Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę projektu - Wymarzony 8

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zwracam się z prośbą o ocenę, ewentualne porady odnośnie projektu Wymarzony 8 (lustro) z MG Projekt. Dom miałby być postawiony na działce poniżej, żółtą linia wyznaczyłem działkę jakby miała wyglądać po podziale i darowiźnie. Jak widać dom może być tylko postawiony tylko wzdłuż działki (tak jak garaż), ponieważ przez działkę przechodzi linia energetyczna SN i na pd-zach części działki jest staw. Na geoportalu oznaczyłem teoretyczny wymiar miejsca gdzie mógłby stanąć dom.

Bez tytułu.jpg

https://www.mgprojekt.com.pl/wymarzony-8

Mam kilka wybranych projektów ale na ta chwilę najbardziej zastanawiam się nad projektem Wymarzony 8 / Lustro. Co mi się podoba w projekcie to to, że dom jest dość "płytki" zatem zmieści się an działkę. Spełnia moje wymagania odnoście ilości pokoi - 3 sypialnie + gabinet. Z plusów także spiżarnia (co prawda dość mała), garderoba w głównej sypialni, wysoki sufit w salonie i ogólnie prosta bryła budynku. Jeśli chodzi o minusy to najpoważniejszym jest tylko 1 łazienka, mały garaż (prawdopodobnie do zmiany na 2 stanowiskowy)

Parter.jpg

strych.jpg

Mam pytanie co ogólnie sądzicie o tym projekcie i jakie zmiany byście zaplanowali? Gdzie ewentualnie można by wcisnąć 2 prysznic?

Czytałem kilka podobnych tematów na forum i padały na prawdę fajne porady, na które sam pewnie bym nie wpadł. Z góry dzięki za pomoc.

no tak : kuriozalna ( wynikowa ) łazienka, a jeszcze większe nieporozumienie to pralnia dostępna od strony kuchni ( ??? )

pokój dziecka bezpośrednio za ścianą garażu też jest mocno wątpliwy od str. akustycznej. Ktoś nie myślał "projektując" to coś ... fascynująca toaleta z miską ustępową na ścianie pokoju dziennego, w dodatku całość przybrało nazwę " Wymarzony " - pytanie dla kogo ?

Łukasz - w Stanach pralnia przy kuchni to bardzo często spotykane rozwiązanie :)

Matka gotuje a przy okazji pranie wstawi i rozwiesi.

Dla mnie przejście z garażu przez część domu z sypialniami to nieporozumienie.

Skoro ten dom jest parterowy do po co tracić miejsce na schody? Skoro już robisz stop, schody, poddasze, okna dachowe to po prostu zrób sypialnie dzieci na poddaszu.

Edytowane przez Elfir

Łukasz - w blokach pralki są z braku miejsca często lokowane w kuchniach, więc nie rozumiem twojego zdumienia.

proszek raczej wsypuje się do pralki a nie posypuje nim chleb z dżemem.

Dla mnie to rozwiązanie (łącznie z brakiem drzwi) jest bardzo anglosaskie lub azjatyckie (ale z mieszkań w blokach). Nie oznacza, że sama chciałabym tak mieć w domu. Ale przeglądając inspirację wnętrzarskie natykałam się zaskakująco często na takie rozwiązania.

natomiast mojej matce to się podobało - w wydaniu amerykańskim, gdzie przy kuchni jest laundry room z wyjściem na ogród, gdzie poza pralką jest też zlew gospodarczy, gdzie można opłukać warzywa z grządki czy ubłocone buty.

Edytowane przez Elfir

Łazienka nie jest tragiczna pod warunkiem, że w wersji z projektu kabina prysznicowa jest typu walk-in a ścianki są składane. Bierzesz prysznic to rozkładasz kabinę, w pozostały czas praktycznie tak jakby nie było prysznica - nie będzie tak ciasno.

Jak zauważyła Elifir, schody trochę bez sensu zajmują miejsce (tym bardziej dwu-biegowe)... no ale skoro musi być gabinet.

