Kalic 05.07.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Rozmawiałem z kilkoma (potencjalnymi) kierownikami budowy i praktycznie za każdym razem słyszałem, że pojawia się on w tych najbardziej newralgicznych momentach budowy + ewentualnie na moje zlecenie. Stąd pytanie - ile to jest wizyt dla tych "newralgicznych momentów budowy"? Od jednych słyszałem, że 10 wizyt wystarczy, inny powiedział, że max. 8 wystarczy na całym etapie budowy domu.I drugie pytanie - ile kierownik budowy bierze za cały proces budowy - zakładając jego wizyty tylko w tych najważniejszych momentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.07.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 KB powinien być możliwie często a nie tylko w newralgicznych momentach.Chyba że ekipa jest bardzo dobra i ma swojego kierownika z uprawnieniami.Zależy czy chcesz mieć formalnie KB czy chcesz aby dbał o całość prac.Koszt KB to bardzo duży przedział wynagrodzenia - pewnie i 1.000 i 5.000 a może nawet więcej.Zależy też jaki duży budynek, jaki trudny, jaka ekipa, jaki dojazd, ile wizyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.07.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Kto pilnował poprawności wykonania - zgodności z projektem i z wiedzą i zasadami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.07.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Kolega w zeszlym roku płacił kierownikowi 8 tyś (do stanu SSO). Budowa pod Wrocławiem. Kierownik bardzo się czepiał i po każdej wizycie składał raport inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.07.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Bardzo się czepiał jakości pracy wykonawców?M.in. po to jest KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 05.07.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Mój za 10 wizyt bierze 2.5 tys.Ważny jest głównie na etapie murów i dachu. Później nie widzę potrzeby żeby przyjezdzal sprawdzał jak kladziony jest gres itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.07.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Mój za 10 wizyt bierze 2.5 tys. Ważny jest głównie na etapie murów i dachu. Później nie widzę potrzeby żeby przyjezdzal sprawdzał jak kladziony jest gres itp. Będziesz polegał na swojej wiedzy czy na tym co powie wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 05.07.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Będziesz polegał na swojej wiedzy czy na tym co powie wykonawca? Będę sam pilnował kolejnych etapów. Mój kieras dopilnował spraw konstrukcji, zwrócił kilka razy uwagę murzarzom i projektantowi, zaproponował nawet zmiany. to było jego zadanie które zrobił b. Dobrze. . Teraz nie widzę go aby mi pilnował reszty łatwiejszy he etapów. Nie wiem jak inni kierownicy, mój nie jest od codziennego pilnowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indidual 07.07.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 A jak wygląda kwestia pozwolenia KB na odstępstwa od projektu? Chodzi mi o praktykę. Wielokrotnie na tym forum czytałem, że KB pozwolił komuś na zmianę stropu czy grubości ścian. Właśnie podpisałem umowę z KB, ale on uzależnia odstępstwa od projektu od zgody projektanta. Później jeszcze będę musiał jechać do projektanta żeby mi to na czerwono poprawiła na projekcie i parafował. Wiem, że może takie są przepisy, ale mój projektant też był na bakier z przepisami i moimi uwagami do projektu. Zatem: jak poprawić projekt przy budowie beż zbędnych kosztów i formalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 07.07.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Tylko najpierw ustalmy czy to są poprawki przed czy po złożeniu dokumentów do PnB/zgłoszenia, istotne czy nie istotne? PS. Nie ma nic gorszego (no prawie nic) jak ekipa wykonawcza z własnym kierownikiem. No chyba, że ekipa naprawdę jest dobra..... tak jak to trochę wyżej napisano... Edytowane 7 Lipca 2019 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indidual 07.07.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Projekt ma już pozwolenie na budowę (nota bene: bez rzutu parteru, musiałem interweniować w starostwie).Moim zdaniem są nieistotne. Na przykład projektant, nie wiedzieć czemu, przewidział w projekcie na ściany nośne bloczki Silka E24 kl. 20. O ile mi wiadomo, na domek jednorodzinny bez problemu wystarczy kl. 15 (nawet grubość mogłaby być mniejsza)! P.S. Kier buda wybrałem niezależnego od ekipy wykonawczej. Wydawał mi się rzetelny, ale teraz nie wiem, czy nie będzie zbyt dużym formalistą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.07.2019 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Zmiana grubości ścian nośnych to nie jest takie proste i to musi być policzone.Zmiany nie istotne omawiałem bezpośrednio z murarzami. Później to będzie wpisane w dziennik i zatwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indidual 07.07.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Mi chodzi tylko o zmianę klasy z 20 na 15. Kto ma to później zatwierdzić i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.07.2019 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Mi chodzi tylko o zmianę klasy z 20 na 15. Kto ma to później zatwierdzić i jak? Takim czymś bym się nie martwić. Kup te z niższą klasą i nie musisz się nikomu tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indidual 08.07.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Kier bud chce na zmianę klasy bloczków zgodę projektanta. Zmienić kier buda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Zmiana grubości ścian nośnych to nie jest takie proste i to musi być policzone. Zmiany nie istotne omawiałem bezpośrednio z murarzami. Później to będzie wpisane w dziennik i zatwierdzone. Mi chodzi tylko o zmianę klasy z 20 na 15. Kto ma to później zatwierdzić i jak? Takim czymś bym się nie martwić. Kup te z niższą klasą i nie musisz się nikomu tłumaczyć. Kier bud chce na zmianę klasy bloczków zgodę projektanta. Zmienić kier buda? To po co Wam KB i projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indidual 08.07.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Bo inaczej nie zbuduję domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Kierownik chce dobrze dla Ciebie i dla budynku a Ty chcesz go zmieniać. Dlaczego zmieniasz klasę bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.07.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Bloczki pewnie tańsze dlatego zmienia. Ja takie techniczne niuanse załatwiłem na miejscu z murarzami, projektant dał zielone światło na drobne zmiany. Pod koniec mamy to wpisać do protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Odpowiedzialność za wprowadzone i podpisane zmiany ponosi projektant i kierownik budowy.Majster nie ponosi żadnej odpowiedzialności.Inwestor ponosi odpowiedzialność za zmiany wprowadzane przez siebie (i przez majstra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts