Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, mam działkę 997 m2 na wsi( według urzędu -rolna), która jest objęta MPZ z przeznaczeniem na dom jednorodzinny. Niestety jest klasy IIIb. Teraz tak czy skoro jest ujęta w MPZ to nie będzie problemu z wydaniem pozwolenia na budowę w związku z klasą gruntu ? Jak wiem można wyłączyć 500 m2 wiec za 497 m2 będziemy musieli przez 10 lat płacić dodatkowy podatek? Jak się zorientowałam dość ciężko jest zmienić klasyfikacje gruntu.

Z góry dziękuje !

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć wszystkim

Pozwolicie, że podłączę się do tematu. Mam działkę rolną (13 ar, klasa IVb, wieś) z wydanymi warunkami zabudowy - budynek mieszkalny i dwa budynki gospodarcze. Obecnie nie jest zabudowana. Chcę postawić budynek gospodarczy (do 35m2):

1) Muszę wyłączyć z produkcji rolnej całą działkę czy wystarczy tylko grunt pod tym budynkiem? Jeżeli wyłączę całą działkę to będę miał większy podatek od nieruchomości oraz będzie pobrana opłata za wyłączenie z produkcji rolnej (powyżej 500m2)? Proszę, poprawcie mnie, jeżeli się mylę.

2) Czy można wyłączyć z produkcji rolnej fragment działki po fragmencie, to znaczy, teraz kawałek pod budynek gospodarczy, za kilka lat kolejny kawałek pod drugi budynek gospodarczy i później, za kolejnych kilka lat pod budynek mieszkalny? Czy proces wyłączenia z produkcji rolnej jest jednorazowy i później, że tak powiem, zablokuję działkę na tym jednym budynku gospodarczym.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Romek

Już się gubię w tym wszystkim.

Zgodnie z tą stroną

https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/inwestycje-budowlane/chce-zalatwiac-sprawy-przed-rozpoczeciem-budowy/proc_283-wylaczenie-gruntow-z-produkcji-rolniczej

w przypadku ziemi klasy IVb pochodzenia mineralnego nie ma potrzeby wyłączenia działki z produkcji rolniczej.

No to jeżeli masz pochodzenia mineralnego to nie, ale:

Decyzji zezwalającej na wyłączenie z produkcji rolniczej wymagają:

użytki rolne wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego i organicznego, zaliczone do klas I, II, III, IIIa, IIIb

użytki rolne klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzone z gleb pochodzenia organicznego

inne grunty rolne wskazane przez ustawę o ochronie gruntów rolnych i leśnych, czyli

Teraz idąc za

http://www.geodezja.wzp.pl/mapa-glebowo-rolnicza-wybrane-dane-pochodznie-gruntow

na podstawie mapy glebowo-rolniczej można określić pochodzenie gleby. Według opisu na tej stronie, jeżeli nie są to gleby rodzaju torfowego lub murszowego, to są to gleby pochodzenia mineralnego. Tylko nie wiem czy każdy powiat/gmina posiada taką mapę, a jeżeli nie to kto określa pochodzenie gleby. Ogólnie wszystko to jest jakieś dziwne.