Jeśli schody mają prowadzić wyłącznie na strych to zrobiłbym schody jednobiegowe z garażu częściowo na miejscu kotłowni (a właśnie czym planujesz ogrzewać?). Zdecydowanie lepsze to niż typowy wyłaz strychowy ze skjładanymi schodami. Jeśli jednak poddasze miałby być kiedyś zaadaptowane jako użytkowe to może schody z salonu, np. oddzielające kuchnię od jadalni coś jak tu:

https://assets.site-static.com/userFiles/565/image/1973-REDESDALE-open-kitchen-with-intersting-architectural-lines.jpg Tylko że jako element eksponowany powinny być dobrze wykonane, z wyczuciem detalu. No i należy przemyśleć jak ma wyglądać wejście na strych: klapa czy normalna klatka schodowa ze standardowymi drzwiami? Jak to będzie ocieplone?

Na miejscu schodów z projektu byłaby przestrzeń na normalne wygodne WC z prysznicem. A i wnęka na pralkę i suszarkę by się znalazła.

Co do pralnio-spiżarni to z takimi małymi klitkami właśnie Amerykanie czesto bardzo się męczą. Sama idea jest OK, ale tutaj to za małe pomieszczenie... no może gdyby zrezygnować z drzwi na ogród...

no tak : kuriozalna ( wynikowa ) łazienka, a jeszcze większe nieporozumienie to pralnia dostępna od strony kuchni ( ??? )

pokój dziecka bezpośrednio za ścianą garażu też jest mocno wątpliwy od str. akustycznej. Ktoś nie myślał "projektując" to coś ... fascynująca toaleta z miską ustępową na ścianie pokoju dziennego, w dodatku całość przybrało nazwę " Wymarzony " - pytanie dla kogo ?

Tak jak się spodziewałem odnośnie łazienki, natomiast nie zwróciłem uwagi na kwestię położenia pokoju dziecięcego obok garażu/kotłowni. Rzeczywiście może być to problemem.

Jeśli chodzi o miskę ustępową na ścianie pokoju dziennego to może być problem z akustyką (odgłos spłukiwanej wody, czy napełniania zbiornika?)

Łukasz - w Stanach pralnia przy kuchni to bardzo często spotykane rozwiązanie :)

Matka gotuje a przy okazji pranie wstawi i rozwiesi.

Dla mnie przejście z garażu przez część domu z sypialniami to nieporozumienie.

Skoro ten dom jest parterowy do po co tracić miejsce na schody? Skoro już robisz stop, schody, poddasze, okna dachowe to po prostu zrób sypialnie dzieci na poddaszu.

Elfir w moim przypadku tzn. płytka działka i usytuowanie przy domu parterowym niestety zawsze będzie przejście do garażu przez część sypialną (ze względu na usytuowanie garażu od strony północnej i części dziennej od południa). Z tego względu nie wykluczam tez domu z poddaszem aby oddzielić część sypialną i dzienną.

Łazienka nie jest tragiczna pod warunkiem, że w wersji z projektu kabina prysznicowa jest typu walk-in a ścianki są składane. Bierzesz prysznic to rozkładasz kabinę, w pozostały czas praktycznie tak jakby nie było prysznica - nie będzie tak ciasno.

Jak zauważyła Elifir, schody trochę bez sensu zajmują miejsce (tym bardziej dwu-biegowe)... no ale skoro musi być gabinet.

Jeśli schody mają prowadzić wyłącznie na strych to zrobiłbym schody jednobiegowe z garażu częściowo na miejscu kotłowni (a właśnie czym planujesz ogrzewać?). Zdecydowanie lepsze to niż typowy wyłaz strychowy ze skjładanymi schodami. Jeśli jednak poddasze miałby być kiedyś zaadaptowane jako użytkowe to może schody z salonu, np. oddzielające kuchnię od jadalni coś jak tu:

https://assets.site-static.com/userFiles/565/image/1973-REDESDALE-open-kitchen-with-intersting-architectural-lines.jpg Tylko że jako element eksponowany powinny być dobrze wykonane, z wyczuciem detalu. No i należy przemyśleć jak ma wyglądać wejście na strych: klapa czy normalna klatka schodowa ze standardowymi drzwiami? Jak to będzie ocieplone?

