uklad- od srodka gazobeton, ruszt (np. belka dwuteowa, ruszt krzyzowy, ruszt na konsolach, izolacja wdmuchiwana albo natryskiwana na mokro, plyta steico, wykonczenie(tynk, fasada wentylowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek_lon1 29.07.2019 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Bedziesz mial kondensacje w tej scianie, pytanie tylko ile i jak dlugo bedzie wysychala. Zrob normalny uklad- od srodka gazobeton, ruszt (np. belka dwuteowa, ruszt krzyzowy, ruszt na konsolach, izolacja wdmuchiwana albo natryskiwana na mokro, plyta steico, wykonczenie(tynk, fasada wentylowana) Jestem trochę laikiem. Co to jest ruszt na konsolach ? Rozumiem, że chodzi o to, żeby zrobić od środka gazobeton, a od zewnątrz oddychającą izolację ? Czyli na przykład mogę dać gazobeton od środka, a od zewnątrz na gazobeton np 20 cm ocieplenia (np stelaż na gazobetonie, wdmuch i płyta steico), a na to tynk otwarty dyfuzyjnie ? Czy dobrze to zrozumiałem ? A może dać na gazobeton od zewnątrz jakiś solidny styropian ? Czy to totalnie nietrafiony pomysł ? Sam nie wiem jak rozwiązać izolację ścian szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.06.2020 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Następnie od strony wewnętrznej (od wnętrza mieszkania) chcę wykonać stelż, dać płytę OSB i pomiędzy płytę OSB, a cegłę nadmuchać wełnę celulozową - tak z 10- 15 cm. Jakiej grubości OSB dajecie na boczne ścianki lukarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts