Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To chyba nic nie kosztowało. Przynajmniej nie pamietam.

Odrolnij jak najmniejsza powierzchnię działki ze względu na późniejsze podatki ziemia rolna ma niższy podatek niż ziemia budowlana.

Klasa III - odrolniłem (a w zasadzie wyłączyłem z produkcji rolnej) coś ok. 6 arów. 5 jest za darmo, za ten 1 trzeba płacić. Wychodzi ok. 400zł rocznie przez 10 lat.

Dokładnie tak jak piszesz u mnie za 647m2 odrolnienia wyszło trochę ponad 300zl !! Darmowe jest 500m2 a wszystko powyzej trzeba płacić !! Byłem w starostwie i już wszystko wiem ;)

• 9 months później...

Hej! Widzę, że co nieco wiedzie tutaj w temacie działek rolnych.

Otóż mamy działkę o powierzchni 50 arów, jest to działka, na której od dawien dawna rośnie tylko trawa, niestety nie wchodzi ona w program miejskiego zagospodarowania przestrzennego. Nie jesteśmy rolnikami, to działka po dziadkach. Zastanawiamy się czy jest sens tracić czas i starać się o nią? Odrolnić 50 arów trochę wyjdzie, do tego czytałam o wyłączeniu działki z produkcji rolnej. Jakie jeszcze formalności są do załatwienia? Z dojazdem jest mały problem, ale raczej do prześcia, prąd jest. Na działce obok jest wybudowane siedlisko. Dzięki!

Może kłamię ale to chyba nic nie kosztuje.

jak na tej działce sę budujesz to wyłącz tylko 500m2 pod dom resztę zostaw rolną - optymalizacja podatkowa.

Koleś chce przekształcić na działki budowlane podzielić i sprzedać z zyskiem. Problem miałby tylko bo z tego co napisał to nie ma dojazdu/utrudniony. Bo w innym przypadku wyłączył by bez opłat 5ar i po problemie.

Nawet jakbym wiedział jak to zrobić:) to na forum bym nie napisał, a niedawno jeszcze były luki prawne/kruczki., nie wiem jak jest teraz bo się tym nie interesuje tematem a prawo się zmienia.