Na miejscu schodów z projektu byłaby przestrzeń na normalne wygodne WC z prysznicem. A i wnęka na pralkę i suszarkę by się znalazła.

Co do pralnio-spiżarni to z takimi małymi klitkami właśnie Amerykanie często bardzo się męczą. Sama idea jest OK, ale tutaj to za małe pomieszczenie... no może gdyby zrezygnować z drzwi na ogród...

Maaszak z tymi schodami jest to jakis pomysł. Nie wiem tylko czy jest sens pchać się w takie zmiany. Projekt ma rzeczywiście mankamenty które zauważyłem po Waszych opiniach i na ta chwile raczej z niego zrezygnuję.

Mam kilka innych projektów nad którymi się zastanawiam:

https://projekty.muratordom.pl/projekt_jasna-przestrzen,3210,0,0.htm?mirror=yes#rzuty

Z plusów układ pomieszczeń, gabinet na dole - cześć sypialna na górze, antresola, przestrzeń na parterze (choć to wydaje mi się czy to nie przekłamanie wizualizacji bo patrząc po wymiarach przestrzeń powinna być bardziej klaustrofobiczna)

Jeśli chodzi o minuty to właśnie przestrzeń, na wizualizacjach wygląda wszystko fajnie, ale np. odległość TV od sofy to 1,8m. Wydaje mi się że minimum to 3-4m. Boję się też o kwestie przegrzewania domu przez przeszklenia od strony południowej (ew zamontowanie żaluzji). Brak jest również zadaszonego tarasu.

Alternatywą dla projektu Muratora jest projekt:

https://projektyzwizja.pl/projekty-domow/prosty-1a?mirror=1

Co sądzicie o tych projektach z poddaszem? Dzięki za wszystkie poprzednie opinie

" ... z braku miejsca "

Elfir - na tej działce ma powstać nowy dom, projekt powinien być " poukładany " jak zegarek szwajcarski, niestety więcej jest w nim przypadkowości, a niżeli logicznych rozwiązań projektowych. Ta działka nie ma 11m szerokości, tak więc nie można pisać o " braku miejsca" tylko o błędnie podejmowanych decyzjach.

grzesiek.B

projekt MG - odrzuciłbym w całości !

projekt MURATORA - nie jest tak dobrze rozplanowany jak " PROSTY 1A ", przy czym w tym ostatnim zlikwidowałbym podcień budynku, wówczas przestrzeń dzienna ( pokój dzienny . kuchnia, jadalnia, schody ) przybrałaby w miarę dobre gabaryty, około 8 x 7,2m. Dom ma zwarty plan i wykorzystuje w 100% przestrzeń poddasza na część nocną.

grzesiek.B

projekt MG - odrzuciłbym w całości !

projekt MURATORA - nie jest tak dobrze rozplanowany jak " PROSTY 1A ", przy czym w tym ostatnim zlikwidowałbym podcień budynku, wówczas przestrzeń dzienna ( pokój dzienny . kuchnia, jadalnia, schody ) przybrałaby w miarę dobre gabaryty, około 8 x 7,2m. Dom ma zwarty plan i wykorzystuje w 100% przestrzeń poddasza na część nocną.

Łukasz tylko co dałaby likwidacja podcienia oprócz zwiększenia pow. użytkowej o kilka m2? Nie powieszę telewizora na jednej ścianie z meblami kuchennymi. Bardziej myślałem o wydłużeniu domu o 1-2mw celu wydłużenia kuchni. W tej chwili stół jadalny jest za blisko schodów. Zabudowałbym tez podcień obok garażu i poszerzył garaż do 2 stanowiskowego albo chociaż do 4m i zadaszenie obok garażu.

