Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 105m2 problem z aranżacją

Spitfire

Recommended Posts

Dzień dobry,

Planuję wybudować dom w technologii szkieletowej drewnianej, nieduży ok. 100m2, parterowy.

Wstępnie wybrałem projekt, trochę go pozmieniałem ale nadal czuję, że coś w nim jest nie tak, np. długi wąski korytarz.

Dom dla rodziny 2+2

Od dłuższego czasu przeglądam to forum i zauważyłem, że jest tutaj sporo ogarniętych osób z ciekawymi pomysłami.

Dlatego zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc przy aranżacji projektu. Co według was jest do zmiany ?

Zastanawiam się czy nie zrezygnować z łazienki w sypialni gospodarzy i zamiast tego zrobić małą toaletę.

projektdomu.jpg

powpokoi.jpg

Edytowane przez Spitfire

Kuchnia - kompletny brak szafek i powierzchni roboczej. Pokoje - malutkie, ale z tego chyba zdajesz sobie sprawę.

Czy na tym projekcie meble są w dobrej skali? Ba wierzyć mi się nie chce, że na 105 m2 udało się zmieścić salon, kuchnie, spiżarnię, 3 pokoje, 2 łazienki, garderobę i siłownię i to wszystko ma ręce i nogi.

Co do kuchni masz rację, dlatego zostawie przejście tylko od strony salonu, a ścianę spiżarki przesunę tak, żeby można dociągnąc blaty kuchenne do końca.

Zmiany.jpg

(punktu 4 nie będzie)

Jaki jest wg. Ciebie optymalny rozmiar pokoi ? Bo właśnie się zastanawiałem czy nie będzie trochę ciasno... Wzorowałem się na innych projektach domów 100m2 dostępnych w internecie, które mają pokoje właśnie w rozmiarze 9-11m2.

A co do skali - projekt robiłem w darmowym programie do projektowania, a później trafił do biura projektowego. W obu przypadkach rozmiar mebli jest podobny. Poza tym wymiary są na rysunku - łatwo można sprawdzić czy się wszystko zgadza. Wydaje mi się, że taki odbiór projektu spowodowany jest tym, że ściany zewnętrzne budynku mają niecałe 30cm (będzie jeszcze styropian 20cm).

Dziękuję za komentarz.

Edytowane przez Spitfire

projekt jest tragedia - jak sam rysowałeś, to niech będzie. Ale jak architekt, to najlepiej go zmienić.

Słup pośrodku salonu?

Kominek w kącie, gdzie nie będzie go widać?

Kuchnia kompletnie nieustawna, bardziej ciasna niż w miniaturowych kawalerkach na krótki najem

Czym będziecie grzać?

Edytowane przez Elfir

Na środku salonu nie powinno być słupa, nie wiem dlaczego go wcześniej nie zauważyłem, gratuluje spostrzegawczości !

Planujemy grzać kablami elektrycznymi, a kominek jest wstawiony bo żona chce :) a ja nie bardzo miałem pomysł gdzie go wstawić.

Jeśli projekt tragedia to czy mogę prosić o poradę co zmienić ? zrezygnować z garderoby i drugiej łazienki ? powiększyć pokoje ? Czy może całkowicie przearanżować układ tak, żeby np. wejście było z drugiej strony domu ?

Edytowane przez Spitfire

Nie jest konieczna. Siłownia powstała dlatego, że mamy dodatkowy pokój, który nie ma jeszcze przeznaczenia - jest "na wszelki wypadek". Potrzebujemy sypialnię rodziców + 2 pokoje dla dzieci + kuchnia i jadalnia + łazienka + salon. To jest minimum. A reszta to są dodatki zwiększające komfort (przynajmniej tak mi się wydawało).

Ten projekt to jest na razie "punkt wyjścia" do dalszych zmian. Na pewno trzeba będzie zrobić coś z tym słupem w salonie...

Dzięki Elfir, twój projekt jest rewelacyjny.

Niestety podejrzewam, że słup w salonie to element konstrukcji i nie będę mógł się go pozbyć :(

A wodę będziemy podgrzewać zasobnikiem.

Edit:

Pozwoliłem sobie przerobić delikatnie Twój projekt Elfir.

Co sądzisz o takim rozwiązaniu kuchni i jadalni ze względu na słup konstrukcyjny ?

f1acf6cc95f7d1fegen.jpg

Edytowane przez Spitfire

Starczy zrobić podciąg i nie ma słupa. Tam nie ma nie wiadomo jakiej szerokości.

Gdzie ustawisz zasobnik?

Po twojej przeróbce - nie masz wrażenia, że stół jadalniany jest w korytarzu a gości do salonu będziesz prowadzić przez kuchnię.?

Zasobnik będzie w pomieszczeniu obok kuchni lub w łazience. Ze względu na oszczędność miejsca planowałem nieduży zasobnik wiszący poziomy + duża moc grzałek, żeby był w stanie na bieżąco ogrzać wodę.

"Po twojej przeróbce - nie masz wrażenia, że stół jadalniany jest w korytarzu a gości do salonu będziesz prowadzić przez kuchnię.?"

- rozumiem, że to pytanie retoryczne :) dlatego mam nadzieje, że da się usunąć ten słup bo nie mam pomysłu jak inaczej to można rozwiązać.

• 4 weeks później...
Projekt wg Elfir jest ciekawy, ale siłownię pozostawilibyśmy w miejscu pierwotnym. Jeśli na ścianie sąsiadującej z garderobą i łazienkami będzie dobudowany garaż, to lepiej by okno pomieszczenia nie było przy samej ścianie/wjeździe do garażu. Wejście do domu natomiast może być tam, tak jak było we wstępnym planie.