Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana konstrukcji dachu po uzyskaniu PNB

wjaskiewicz

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam wydaje mi się, nietypowy problem. Otóż uzyskałem juz pozwolenie na budowę - jednak w projekcie, a dokładnie w konstrukcji dachu architekt wstawił mi 3 słupy przestawiając przy okazji trochę ściany (oczywiście bez informowania mnie).

Chciałbym te słupy usunąć - rozpiętość dachu po ścianach zewnętrznych ma 8,1m. Na dach planuje dachówkę ceramiczną.

Chciałbym prosić o informację, jak do tego podejść - czy wystarczy ew. wpis kierownika budowy, czy trzeba robić cały projekt zastępczy ?

Oraz czy ta rozpiętość nie jest zbyt duża na konstrukcję bez słupów, do czego usilnie próbował mnie przekonać architekt...

Dodam, że wolałbym znaleźć innego projektanta, niż tego co robił mi tą wieźbę. Czy muszę szukać ew. konstruktora czy architekta?

oraz czy architekt, który wykonywał dla mnie ten projekt musi wyrazić jakieś zgody na zmiany ? (w projekcie chyba czegoś takiego nie mam).

W załącznikach przesyłam rzuty wieźby.

z góry dziękuję za informacje :)

2.jpg

1.jpg

Możesz zmienić konstrukcje dachu ale musi to zaprojektować uprawniony projektant konstrukcji.

Zmiana kąta pochylenia dachu musi być zgodna z warunkami zabudowy.

Powinna też być zgoda architekta.

Zmiana nieistotna a może nawet zamienne pozwolenie na budowę.

Górna "jętka" nie jest jętką a sama zmiana kąta z 40 na 45 nie zmienia potrzeby występowania tego elementu.

Edytowane przez d7d

Teraz nurtuje mnie, czy zmiana konstrukcji, a dokładnie usunięcie tych słupów jest możliwe i nie będzie stwarzało większych problemów (tj. Czy porostu projektant nie poszedł na łatwiznę). Jeśli tak, to wystarczy że uzyskam pozwolenie od architekta na zmiany, znajdę innego konstruktora i porostu jakoś w dzienniczku się to odnotuje wraz z nowym rysunkiem, tak? (jeśli zachowałbym kat 40 stopni).

Projektant wstępnie klasyfikuje zmianę, jeśli zapisze że jest nieistotna to powinno to przejść, czyli trochę może naciągnąć ale w granicach przyzwoitości. Urząd to może ewentualnie podważyć i wtedy powinien być projekt zamienny i nowa procedura

Co do konstrukcji to wg mnie słupy podpierają płatwie mniej więcej w połowie (to jest więźba płatwiowo-kleszczowa, nie jętkowa) i można je przesuwać w linii płatwi, ale raczej nie usuwać, tym bardziej że pewnie płatwie są łączone z 2 odcinków

wjaskiewicz

- zmiana kąta dachu jest zmianą istotną ! ponieważ zmienia się kubatura obiektu, a to " charakterystyczny parametr obiektu budowlanego "

- zmiana jw wiąże się z opracowaniem projektu zamiennego

" czy taka konstrukcja ma szanse wytrzymać obciażenia przy takim rozstawie ścian "

- to pytanie do projektanta budynku, nie na FM

wiem ze to konstrukcja platwiowo kleszczowa, lecz chodzi mi wlasnie o zmiane na krokwiowo-jętkową. czy taka konstrukcja ma szanse wytrzymac obciazenia przy takim rozstawie scian, oraz czy lepiej zostawić kat 40 czy warto go zwiekszyc?

Taka więźba dachu zupełnie inaczej "pracuje" - inaczej oddziałuje na konstrukcje budynku.

Do tego masz ścianki kolankowe które nie są zaprojektowane na taką więźbą dachu.

Mówiłem już to na wstępie, po otrzymaniu pozwolenia słupy dalej były. Ściany poprzestawial również bez mojej zgody, tłumacząc że Rozstaw między ścianami jest zbyt duży, dlatego chciałbym znaleźć kogoś innego a tamtego Pana omijać z daleka. Czy jest sens to zmieniać teraz wogóle czy praktycznie cała konstrukcja musiałaby być zmieniona?