Tak poza tematem nie znacie może dobrego architekta z Rzeszowa lub okolic?

Dawaj innego gotowca, który będzie lepszy na tę działkę, przy tych samych założeniach, jak żeś taki mundry...

Dawaj innego gotowca, który będzie lepszy na tę działkę, przy tych samych założeniach, jak żeś taki mundry...

Misterhajt ja mam jeszcze kilka gotowców :D

PIĘTROWE:

- https://www.extradom.pl/projekt-domu-crastinus-i-g2-SLS1130 potrzebna byłaby zmiana układu pomieszczeń na parterze, a dokładniej kuchni i salonu, ze względu na doświetlenie. Niestety nie ma tu miejsca na gabinet, ale może udałoby się wydzielić kawałek miejsca na biurko.

- https://www.extradom.pl/projekt-domu-szykowny-d43-WWB1041 również potrzebna zmiana układu części dziennej

Z PODDASZEM:

- https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zdrojowkach-7-g2-mdf223a85af78d - lustro

- https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-we-florinach-m9f9236a9006a5

PARTEROWE:

- https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zagwinach-g2-m633241485d2e5 - lustro

- https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-modrzewnicy-2-g2a-m20b225141dc8b - lustro

Ja proponuje narysować na podstawie bryły. W paint'cie nawet spróbuj. Za taki projekt góra 5 k, od razu załatwi wszystkie pozwolenia. Pamiętaj że powierzchnia garażu i tego co nad nim liczy się do kredytu tak samo jak np salon xD prawdopodobnie 3k/1m2. Teraz ja zrobiłbym garaż oddzielnie na zgłoszenie.

Pierwotny jakbyś odciął koszty (np tańsza blacha jest droga i kiepsa; mniejsze okna) zmieściłbyś się w 400-500.

Jak chcesz zmienić bryłę to obejrzyj wizualizację projektu np. Na Elite cad. Słyszałem że można zrobić drukowane 3D.

I wstrzymaj się z kostka do 2021 albo dłużej, jak planujesz oczywiście.

Powodzenia

Ja proponuje narysować na podstawie bryły. W paint'cie nawet spróbuj. Za taki projekt góra 5 k, od razu załatwi wszystkie pozwolenia. Pamiętaj że powierzchnia garażu i tego co nad nim liczy się do kredytu tak samo jak np salon xD prawdopodobnie 3k/1m2. Teraz ja zrobiłbym garaż oddzielnie na zgłoszenie.

Pierwotny jakbyś odciął koszty (np tańsza blacha jest droga i kiepsa; mniejsze okna) zmieściłbyś się w 400-500.

Jak chcesz zmienić bryłę to obejrzyj wizualizację projektu np. Na Elite cad. Słyszałem że można zrobić drukowane 3D.

I wstrzymaj się z kostka do 2021 albo dłużej, jak planujesz oczywiście.

Powodzenia

Jeśli chodzi o rysowanie to z tym nie ma najmniejszego problemu ponieważ pracuję w dużej firmie budowlanej i codziennie korzystam z AutoCADa itp.

Co do kredytu to na chwilę obecną o tym nie myślę. Chciałbym zacząć budowę na wiosnę i SSZ wybudować za gotówkę. Później będę myślał o kredycie.

Chodzi mi bardziej o wstępny dobór projektu w celu wystąpienia o WZ, wstepną adaptacje wykonam sobie sam.

" u mnie lokalni architekci biorą 30pln za m2 konstrukcji ... "

- architekci projektują Architekturę

- konstruktorzy projektują Konstrukcję obiektu

nie myl architekta z konstruktorem ( i odwrotnie )

architekt nigdy nie będzie dobrym konstruktorem, tak jak konstruktor dobrym architektem. Dwie różne branże, dwie różne funkcje ... choć architekt może mieć świetne wyczucie konstrukcji, a konstruktor wyczucie architektury, niemniej są to dwa różne, uzupełniające się, odrębne zawody.