remonty22 07.07.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Witam dziś jestem z nowym pytaniem Może ktoś mi pomoże .Sprawa wygląda tak Kupuję dom , w którym piec co (na węgiel i drewno ) Jest w kuchni .Remontując chciałbym postawić ściankę działowa wstawić drzwi czyli zabudować ten piec żeby syf z pieca nie leciał na kuchnie . Czy jeśli oddziele ten piec od kuchni to będzie to zgodnie z jakimiś normami ? Chodzi mi głównie o jakieś normy ekspertyzy kominiarskiej . Nie mam innego wyjścia jedynie co to musiał bym dostawić nowa kotłownie do domu i komin pociągnąć co wiąże się z kosztami , dlatego wolałbym pozostać przy takim stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.07.2019 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Oddzielenie pieca od kuchni niestety prawdopodobnie nie przejdzie. Nie wiem dokładnie jaki jest układ kuchni i jej powierzchnia ale każde żródło ciepła dla domu w przepisach musi mieć swoją minimalną powierzchnię lub inaczej minimalną kubaturę.Według tego co na szybko znalazłem:Kubaturę kotłowni ustala się w zależności od mocy urządzenia. Minimalna wysokość pomieszczenia przeznaczonego na kotłownię, ustalona ustawowo wynosi 2,2 m (dopuszczalne są jednak także pomieszczenia o wysokości 1,9 m, jeśli zapewniona będzie bardzo dobra wentylacja pomieszczenia). Z kolei kotły do 10 kW można instalować w pomieszczeniach o kubaturze nie mniejszej niż 30 m³ oraz parametrach min. 4 m³ na 1 kW kotła.Ustawa określa również położenie kotła względem ścian. W przypadku kotła o mocy do 25 kW należy zachować odstęp z przodu wynoszący minimum 0,5 m więcej niż długość urządzenia. Za kotłem odstęp od ściany musi z kolei wynieść 0,7 m. W przypadku kiedy kocioł ma poziome kanały konwekcyjne, czyszczone wyłączenie z tyłu odstęp musi wynosić minimum 0,5 m więcej niż cała długość urządzenia. Z boku urządzenia o mocy powyżej 25 kW trzeba zachować odstęp o długości jednego metra. Przepisy ustalają także odpowiednią wentylację kotłowni i palność ścianTo wszystko musisz doczytać.. Dlatego jeśli chodzi o jakikolwiek odbiór przez kominiarza to jego oczywiście będzie interesować ciąg w kominie i wentylacja ale nie wiem czy przymknie oko na podejrzaną zabudowę nie spełniającą jakichkolwiek przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.08.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Witam, A nie zastanawiał się Pan nad wymianą kotła stałopalnego na gazowy kocioł kondensacyjny? W przypadku Pana instalacji warto zastosować gazowy kocioł dwufunkcyjny, który pozwoli również na przygotowanie ciepłej wody użytkowej. Takie rozwiązanie cechuje się kompaktowymi wymiarami, ponieważ nie będzie wymagany montaż zbiornika na CWU. Kocioł może być ulokowany w kuchni lub w łazience, lecz należy sprawdzić wcześniej czy powierzchnia pomieszczenia będzie odpowiednia do mocy kotła. Gaz spala się czysto więc nie będzie miał Pan problemu jak w przypadku kotła na paliwo stałe. W sprawie doboru odpowiedniego kotła zachęcam Pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze, jak i również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Więcej informacji o naszych kotłach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts